VAKONDTÚRÁS TORTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojás 6 ek. cukor 5 ek. liszt 1 sütőpor 1 ek. kakaópor Krém: 1 tejszín ízű pudingpor 5 dl tej 5 dl habtejszín 1 cs. étkezési zselatin ( 2 dkg ) hozzá 1 kávés pohárral teli víz 5 dkg csokoládé ét/vagy tejcsoki 6 ek. cukor Krémen kívül: 2-3 banán
Elkészítés: Nemrégen ünnepelte a fiam a szülinapját és arra a jeles alkalomra a fiam kedvesének az édesanyja meglepte őt egy vakondtúrás tortával. Nagyon finom volt, s gondoltam, én is készítek valamelyik hétvégén egy ilyen tortát, hiszen 1-2 éve már sütöttem ezt a finomságot, de bizony az már régen volt. Úgyhogy előkerestem a receptemet és egyik hétvégére elkészítettem, csak úgy, mindenféle szülinap, névnap nélkül, csak egy vasárnapi ebéd utánra.
A torta elkészítése egyszerű, bárki könnyedén el tudja sajátítani a készítését.
Először a szokott módon süssünk egy 6 tojásos kakaós piskótát.
Ehhez a tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral együtt. A cukrot viszont akkor adjuk a tojásfehérjékhez, ha már képeztünk egy kevés habot.
Azután a kemény habba keverjük bele a tojások sárgáit, majd a lisztet és a sütőport. S végül szitáljuk bele a kakaóport.
Egy tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt, simítsuk bele a piskóta masszát és előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
Ezután hűtsük ki.
Készítsük el a krémet.
A pudingport keverjük el a cukorral és a tejjel, majd főzzük fel. S ezután hűtsük ki. A habtejszínt verjük fel jó keményre és keverjük hozzá a pudinghoz.
A zselatint a vízzel keverjük el és tűzön melegítsük fel forráspontig. Azaz, forralni már ne forraljuk, csak addig melegítsük. Pár perc kevergetés- pici hűtés - után keverjük hozzá a tejszínhabos pudingba. A csokoládét ezután késsel vágjuk apróra - én forgácsokat szoktam vágni, nem darabokat - és adjuk a krémhez. ( A forgácsokhoz egy éles késsel nagyon vékony csíkokat kell levágni a csoki széléről. Így haladva, amíg el nem fogy a csokoládé. )
Miután készen vagyunk a krémmel, állítsuk össze a tortát.
A piskóta tetejét, kalapját vágjuk le egy éles késsel és a belsejéből szedjük ki a piskótát, úgy, hogy késsel vágjuk körbe belül a piskótát, hagyva neki egy peremet, olyan 1,5-2 cm-es szélességben. S utána már könnyű kiszedni a piskóta belsejét, s természetesen szépen, egyenletesen, hogy az alja sima, ne hepe-hupa legyen. Természetesen ne dobjuk el ezt a kivájt tésztát, hiszen ez lesz a torta teteje. Ezt a tésztát ezt követően morzsoljuk össze egy tálba és a levágott részt is morzsoljuk hozzá.
Sajnos erről a munkafázisról nem készítettem fotót, de legközelebb pótolom.
A banánokat hámozzuk meg és hosszában vágjuk ketté. A banán darabszáma attól függ, hogy mekkora a torta formánk.
A piskóta alját/belsejét rakjuk ki a félbevágott banánokkal. Ahol kell, vágjuk keresztben is ketté a banánokat.
Majd a krémet ezután szépen igazgassuk rá a banánok tetejére.
Először egy keveset simítsunk a banánokra, majd a többit szépen kenjük rá félgömb alakban, mintha egy kis dombot készítenénk.
Utolsó lépésként pedig szórjuk rá a krémre az összemorzsolt piskóta tésztát, úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
Egy kicsit le is tapogathatjuk a kezünkkel, hogy ne szóródjon le, de csak óvatosan.
Pár órára tegyük hűtőbe és azt követően már szépen szeletelhető is a finomság.
Szülinapra készítve még élethűbb lesz, ha a tetejére felültetünk egy marcipán vakond figurát.
Jó étvágyat kívánok hozzá!