VAKONDTÚRÁS TORTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 ek. kakaópor
  • Krém: 1 tejszín ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. étkezési zselatin ( 2 dkg )
  • hozzá 1 kávés pohárral teli víz
  • 5 dkg csokoládé ét/vagy tejcsoki
  • 6 ek. cukor
  • Krémen kívül: 2-3 banán
  • Elkészítés: Nemrégen ünnepelte a fiam a szülinapját és arra a jeles alkalomra a fiam kedvesének az édesanyja meglepte őt egy vakondtúrás tortával. Nagyon finom volt, s gondoltam, én is készítek valamelyik hétvégén egy ilyen tortát, hiszen 1-2 éve már sütöttem ezt a finomságot, de bizony az már régen volt. Úgyhogy előkerestem a receptemet és egyik hétvégére elkészítettem, csak úgy, mindenféle szülinap, névnap nélkül, csak egy vasárnapi ebéd utánra. 
    A torta elkészítése egyszerű, bárki könnyedén el tudja sajátítani a készítését.
    Először a szokott módon süssünk egy 6 tojásos kakaós piskótát.
    Ehhez a tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral együtt. A cukrot viszont akkor adjuk a tojásfehérjékhez, ha már képeztünk egy kevés habot.
    Azután a kemény habba keverjük bele a tojások sárgáit, majd a lisztet és a sütőport. S végül szitáljuk bele a kakaóport.
    Egy tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt, simítsuk bele a piskóta masszát és előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
    Ezután hűtsük ki.
    Készítsük el a krémet.
    A pudingport keverjük el a cukorral és a tejjel, majd főzzük fel. S ezután hűtsük ki. A habtejszínt verjük fel jó keményre és keverjük hozzá a pudinghoz.
    A zselatint a vízzel keverjük el és tűzön melegítsük fel forráspontig. Azaz, forralni már ne forraljuk, csak addig melegítsük. Pár perc kevergetés- pici hűtés - után keverjük hozzá a tejszínhabos pudingba. A csokoládét ezután késsel vágjuk apróra - én forgácsokat szoktam vágni, nem darabokat - és adjuk a krémhez. ( A forgácsokhoz egy éles késsel nagyon vékony csíkokat kell levágni a csoki széléről. Így haladva, amíg el nem fogy a csokoládé. )
    Miután készen vagyunk a krémmel, állítsuk össze a tortát. 
    A piskóta tetejét, kalapját vágjuk le egy éles késsel és a belsejéből szedjük ki a piskótát, úgy, hogy késsel vágjuk körbe belül a piskótát, hagyva neki egy peremet, olyan 1,5-2 cm-es szélességben. S utána már könnyű kiszedni a piskóta belsejét, s természetesen szépen, egyenletesen, hogy az alja sima, ne hepe-hupa legyen. Természetesen ne dobjuk el ezt a kivájt tésztát, hiszen ez lesz a torta teteje. Ezt a tésztát ezt követően morzsoljuk össze egy tálba és a levágott részt is morzsoljuk hozzá. 
    Sajnos erről a munkafázisról nem készítettem fotót, de legközelebb pótolom.
    A banánokat hámozzuk meg és hosszában vágjuk ketté. A banán darabszáma attól függ, hogy mekkora a torta formánk. 
    A piskóta alját/belsejét rakjuk ki a félbevágott banánokkal. Ahol kell, vágjuk keresztben is ketté a banánokat.
    Majd a krémet ezután szépen igazgassuk rá a banánok tetejére. 
    Először egy keveset simítsunk a banánokra, majd a többit szépen kenjük rá félgömb alakban, mintha egy kis dombot készítenénk.
    Utolsó lépésként pedig szórjuk rá a krémre az összemorzsolt piskóta tésztát, úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
    Egy kicsit le is tapogathatjuk a kezünkkel, hogy ne szóródjon le, de csak óvatosan. 
    Pár órára tegyük hűtőbe és azt követően már szépen szeletelhető is a finomság. 
    Szülinapra készítve még élethűbb lesz, ha a tetejére felültetünk egy marcipán vakond figurát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!