TÚRÓS-MAZSOLÁS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
Tészta I. : 40 dkg liszt 20 dkg ráma 20 dkg kristálycukor 2 tojássárgája 1 sütőpor 2 ek. tejföl Tészta II : 3 tojás 6 ek. cukor 3 ek. víz 5 ek. liszt 1 ek. kakaó Töltelék: 50 dkg túró 2 tojássárgája 25 dkg kristálycukor 1 vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 5 dkg mazsola 4 tojásfehérje Teteje: porcukor
Elkészítés: Ezt a finom túrós sütemény receptet Rozi oldalán pillantottam meg. Kicsit ugyan változtattam az arányokon, a túró, a cukor mennyiségén, s ezekkel a hozzávalókkal is nagyon fincsi sütike lett. Egyébként nagyon szeretem Rozi receptjeit, s a tortázáshoz a leírásait, hiszen nagyon szép tortákat készít.
Mindenki tanulhat valakitől valamit, s meríthet új ötleteket.
Akkor leírom az általam készített sütemény receptjét és készítését.
Készítsük el először az I. tésztát.
Ehhez a liszthez adjuk hozzá a sütőport, a szoba hőmérsékletű rámát, a cukrot, a tojássárgákat, és a tejfölt, majd jól gyúrjuk össze. Amíg elkészítjük a tölteléket, addig pihentessük a tésztánkat.
A töltelékhez keverjük el a túrót a kétféle cukorral, a tojássárgákkal, a mazsolával. Reszeljük hozzá a citrom héját, amit előtte jól mossunk meg és töröljünk szárazra.
Majd a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és keverjük a túrós alaphoz.
Ezután gyújtsuk be a sütőt, hogy az tudjon előmelegedni, majd egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a félre tett tésztát lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki tepsi nagyságúra.
Óvatosan dolgozzunk vele, mert kicsit lágy a tészta.
Rakjuk be a tepsibe a kinyújtott tésztát.
Ezután a tölteléket simítsuk a tészta tetejére.
Majd készítsük el a II. számú tésztánkat.
A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot.
Miután felvertük a tojásfehérjéket habnak, keverjük hozzá a tojássárgákat, keverjük el, majd a vizet, a lisztet és végül szitáljuk hozzá a kakaóport. A liszt mennyisége nekem 5 nagyobb evőkanálnyi volt.
Ezt a masszát simítsuk rá a töltelék tetejére, majd a már előmelegített sütőben süssük készre kb. 35-40 perc alatt. ( Sütőtől függ a sütési ideje. )
Hagyjuk kihűlni és azután kockákra vágva, a tetejét megporcukrozva szervírozzuk.
Tipp: Én a sütőpapírt mindig úgy teszem a tepsibe, hogy méretre vágom, s nem hagyom, hogy az oldalán felgyűrődjön a felesleg. Mert ha az oldalán sok papír marad, belegyűrődik a tésztába és akkor nem esztétikusan fog megsülni a tészta.
A kakaóport minden esetben teaszűrőn átszitálva - beleszitálva - adom a többi hozzávalóhoz, mert így nem marad benne kis csomó még véletlenül sem.
Ennél a sütinél amikor a tepsibe belehelyezzük a kinyújtott tésztát, nyugodtan rásegíthetünk a kezünkkel a sarkoknál, mert elég lágy a tészta.
S a kihűtéskor nem hűtöttem ki teljesen a megsült süteményt, hanem már alig langyosan felszeleteltem, mert langymelegen volt igazán finom.
Végül egy utolsó tippem, amit szeretnék megosztani veletek, az a porcukorral kapcsolatos.
Ha a porcukorhoz kevertek egy csomag vaníliás cukrot és azzal szórjátok meg a süti tetejét, sokkal kellemesebb ízt fogtok kapni, mint a sima porcukornál.
Forrás: rozikonyha.blogspot.com
Jó étvágyat kívánok hozzá!