LENCSE LEVES FÜSTÖLT BORDAVÉGGEL
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 cs. 50 dkg-s lencse 2 sárgarépa 2 petrezselyem gyökér 1 fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 4-6 szem egész bors 1 ek. zsír 1-2 kisebb ek. liszt 1 tk. őrölt piros paprika ételízesítő só 1-2 hosszú darab füstölt bordavég, ami kb. 1 kg aki szereti, 20-30 dkg füstölt kolbász
Elkészítés: A lencse leves receptje tulajdonképpen már fent van az oldalon, de az csak füstölt kolbásszal készült és ez pedig plusz még füstölt bordavéggel is. A bordavégről tudni kell, hogy az egy kicsit porcos része a sertésnek, az oldalas húsából leeső rész, ami túl sok színhúst nem tartalmaz. De vannak benne húsosabb darabok is. Ezt a bordavéget a hentesek a sertés oldalasból vágják le, majd az kerül megfüstölésre. Viszont így füstölve egy bablevesbe vagy lencse levesbe nagyon ízletes. Régebben a bab, illetve lencse levest mindég csak füstölt csülökkel, füstölt csonttal vagy körömmel készítettem, de amióta már nincs az anyukámnál disznótartás, hát ez elmaradt. Persze lehet venni füstölt csülköt, szoktam is, de a leggyorsabban elkészíthető leves a füstölt bordavéggel lehetséges. Úgyhogy gyakran ezzel a porcos hús résszel készítem, s mi ezt szeretjük, nagyon finom.


![]()

Bármelyik nagy áruházban a hentes pultnál vagy hentes üzletben hozzá juthatunk.
Akkor lássunk is neki az elkészítésének.
Első lépésként áztassuk be a lencsét, hogy az tudjon puhulni, megdagadni, mert így majd hamarabb meg tud főlni.
Ehhez először válogassuk ki a lencsét.
Legegyszerűbb módja, hogy szórjuk a zacskóból a lencsét a konyhapultra vagy az asztalra és tegyük elé a pult szélére a tálat és a kezünkkel mindég húzzunk a tálba egy kevés lencsét.
S amelyik nem oda való, búzaszem van közötte, esetleg kavics, mert az is lenni szokott, toljuk félre, az ne kerüljön a tálban lévő lencse szemek közé.
Mossuk meg ezután 2-3 vízben. A víz tetejére majd feljönnek a még kiöntendő maradványok, azokat óvatosan öntsük le a lencse tetejéről.
Azután öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a lencsét, kicsivel még több is legyen és hagyjuk állni legalább 1 órát, amíg majd a bordavég félig meg nem fől a levesben. De több ideig is állhat a lencse a vízben.
Ezután a bordavéget jó alaposan mossuk meg, s a porcok mentén - a nekünk tetsző nagyságúakra - daraboljuk fel.
Kb. 3-4 ujjnyi szélesre, de tulajdonképpen adja is magát, hogy hol lehet elvágni, tehát a porcok, csontok mellett.
Természetesen a bordavéget is beáztathatjuk 1 órára, de akkor ezzel a plusz idővel mindenképpen számoljunk. Ha mégis beáztatjuk a bordavéget, a beáztatás úgy történjen, hogy a bordavégeket abban az esetben is daraboljuk előbb fel.
Majd mossuk meg 2-3 váltás hideg vízben. Azután egy tálba helyezzük bele a bordavégeket és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Majd a kiázott a bordavégeket még egyszer mossuk meg és tegyük úgy egy fazékba.

Én a bordavégnél a beáztatást nem szoktam minden esetben, csak ha látom, hogy jobban füstös az átlagnál.
Mivel általában ezt az alapanyagot nagy áruházban, pl. Tescoban Auchanban vásárolom, ott leginkább gyors füstölésű eljárással készített termékként árusítják, így az nem is annyira sós, mintha őstermelőtől venném. Mint pl. a füstölt körmöt.
Hiszen azokat őstermelőtől vásároltam ( pl. a kocsonyához ) és az füstölés előtt jóval több sót látott, mint a nagy áruházban kapható bordavég.
Ha nincs időm rá és nem is olyan füstös, nem áztatom be, csak megmosom és mehet is bele a fazékba.
Én több levest szoktam készíteni, így én 8 literes fazékba teszem.
Miután bekerült a fazékba a bordavég, öntsük fel vízzel és tegyük fel főlni a tűzhelyre. A hagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és azokat is tegyük a fazékba.
Én a hagymát és a fokhagymát is egészben szoktam a levesbe tenni.
A burgonyát, sárgarépát, petrezselymet pucoljuk meg, mossuk meg és vágjuk nekünk tetsző darabokra, s tegyük félre.
Adjunk a leves alaphoz 1 lapos kisebb ek. sót. Sokat ne, inkább kóstolás után ízesítsük újra. ha kevesebb levest készítünk, inkább óvatosabban bánjunk az elején a sóval.
Majd adjunk hozzá egész borsot és hagyjuk főlni kb. 1 órát.
Ha már jól forr, - kb. fél óra elteltével, - adjuk hozzá a félre tett zöldségeket. Majd dobjunk hozzá egy húsleves kockát és tegyünk bele még ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt. Én kb. 1 lapos tk.-l teszek bele ennyi mennyiségű leveshez a leveskocka mellé.
1 óra főzés után, ellenőrizzük le késsel, villával hogy mennyire puhult meg a borda. Ha már félpuhának érezzük, adjuk hozzá a lencsét is.
Valószínű, hogy a bordavégnek legalább 1,5 óra főzés szükséges.
Tehát ha fél puha, akkor kerüljön bele a beáztatott és azután még 2-3 vízben megmosott lencse. Majd hagyjuk készre főlni.
Ez az idő még kb. 1 óra.
Ha valaki tenne bele füstölt kolbászt is, én szoktam, akkor ha már teljesen puha a bordavég, s puha már a lencsénk is, a kolbászról húzzuk le a bőrét és vékonyan karikázzuk fel vagy vágjuk kisebb darabokra, majd adjuk a leveshez.
Hagyjuk főlni kb. 10-15 percig.
Amikor úgy érezzük, hogy minden megfőlt, készítsünk egy kisebb rántást és rántsuk be vele a levesünket.
A rántáshoz egy kisebb lapos kanál zsírt olvasszunk fel egy lábaskában,s adjunk hozzá 1-2 evőkanál lisztet. De ezt majd látni lehet, hogy mennyi liszt kell.
De sok nem kell, mert nem főzeléknek készítjük.
Pirítsuk meg egy kicsit, de persze állandóan kevergetve, majd levéve a tűzről, adjunk hozzá 1 tk. paprikát.
Azután kézi habverővel kikeverve, adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy selymesen sima öntetet kapjunk. Kb. 2-3 dl víz megy hozzá.
Ezzel a rántással egy szűrőn át hozzáadva a leveshez, habarjuk be a levesünket. Majd jó alaposan forraljuk ki.
Utólag még kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzunk utána.

A finom lencse leves mellé kitűnően illik a túrós palacsinta, vagy túrós csusza. Bármelyiket is készítitek hozzá, pompás második fogás lesz.
Jó étvágyat kívánok hozzá!