TEJSZÍNES DIÓTORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojás 20 dkg cukor 1 vaníliás cukor 20 dkg darált dió 4 ek. liszt 1 sütőpor Krém: 2 tojás 1 vaníliás pudingpor 15 dkg cukor 3,5 dl tej 20 dkg darált dió rumaroma 2,5 dl habtejszín 2 tk. étkezési zselatin hozzá 1 dl víz Teteje : 2,5 dl habtejszín cukorgyöngy fondant virágok darált dió Oldala: darált dió
Elkészítés: Ezt a tortát az anyukám 74-ik szülinapjára készítettem. Most nem akartam figurás vagy fondanttal bevont tortát sütni, mivel ezen kívül még egyet készítettem és bonyolultra nem lett volna időm. Így lett egy diós és egy csokikrémes, a nálunk megunhatatlan csokis torta. S ezenkívül süti is készült, így éppen jó volt most egy tejszínhabos-diós torta.




A diós tortához készítsük el a tésztát.
Ehhez a tojásokat válasszuk ketté és a kétféle cukrot keverjük ki a tojások sárgáival. Adjuk hozzá a darált diót, azután a lisztet és a sütőport, amit előtte keverjünk össze.
Majd verjük fel kemény habbá a tojások fehérjét. Azután a kemény habot forgassuk bele a tojássárgás alapba.
Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a tésztamasszát és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Ezután hűtsük ki és vágjuk 3 lapba.

Ezt követően készítsük el a krémet.
A vaníliás pudingport keverjük el a tojásokkal, a cukorral és a tejjel, majd főzzük fel sűrűre.
Miután levettük a tűzről, keverjük hozzá a darált diót, s ízlés szerinti mennyiségű rumaromát.
Én 2 kk.-i mennyiséggel ízesítettem, de aki rumosabb ízt szeretne elérni, az adhat többet is.
Ezután hűtsük ki a krémet.
A tejszínhabot verjük fel jó kemény habbá.
Én ezt úgy vertem fel, hogy egy fél literes doboz habtejszínt vásároltam, az egészet egyszerre vertem fel kemény habbá és megfeleztem a habot.
A felét belekevertem a krémbe. De természetesen lehet külön-külön is.

Amikor belekevertük a tejszínhabot a diós krémbe, készítsük el a zselatint.
2 tk. étk. zselatint keverjünk el 1 dl vízzel, s lábasban, folyamatosan keverve melegítsük forráspontig, de ne forraljuk.
Zárjuk el a gázt és néhány perc várakozás után keverjük hozzá a krémhez. Osszuk el a ezután a krémet 2 felé és kenjük meg a lapokat.
A másik rész tejszínhabot most használjuk fel a torta díszítésére.
Az oldalát és a tetejét kenjük meg tejszínhabbal.
Az oldalát egy kis villával csíkozzuk be, de ha van ilyen csíkozós habkártyánk, azzal könnyebb. Mert azzal egy alkalommal kell végig húzni körben a tortát, a villával kétszer-háromszor. De azzal is tökéletes lesz.
Azután az oldalát szórjuk meg darált dióval.

A torta tetejét szintén szórjuk meg vékonyan darált dióval.
A tejszínhabot tegyük csillagcsöves habzsákba és körben a torta szélére nyomjunk habrózsákat. Nekem nem fogyott el az egész tejszínhab a tetejére, 2-3 kanálnyi megmaradt, azt elfogyasztottuk kávéhoz.
A habrózsák tetejére és a torta közepére helyezzünk fondantból készített margarétákat, rózsákat és leveleket.
Ezek elkészítését megtalálhatjátok az oldalon.
Végül szórjunk rá tetszés szerinti színű és mennyiségű cukorgyöngyöt, majd tegyük a tortát pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe.
Én egész éjszakára a hűtőben tartottam és a másnapi ünnepi ebédnél szervíroztam a meglepi tortát az ünnepeltnek és a családnak.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2017-07-20
Szia Andrea! Közben már beszéltünk is a csokitortánál a torta készítésről-nekem úgy van kialakítva a hozzászólás lehetősége, hogy minden recept alján lehet ezt megtenni.Örülök, hogy sikerült kitapasztalnod, hogy neked melyik változat a jó a tejszínhab megfelelő eléréséhez.Szerintem az mindannyiunkkal így van, hogy nem biztos, hogy a megadott leírás alapján nálad,nálam, másnál is beválik valami. Ki kell kísérletezni.A fő az, hogy úgy csináljuk, hogy sikerüljön elérni a kellő eredményt. Várom a további hozzászólásaidat. Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2017-06-27
Kedves Erzsike! Azóta már megtanultam tejszínhabot felverni. Nekem az vált be, hogy beteszem mélyhűtőbe az edényt, amiben felverem a tejszínt, de még a habverőket is egy 20 perce, a tejszínt magát pedig 5-10 percre. Így sikerült felverni, és nem esik össze. A tortákkal viszont azóta sem próbálkoztam, mert az első nem sikerült valami fényesen, és elment a kedvem. De most újra megjött, és már tervezem egy csokitorta elkészítését. :) Üdvözlettel: Andrea
Lupercalia
2015-07-15
Kedves Erzsike! De aranyos vagy, hogy kérdezed! Most július elején csináltam meg életem első csokoládé tortáját főzött krémből. Kicsit csálé lett, de isteni finom. Biztosan ki fogom próbálni a diótortát is ezzel a csodás recepttel. Azt még nem tudom, hogy mikor, de talán ősszel, amikor sok a dió. :) Nagyon szép nyári napokat kívánok Neked! Andrea
erzsike
2015-06-29
Szia Andrea! Megpróbálkoztál már a torták elkészítésével?
S ha igen, milyenek a tapasztalataid, ugye nem is olyan nehezek?
Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2015-03-25
Idén biztosan
kipróbálom már a
tortákat is. Ma újra
ezzel a diótortával
szemeztem. :) Ha
próbáltam a habot,
megírom
mindenképpen!!
Andrea
Lupercalia
2015-03-25
Kezdő háziasszony
vagyok a sütemények
terén, habár 10 éve
élek már a Párommal.
(33 éves vagyok.)
Csak 28 évesen
kezdtem el főzni, és
az internetről
tanultam meg.
Mostanában jutottam
el oda, hogy
hamarosan tortát is
fogok már sütni.
Lupercalia
2015-03-25
Kedves Erzsike! Most
láttam, véletlenül,
hogy kérdeztél tőlem
még tavaly! Azóta
még nem próbáltam ki
a tejszínhabot,
mert más fajta
sütiket sütöttem.
(Sokat elsőre.)
Viszonylag kezdő
háziasszony vagyok.
erzsike
2014-09-29
Kedves Andrea, volt már alkalom arra, hogy kipróbáld a
tejszínhabot? S,hogy sikerült? Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2014-09-08
Kedves Erzsike!
Köszönöm szépen a
válaszodat, ki fogom
próbálni ezzel a
fajta tejszínnel is.
Szerintem veszek
majd hozzá
habfixálót a
biztonság kedvéért,
de olvastam olyat,
hogy valaki
zseltinfixet
használt hozzá és
porcukrot. Biztosan
összejön! :)
erzsike
2014-09-08
Bízom benne,hogy a saját tapasztalatom alapján
legközelebb neked is sikerülni fog a kívánt állag
elérése. Üdvözlettel: Erzsike
erzsike
2014-09-08
Szia Andrea!Nekem a tejszínhab eléréséhez semmilyen
külön praktikám nincs.Általában Meggle habtejszínt
használok,habfixálót pedig nemigen.Csupán addig
verem a habot,amíg jó kemény nem lesz,s a kész hab
megáll a habverőn, amikor kiemelem.
Lupercalia
2014-08-28
Előre is köszönöm a
válaszodat,
szeretettel:
Orbán Andrea
Viktória
Lupercalia
2014-08-28
Kedves Erzsike!
Lehetne egy kérdésem
a gyönyörű torta
elkészítéséhez?
Nekem soha nem
sikerült felvernem a
tejszínhabot,
évekkel ezelőtt
mindenféle tejszínt
kipróbáltam, a házit
is beleértve. Soha
nem állt össze,
lötyis maradt. Van
valami trükkje?