TÚRÓS-MAZSOLÁS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • Tészta I. : 40 dkg liszt
  • 20 dkg ráma
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 sütőpor
  • 2 ek. tejföl
  • Tészta II : 3 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 3 ek. víz
  • 5 ek. liszt
  • 1 ek. kakaó
  • Töltelék: 50 dkg túró
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • 4 tojásfehérje
  • Teteje: porcukor
  • Elkészítés: Ezt a finom túrós sütemény receptet Rozi oldalán pillantottam meg. Kicsit ugyan változtattam az arányokon, a túró, a cukor mennyiségén, s ezekkel a hozzávalókkal is nagyon fincsi sütike lett. Egyébként nagyon szeretem Rozi receptjeit, s a tortázáshoz a leírásait, hiszen nagyon szép tortákat készít.
    Mindenki tanulhat valakitől valamit, s meríthet új ötleteket.
    Akkor leírom az általam készített sütemény receptjét és készítését.
    Készítsük el először az I. tésztát.
    Ehhez a liszthez adjuk hozzá a  sütőport, a  szoba hőmérsékletű rámát, a cukrot, a tojássárgákat, és a tejfölt, majd jól gyúrjuk össze. Amíg elkészítjük a tölteléket, addig pihentessük a tésztánkat.
    A töltelékhez keverjük el a túrót a kétféle cukorral, a tojássárgákkal, a mazsolával. Reszeljük hozzá a citrom héját, amit előtte jól mossunk meg és töröljünk szárazra.
    Majd a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és keverjük a túrós alaphoz.
    Ezután gyújtsuk be a sütőt, hogy az tudjon előmelegedni, majd egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a félre tett tésztát lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki tepsi nagyságúra.
    Óvatosan dolgozzunk vele, mert kicsit lágy a tészta. 
    Rakjuk be a tepsibe a kinyújtott tésztát.
    Ezután a tölteléket simítsuk a tészta tetejére.
    Majd készítsük el a II. számú tésztánkat.
    A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot.
    Miután felvertük a tojásfehérjéket habnak, keverjük hozzá a tojássárgákat, keverjük el, majd  a vizet, a lisztet és végül szitáljuk hozzá a kakaóport. A liszt mennyisége nekem 5 nagyobb evőkanálnyi volt.
    Ezt a masszát simítsuk rá a töltelék tetejére, majd a már előmelegített sütőben süssük készre kb. 35-40 perc alatt. ( Sütőtől függ a sütési ideje. )
    Hagyjuk kihűlni és azután kockákra vágva, a tetejét megporcukrozva szervírozzuk. 

    Tipp: Én a sütőpapírt mindig úgy teszem a tepsibe, hogy méretre vágom, s nem hagyom, hogy az oldalán felgyűrődjön a felesleg. Mert ha az oldalán sok papír marad, belegyűrődik a tésztába és akkor nem esztétikusan fog megsülni a tészta. 
    A kakaóport minden esetben teaszűrőn átszitálva - beleszitálva - adom a többi hozzávalóhoz, mert így nem marad benne kis csomó még véletlenül sem.
    Ennél a sütinél amikor a tepsibe belehelyezzük a kinyújtott tésztát, nyugodtan rásegíthetünk a kezünkkel a sarkoknál, mert elég lágy a tészta.
    S a kihűtéskor nem hűtöttem ki teljesen a megsült süteményt, hanem már alig langyosan felszeleteltem, mert langymelegen volt igazán finom.
    Végül egy utolsó tippem, amit szeretnék megosztani veletek, az a porcukorral kapcsolatos. 
    Ha a porcukorhoz kevertek egy csomag vaníliás cukrot és azzal szórjátok meg a süti tetejét, sokkal kellemesebb ízt fogtok kapni, mint a sima porcukornál.

    Forrás: rozikonyha.blogspot.com

    Jó étvágyat kívánok hozzá!