BANÁNOS-MASCARPÓNÉS KEKSZROLÁD TEJÉRZÉKENYEKNEK
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Rolád alap: 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg liga
  • 1-2 lapos ek. kakaópor
  • 3,5 dl Not Milk tej
  • ízlés szerinti mennyiségű rumaroma
  • Krém: 25 dkg vegán mascarpone
  • 200 ml vegán habtejszín
  • 5-10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 banán
  • Csokibevonat: 10 dkg étcsokoládé
  • 3-5 dkg liga
  • Egyéb: buborékfólia
  • folpack
  • Elkészítés: A napokban felfedeztem a You Tube-n egy olyan oldalt, amin különleges csokibevonatos, sütés nélküli süteményeket állítanak össze. Ez a keksztekercs vagy rolád, éppen ilyen. Nagyon különleges a csoki bevonata és azt nem is nehéz elkészíteni. Ez a kekszrolád úgy készült, hogy a tejérzékeny családtagom is fogyaszthasson belőle, de ebből természetesen más is jó ízűen eszegethet. 
    Nagyon ízletes, finom volt a kész süti.
    De persze azt tudni kell, hogy ezek a növényi hozzávalók drágábbak, mint a tehéntejes alapanyagok, így ha valaki elszeretné készíteni tehéntejes hozzávalókkal - mert nincs a családban tejallergiás - abban az esetben olyan termékeket vásároljon hozzá, s ne növényi alapanyagúakat, hisz azok egyben pénztárca kímélőbbek is.
    De jelen esetben, most egy születésnap alkalmából készítettem el ezt a sütit, s a fontos az volt, hogy a tejérzékenység miatt minden családtagom fogyaszthasson belőle.
    Így növényi hozzávalókból készült a sütemény.
    Amikor összeállítottam a krémet, azt tapasztaltam, hogy egy kevés krém megmaradt, így vagy érdemes két vékonyabb kekszroládot készíteni vagy a végén 2 pohárkrémet is lehet összeállítani. Én legalábbis így tettem, azaz nem csökkentettem le a krém hozzávalóinak a mennyiségét. 
    Tehát nem veszett kárba az a kevés krém, ami már nem fért bele a tekercsbe.
    Először a sütemény alapjához öntsük bele egy tálba a darált háztartási kekszet.
    Akár daráltan is megvásárolhatjuk ezt a hozzávalót, de mi magunk is ledarálhatjuk egy aprítóban az egészben lévő kekszeket.
    Azután adjunk hozzá 5 dkg ligát, amit nem kell megolvasztani és 10 dkg porcukrot.
    Majd tegyünk hozzá kakaót.
    Én csak 1 púp. ek. mennyiséget adtam hozzá, mert sötét Holland kakaóm volt. De 2 ek. mehet bele, ha másfajta, zsírszegényebb a kakaópor.
    Végül ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is tegyünk a keksz alapba. Nálam ez a mennyiség 3 kávéskanál volt.
    Majd lazítsuk fel az egészet tejjel.
    Ez a tejféle most Not Milk zab tej, de lehet hozzá rizs tejet is használni.
    Először ne tegyük hozzá az összes megadott tejet, csak a felét és az összedolgozás során fogjuk látni, hogy szükséges-e még hozzá. Nekem a 3,5 dl tej kellett a jó kidolgozáshoz.
    Egyébként a videóban nutellát tettek a kekszhez kakaópor helyett, de nekem most nem volt abból vegánom, így került bele kakaópor.
    Miután alaposan összegyúrtuk a rolád hozzávalóit, vegyünk egy nagy darab folpack fóliát és nyújtsuk ki a keksz keveréket rajta egy nagyobb téglalap alakúra.
    Amint kinyújtottuk, fordítsuk úgy, hogy majd a feltekerés a hosszabbik oldalról kezdődjön.
    Készítsük el hozzá a krémet.
    A vegán mascarponét tegyük egy tálba.
    Adjunk hozzá 5 dkg porcukrot.
    A porcukor mennyiségét azért írtam 5-10 dkg körüliként, mert van aki édesebben szereti a süteményeket és van aki kevésbé.
    Én nem szerettem volna túl édesre, így csak 5 dkg-t tettem hozzá.
    Keverjük össze azután egy robotgéppel.
    Majd a vegán, növényi alapú habtejszínből 200 ml-t 1 cs. vaníliás cukorral verjünk fel kemény habbá.
    S még mindég a robotgéppel dolgozhatunk, keverjük el a mascarponéval.
    A kikevert krémet simítsuk rá a kinyújtott kekszre.
    Vagy mint írtam, 2 keksz lapra. Vagy pedig készíthetünk pohárkrémet is a végén a megmaradt krémből.
    Természetesen lehet összeállítani kicsit kevesebb krémet is, én nem tettem így.
    Fogjuk a 2 banánt, húzzuk le a héját és a két végét vágjuk le mindkét banánnak.
    Majd fektessük rá a krém felénk eső oldalának a szélére egymás mellé.
    Ezután kezdjük el feltekerni a tekercset a fólia segítségével, de arra ügyeljünk, hogy a fólia ne kerüljön be a krém közé.
    Hát ilyenkor látható majd, hogy egy kevés krém kitüremkedhet a roládból, ahogy tekerjük a kekszes alapot.
    Így azt egy késsel vagy simító lapáttal vegyük el.
    Miután feltekertük, a tekercset csomagoljuk be szorosan a folpackba és tegyük be fél órára a hűtőbe.
    Azután készítsük elő a buborék fóliát.
    Vágjunk le belőle olyan hosszú darabot, amekkora a tekercs, ha ez nem adott, akkor két részben.
    A szélessége pedig akkora legyen, hogy kényelmesen rá tudjuk tenni a süti tetejére és az oldalára.
    Sajnos a fotón kissé rosszul látszik, visszaverődik a fény rajta.
    Érdemes megmérni a süteményen, hogy mekkorára van szükség belőle és mennyi felületre simítsuk el az olvasztott csokit.
    Azután gőz fölött olvasszuk fel az étcsokit egy kevés ligával.
    A kevergetés során azt majd látni fogjuk, hogy pontosan mennyi liga kerüljön hozzá.
    A lényeg, hogy kellemesen selymes legyen a csoki állaga a végén.
    Kicsit kevergessük a gőzről levett, olvadt, forró csoki alapot és aztán tegyük egy habzsákba vagy egy nejlon zacskóba.
    Vágjuk le a sarkát - nem muszáj nagyon picinek lenni most a lyuknak - és csurgassuk rá a csokit a buborék fóliára.
    Majd egy spatulával vagy egy késsel simítsuk el akkora felületen, amekkorát lemértünk, akár centivel, akár csak szemmel.
    Majd vegyük ki a kekszroládot a hűtőszekrényből és tekerjük ki a folpackból.
    S készítsük mellé a csokis buborékfóliát.
    Emeljük rá a tekercs tetejére a csokis felével a fóliát és simogassuk rá.
    Arra ügyeljünk, hogy az oldalán is egyformán legyen a csokival megkent fólia.
    Emeljük át egy tálcára vagy már eleve azon is dolgozhatunk, vagyis már a buborék fólia felhelyezése előtt rátehetjük a folpack nélküli tekercset a tálcára.
    Ezután tegyük be ismét a hűtőszekrénybe újabb fél órára a sütit.
    A fél óra letelte után vegyük ki a süteményt és óvatosan, vigyázva, lassan húzzuk le a buborék fóliát a tekercs tetejéről.
    Közben a kezünkkel kicsit meg is tarthatjuk a sütin a csokis részt, nehogy felszakadjon a lehúzás során a csokibevonat.
    Ekkor már szépen kirajzolódnak a buborék fólia kis lyukacskái.
    Egyébként azt nem tudom, hogy pontosan hány helyen lehet beszerezni  buborékfóliát. A süti elkészülte után néhány nappal viszont rábukkantam egy üzletben vadonatúj buborékfóliára.
    Az üzlet Tedi néven ismert. Itt nagyon sok mindent lehet megvásárolni, a játéktól kezdve az édességig. Úgyhogy vásároltam is 1 csomaggal belőle. De a sütire került csoki még persze nem ezzel készült.
    Nekem pár napja érkezett csomagom, s abban volt ilyen fólia.
    A buborékos felületen még volt rajta egy plusz sima fólia is, s az a buborékos rész nem is érintkezett így a kiérkezett áruval. Azt én lehúztam róla, majd vizes konyharuhával jól letörölgettem mindkét oldalát és aztán még szárazzal is áttöröltem.
    Hagytam még így a szobahőmérsékleten " pihenni ", hogy ne maradjon rajra még véletlenül se egy pici víz sem. S csak azután használtam.
    Tehát ha lehúztuk a csokiról a fóliát, tegyük be legalább 5-6 órára a hűtőbe a kész roládot, hogy a krém is össze tudjon állni, dermedni.
    Én késő délután készítettem és egy éjszakán át csücsült a hűtőszekrényben.
    Amikor szeretnénk felszeletelni a süteményt, előbb egy kis kés pengéjét melegítsük fel láng fölött és a szeletek helyét olvasszuk be a csokin, a tetején és az oldalán is.
    Ekkor még ne vágjuk át, csak a beolvasztás történjen meg, mert így elkerülhetjük, hogy megreped a csoki a felvágás során.
    Majd egy jó éles késsel a beolvasztott csoki mentén szeleteljük fel a kekszroládot.
    A kész szeleteket sorakoztassuk rá egy kínáló tálra.
    A fenn maradó krémből akár tegyünk egy keveset csillagcsöves habzsákba vagy habkinyomóba és kínálás előtt nyomhatunk a szeletek tetejére egy-egy habrózsát.
    De ezt nem muszáj, csak egy ötlet.
    Ezzel a csoki díszítéssel egy nagyon különleges és látványos sütit tudunk készíteni.
    Próbáljátok ki!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!