EPRES FEHÉRCSOKIS SAJTTORTA
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 25 dkg győri keksz
  • 10 dkg ráma
  • Eper zselé: 25 dkg eper
  • 8 dkg kristály cukor
  • 1 tk. citromlé
  • 1 tk. étkezési zselatin
  • 2 ek. víz
  • Krém: 50 dkg mascarpone
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • Teteje: gyümölcsök: eper, málna, áfonya
  • Egyéb: kerek torta forma
  • Elkészítés: Születésnapot tartottunk a hétvégén és valamilyen sajttorta volt a kívánság a családtól, így erre a fehér csokis epres sajttortára esett a választásom. Több alkalommal készítettem már sajttortát és az bennük a legegyszerűbb, hogy ezeket a sütés nélküli tortákat hamar el lehet készíteni. Bármelyik kezdő háziasszony is bátran neki foghat ennek a gyümölcsös sajttorta elkészítésének, hisz nem lehet elrontani és a végeredmény mind küllemében, mind ízében nagyon kellemes élmény lesz.
    Elsőként a torta alapját, azaz a kekszes alapú " tésztát " állítsuk össze. 
    Én ehhez a sima és nem a kakaós győri kekszet választottam, de ha valaki azt szeretné, hogy barna legyen a torta alja, abban az esetben nyugodtan vásároljon kakaós győri kekszet. Ehhez a tortához 25 dkg-ra van szükség, az másfél csomagot tesz ki.
    Ennek a keksznek az a jó tulajdonsága, hogy nagyon omlós, így a torta alján a keksz alapunk is kellően puha lesz.
    A kekszet daráljuk vagy törjük össze morzsásra.
    Ha van késes aprítónk, akkor abban nagyon gyorsan meg tudjuk ezt oldani.
    Egyszerre túl sok kekszet ne tegyünk az aprítóba, inkább 2-3-4 részletben daráljuk morzsásra az egész mennyiséget.
    Természetesen akkor is jól össze lehet törni a kekszeket, ha nem rendelkezünk ilyen aprítóval.
    Abban az esetben tegyük egy nejlon zacskóba a kimért kekszet, a zacskót lazán tekerjük be egy konyharuhába és a zacskó száját összefogva egy klopfolóval törjük össze morzsalékos állagúra a kekszet.
    Ha meg vagyunk a keksz aprításával, öntsük egy tálba. 10 dkg rámát vagy ligát mikróban olvasszunk fel és adjuk a kekszhez.
    Egy fakanállal alaposan dolgozzuk össze úgy, hogy mindenhol érje a folyékony ráma.
    Egy torta formát ( 22 vagy 24 cm-es ) készítsünk magunk elé és simítsuk bele a vajas keksz alapot.
    Érdemes ezt a műveletet először kézzel végezni, úgy, hogy az ujjainkkal lenyomkodjuk a vajas kekszet, majd egy torta lapáttal folytassuk mindezt tovább, mert annak a keskeny részével mindenhol szépen el tudjuk egyengetni, elsimítani a kekszet.
    Azután tegyük hűtőbe addig, amíg elkészítjük az eper zselét és a krémet.
    Kezdjük a további előkészületet a fehér csoki felolvasztásával. 
    Bár ha ezt a keksz összeállítása előtt tesszük, az még jobb.
    Tegyünk a gázra egy kisebb lábasban nem túl sok vizet.
    Majd a csokit törjük össze kis kockákra és tegyük egy tálba.
    A tálat helyezzük rá a vízzel töltött lábas tetejére és ezen a vízgőzön olvasszuk fel a csokoládét. A csoki olvasztásra a zománcos tál, króm tál  vagy üveg tál a legmegfelelőbb, a műanyagból készülteket erre a célra nem ajánlom.
    Időnként kevergessük meg a csokit, ahogyan olvad.
    Én nagyon kedvelem a fin carré csokoládékat, az étcsokiból szoktam a tortabevonót készíteni, nagyon remekül lehet vele a süteményeket bevonni. De a fehér csokija is nagyon szép, selymesre olvad össze.
    Ha elolvadt a csokoládé, vegyük le a gőzről és tegyük félre.
    Időnként keverjük át, hogy gyorsabban meg tudjon hűlni.
    Ezután folytassuk a munkálatokat az eper zselével, mert annak is állnia kell egy keveset.
    A 25 dkg körüli ( 1-2 dkg plussz, illetve mínusz nem számít, ha méréskor úgy jön ki ez a mennyiség ) epret tisztítsunk meg és vágjuk össze kisebb darabokra vagy ha kicsik az eprek, elég félbe vágni.
    Egy lábaskába mérjünk ki 8 dkg kristály cukrot és 1 tk. citrom levet.
    A citrom lé lehet üveges citromléből is, de friss citromból is kinyerhető ez a mennyiség.
    Adjuk hozzá a felaprított epret is.
    Tegyük a gázra és főzzük össze az epret a cukorral.
    Ez nem igényel sok időt. Állandó kevergetés mellett gyorsan elolvad a cukor és forrás után főzzük még 1-2 percig.
    Vegyük le a tűzről és készítsük el hozzá a zselatint.
    1 tk. étkezési zselatint tegyünk egy kis lábasba és 2 ek. vízzel melegítsük fel, de ne forraljuk, mert csak fel kell, hogy oldódjon a vízben ez a sűrítő anyag.
    Majd vegyük is le tűzről.
    A felfőzött epret ezután egy szűrőn keresztül paszírozzuk át egy tálba és ha ezzel elkészültünk, keverjük hozzá a feloldódott zselatint is.
    Az epret egyébként akár botmixerrel is összepürésíthetjük, de akkor is szűrjük át.
    ( Én ezt a tortát más alkalommal is elkészítettem és akkor elég magosak voltak az eprek. Valahogy nagyon érezhetőek voltak az ici-pici magocskák, amikor ráharaptunk az eperre, így akkor ugyan botmixerrel pürésítettem a felfőzött epret, de a túl magvas hatás miatt mégis átpaszíroztam egy szűrőn keresztül. )
    A zselatinnal elkevert epres öntetet hagyjuk állni, amíg összeállítjuk a krémet.
    A zselatinnal kapcsolatban szeretném még elmondani, hogy az az 1 teás kanál étkezési zselatin inkább szűken legyen mérve , azaz lapos tk. mennyiség legyen, hogy kissé folyós állagot érjünk el.
    A teás kanalak között is van különbség, úgyhogy ne legyen túl öblös a kanálkánk.
    A mascarponét tegyük bele egy tálba és 5 dkg kristály cukorral egy robotgép segítségével keverjük össze. 
    Majd adjuk hozzá a már kihűlt olvasztott fehér csokit is és azzal is dolgozzuk össze.
    Egy másik tálban a habtejszínt az 1 cs. vaníliás cukorral verjük fel kemény habbá és egy fakanállal - bár rövid keverés mellett használhatjuk hozzá a robotgépet is - forgassuk össze a fehér csokis mascarponéval.
    Én általában Meggle habtejszínt használok, de a Hulala is jó hozzá.
    De igazából az a tapasztalatom, hogy mostanában gyakran használtam teljesen növényi alapú, vegán habtejszínt és számomra az lett a legmegfelelőbb.
    Az összekevert krémet most már betölthetjük a tortánkra.
    Ahhoz készítsük a kezünk ügyébe a krémet és a félre tett eperzselét.
    Vegyük ki a hűtőből a formát és a krém 1/3 részét simítsuk rá a kekszes alapra.
    A krém elsimítását is érdemes egy tortalapáttal végezni, mert a lapát keskeny végével tökéletesen  és szép egyenletesen lehet rákenni a tészta alapra a krémet.
    Ha elsimítottuk a krémet az eperzseléből ide-oda csepegtessünk egy kanállal egy kevés mennyiséget.
    Azt fogjuk tapasztalni, hogy ez még elég folyós, de ne ijedjünk meg attól, hogy nem dermedt meg, mert ennyi zselatintól nem is lesz szilárd. Csupán ettől a kis mennyiségű zselatintól kissé sűrűbbé válik majd a legvégére a zselé.
    Amint rácsurgattunk egy kevés zselét a habra, egy villával vagy a kanál végével kicsit cifrázzuk meg a habot a zselével együtt.
    Erre a rétegre ezt követően tegyünk újabb 1/3 rész krémet.
    Azt is szépen simítsuk el, majd újabb kis mennyiségű eperzselé következik.
    Amit szintén összekócolunk a krémmel, s végül a harmadik rész krémmel befedjük ezt a réteget.
    Most már nem maradt más, mint hogy bevonjuk a többi eperzselével a torta felületét.
    Arra ügyeljünk, hogy ne egyszerre öntsük rá, hanem egy evőkanállal adagoljuk a krém tetejére, s ott az eperzselé szépen el fog terülni.
    Ezután tegyük a kész tortát hűtőszekrénybe legalább 3-4 órát.
    Ezalatt az ízek is összeérnek és a krém is összeáll a formában.
    S a zselé pedig kicsit besűrűsödik.
    De mint említettem, teljesen nem dermed meg, ahhoz sokkal több zselatinra lenne szükség. Itt csak olyan állaga lesz a zselének, mint egy sűrűbb eper szósz.
    Ennél a tortánál azt szeretnénk elérni, hogy amikor lekerül a forma kerete, a zselé lecsorogjon a torta oldalára.
    Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből és helyezzük rá egy torta tálra, amire fektessünk egy szép tortapapírt.
    Amikor rátettük a tálra a tortát, ( én nem vettem le alóla a torta forma alját, hanem azzal együtt tettem rá a kínáló tálra )  távolítsuk el a torta keretet. 
    S már láthatjuk is, amint szépen csordogál le a zseléből egy kevés mennyiség a torta oldalára.
    Nincs más hátra, minthogy megdíszítsük a torta tetejét.
    A nekünk tetsző gyümölcsökkel rakjuk ki a torta közepét.
    Lehet csak epret használni hozzá, de akár málna és áfonya is kerülhet az eprek mellé, mint jelen esetben is.
    A gyümölcsöket érdemes már előbb előkészíteni, gondolok itt a gyümölcs megmosására, összevágására.
    Amikor felhelyeztük a fincsi gyümölcsöket, már szervírozhatjuk is az ínycsiklandozó sajttortát.
    Ha több gyümölcsöt is szeretnénk mellé kínálni, azt rakjuk bele egy tányérba vagy egy kis kínáló tálkába és helyezzük a torta mellé és már fogyaszthatjuk is a nagyon kellemes ízvilágú tortát.

    A recept forrása: Nosalty.hu : eredeti recept: Málnás fehércsokis sajttorta

    Egy másik szülinap alkalmával ismét elkészítettem ezt a remek ízvilágú sajttortát, de ott már azt szerettem volna, hogy a tetején lévő eperszósz ne folyjon le a torta oldalára. Így nem egy teáskanál étkezési zselatint használtam hozzá, hanem a dupláját.
    A torta ott is teljesen ugyanilyen módon készült, csak a tetején lévő eperszósz lett szilárdabb állagú. S a díszítés annál a tortánál csak eper volt, málna, áfonya nem került rá.
    Most az arról készített fotót is mellékelem. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Lupercalia
    2022-07-04
    Kedves Erzsike! Köszönöm szépen az ötletet és a nyári jókívánságokat! Andrea
    erzsike
    2022-07-04
    Kedves Andrea! Elnézésedet kérem, hogy egy darabig nem volt elérhető az oldal, a további szerződést kellett meghosszabbítani a működéséhez, de most már ismételten látható a honlap. Ezt a remek sajttortát azóta még egyszer elkészítettem, szintén eperrel, amíg tartott az eperszezon. A családomnak is nagyon ízlett, így egy másik szülinap alkalmából volt újra ez a kérés. Csak most az eperszószhoz a tetejére 2 tk. zselatint használtam, hogy ne legyen folyós az állaga. Úgy is remek volt mind küllemében és mind ízében. Arról is felteszem majd a fotót, bár teljesen ugyanilyen, csak a tetején szilárdabb ( de attól még könnyű, lágy, nem olyan, mint a tortazselé ) az eperszósz.Ha van alkalmad, próbáld ki, mert nagyon finom! Nektek is kellemes nyári napokat kívánok!Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2022-07-01
    Kedves Erzsike! Nagyon gusztusos ez a sajttorta, nyáron szuperjó lehet. Én nagyon szeretem a Mascraponét, úgyhogy elmentem a receptet a kedvencekbe. Nagyon örülök, hogy visszajött az oldalad! Szép nyarat kívánok, szeretettel üdvözöllek: Andrea.