LENCSE LEVES FÜSTÖLT BORDAVÉGGEL
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. 50 dkg-s lencse
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyem gyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-6 szem egész bors
  • 1 ek. zsír
  • 1-2 kisebb ek. liszt
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • ételízesítő
  • petrezselyemzöld
  • 1-2 hosszú darab füstölt bordavég, ami kb. 1 kg
  • aki szereti, 20-30 dkg füstölt kolbász
  • Elkészítés: A lencse leves receptje tulajdonképpen már fent van az oldalon, de az csak füstölt kolbásszal készült és ez pedig füstölt bordavéggel is. A bordavégről tudni kell, hogy az egy kicsit porcos része a sertésnek, az oldalasból leeső rész, ami túl sok színhúst nem tartalmaz, de vannak benne húsosabb darabok is. Ezt a bordavéget a hentesek a sertés oldalasból vágják le, majd az kerül megfüstölésre. Viszont így füstölve nagyon ízletes. Régebben a bab, illetve lencse levest mindég csak füstölt csülökkel, füstölt csonttal vagy körömmel készítettem, de amióta már nincs az anyukámnál disznótartás, hát ez elmaradt. Persze lehet venni füstölt csülköt, szoktam is, de a leggyorsabban megvehető és elkészíthető a füstölt bordavég. Úgyhogy gyakran ezzel a porcos hús résszel készítem, s nagyon finom.

    Bármelyik nagy áruházban a hentes pultnál vagy hentes üzletben hozzá juthatunk.
    Akkor lássunk is neki az elkészítésének.
    Első lépésként áztassuk be a lencsét, hogy az tudjon puhulni, megdagadni, mert így majd hamar meg tud főlni.
    Ehhez először válogassuk ki a lencsét. 
    Legegyszerűbb módja, hogy szórjuk a zacskóból a lencsét a konyhapultra vagy az asztalra és tegyük elé a pult szélére a tálat és a kezünkkel mindég húzzunk a tálba egy kevés lencsét. 
    S amelyik nem oda való, búzaszem van közötte, esetleg kavics, mert az is lenni szokott, toljuk félre.
    Mossuk meg 2-3 vízben. A víz tetejére majd feljönnek a még kiöntendő maradványok, azokat óvatosan öntsük le a lencse tetejéről.
    Azután öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a lencsét, kicsivel még több is legyen és hagyjuk állni legalább 1 órát, amíg majd a bordavég félig meg nem fől a levesben.
    Ezután a bordavéget jó alaposan mossuk meg, daraboljuk fel.
    Természetesen a bordavéget is beáztathatjuk 1 órára, de akkor ezzel a plussz idővel mindenképpen számoljunk. Ha mégis beáztatjuk a bordavéget, a beáztatás úgy történjen, hogy a bordavégeket daraboljuk fel. Kb. 3-4 ujjnyi szélesre, de tulajdonképpen adja is magát, hogy hol lehet elvágni, tehát a csontok mellett. Majd mossuk meg 2-3 váltás hideg vízben. Azután  egy tálba helyezzük bele a bordavégeket és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Majd a kiázott a bordavégeket még egyszer mossuk meg és tegyük úgy egy fazékba. 
    Én a bordavégnél a beáztatást nem szoktam minden esetben, csak ha látom, hogy jobban füstös az átlagnál. Mivel általában ezt az alapanyagot nagy áruházban, pl. Tescoban Auchanban vásárolom, ott leginkább gyors füstölésű eljárással készített termékként árusítják, így az nem is annyira sós, mintha őstermelőtől venném. Mint pl. a füstölt körmöt.
    Hiszen azokat őstermelőtől vásároltam ( pl. a kocsonyához ) és az füstölés előtt jóval több sót látott, mint a nagy áruházban kapható bordavég.
    Ha nincs időm rá és nem is olyan füstös, nem áztatom be, csak megmosom és mehet is bele a fazékba.
    Én több levest szoktam készíteni, így én 6-8 literes fazékba teszem.
    Miután bekerült a fazékba a bordavég, öntsük fel vízzel és tegyük fel főlni a tűzhelyre.  A burgonyát, sárgarépát, petrezselymet pucoljuk meg, mossuk meg és vágjuk nekünk tetsző darabokra.
    Adjuk azt is bordavégekhez a leveshez.
    A hagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és azokat is tegyük a fazékba. A hagymát és a fokhagymát is egészben szoktam a levesbe tenni.
    A petrezselyemzöldet mosás után szintén adjuk a leveshez.
    De ha ez nincs, nem probléma, el is maradhat.
    Adjunk hozzá 1 tk. sót, sokat ne, inkább kóstolás után ízesítsük újra.
    Majd adjunk hozzá egész borsot és hagyjuk főlni kb.1 - 1,5 órát. 
    Ha már jól forr, - kb. fél óra elteltével, - adjunk hozzá ízlés szerint ételízesítőt. Én kb. 1 lapos tk.-l teszek bele ennyi mennyiségű leveshez.
    Ellenőrizzük le késsel, villával 1 óra főzés után, hogy majdnem  megpuhult-e a borda, ha igen, adjuk hozzá a lencsét. 
    Valószínű, hogy a bordavégnek legalább 1,5 óra főzés szükséges.
    Tehát ha fél puha, akkor kerüljön bele a beáztatott és azután még 2-3 vízben megmosott lencse.
    Ha valaki tenne bele füstölt kolbászt is, én néha szoktam, néha nem, akkor ha már teljesen puha a bordavég, a kolbászról húzzuk le a bőrét és vékonyan karikázzuk fel vagy vágjuk kisebb darabokra, majd adjuk  a leveshez.
    Hagyjuk főlni kb. 10-15 percig. 
    Ezután ellenőrizzük le, hogy puha-e a lencsénk. Ha igen, készítsünk egy kevés rántást és rántsuk be vele a levesünket.
    A rántáshoz egy kisebb lapos kanál zsírt olvasszunk fel lábaskában, adjunk hozzá 1 kanál lisztet, de ezt majd látni lehet, hogy mennyi kell, de sok nem kell, hogy legyen a rántás, mert nem főzeléknek készítjük. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű.
    Pirítsuk meg egy kicsit, de persze kevergetve, majd adjunk hozzá egy tk. paprikát.
    Vegyük le a tűzről és kézi habverővel kikeverve, adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy selymesen sima öntetet kapjunk. Kb. 2-3 dl víz megy hozzá.
    Ezzel a rántással habarjuk be a levesünket és jó alaposan forraljuk ki. Utólag még kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzunk utána.
    A finom lencse leves mellé kitűnően illik a túrós palacsinta, vagy túrós csusza. Bármelyiket is készítitek hozzá, pompás második fogás lesz.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!