ZÖLDSÉGFELFÚJT
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
2-3 db sárgarépa 1 kisebb fej brokkoli 30-40 dkg zöldbab 20-30 dkg zöldborsó kevés zsiradék 4 tojás 3 ek. liszt, kb. 8 dkg legyen só őrölt fekete bors ételízesítő 10 dkg reszelt trapista sajt 6-7 gerezd fokhagyma ráma a sütőtál kikenéséhez
Elkészítés: A zöldségfelfújt nem csupán egy megpárolt köret, hanem egy krémes állagú, zöldséges finomság. Mint minden felfújt, így ez is majd egy kicsit össze fog esni, amint kivesszük a sütőből, de ez a természetes, ne gondoljuk azt, hogy valami nem sikerült a készítése során. A zöldségfelfújt készülhet oly módon is, hogy csak pár pillanatig blansírozzuk a zöldségeket, azaz forrásban lévő vízbe belerakva pár percig főzzük, de én ezt a felfújtat külön párolással készítem.


A zöldségfelfújt készülhet tepsiben is és akár jénaiban is vagy bármilyen hőálló sütőtálban. Természetesen kevesebb adagot is süthetünk, 2-3 személyre, de abban az esetben a zöldség is kicsit kevesebb legyen és az öntet is fele mennyiségű legyen csak ennek a mennyiségnek.
Ez amit most készítünk 5-6 személyre szól.
Készítsük el először a párolt zöldséget.
A zöldbabot, ha frissen szedett zöldbabból készítjük, először készítsük elő. Vágjuk le mindkét végét, daraboljuk fel kisebb méretűre, majd mossuk meg. Ha fagyasztottat vagy üvegest vagy konzervet használunk, persze ilyen tennivalónk nincs. A fagyasztottnál öblítsük le róla a jeges részt, a konzervnél vagy üveges zöldbabnál pedig öntsük le a levet, mert arra nincs szükségünk.
A sárgarépát pucoljuk meg, mossuk meg és karikázzuk fel. A brokkolit szedjük rózsáira és azt is mossuk meg.

Egy kevés zsiradékot, sertészsírt vagy olajat - én zsírt használok, s abból egy fél evőkanálnyit - felolvasztunk egy akkora lábasban vagy magasabb falú serpenyőben, amiben majd kényelmesen elférnek a zöldségek.
A megmosott és lecsepegtetett zöldségeket hozzáadjuk, majd ízesítsük egy kevés sóval és ételízesítővel. A fokhagymából 4 gerezdet pucoljunk meg és aprítsuk fel. Adjuk a zöldséghez, majd az egész alá öntsünk kb. 1,5-2 dl vizet. Ezt majd látjuk, hogy mennyire van szükség, túlon-túl sok ne legyen, mert a zöldség is enged levet a párolódás során. Fedjük le fedővel és pároljuk meg a zöldségeket, de a párolás során néha keverjük meg.
Amikor megpárolódott a zöldség, vegyük le a tűzről és készítsük el az öntetet. De ekkor már kapcsoljuk be a sütőt is előmelegítésre.
A tojásokat kézi habverővel kissé verjük fel, majd keverjük el a tejjel. S szép lassan adagoljuk a liszthez és keverjük csomómentesre. A liszt mennyisége kb. 8 dkg legyen. Ezt követően 2-4 gerezd fokhagymát ( a nagyságától függően legyen a darabszáma ) pucoljunk meg és reszeljük bele a tejes keverékbe. Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, végül 5 dkg reszelt sajtot is adjunk hozzá. A sütőtálat vajazzuk/rámázzuk ki és öntsük bele a megpárolt zöldséget. Ha sok folyadék maradt vissza a párolás során, azt ne öntsük hozzá.
Majd a tejes öntetet öntsük a zöldségek tetejére. A megmaradt sajttal szórjuk meg a tetejét - ha soknak találjuk, ne tegyük mindet rá, de szerintem jó sajtosan a legfincsibb és tegyük be az előmelegített sütőbe.
Kb. 30-35 percig süssük.
Bármilyen sült húsokhoz kínálható, akár önmagában is elegendő köret. De adhatunk mellé még valamilyen burgonyás vagy rizses köretet is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Lupercalia
2018-08-17
Kedves Erzsike! Nagyon szépen köszönöm az ötleteket! Megnéztem a recepteket, amiket ajánlottál, mindegyik nagyon tetszett, különösen a muffin formában sült brokkoli felfújt. A jövőben fel is használom majd őket. Remélem, jól telik a szabadságod! Jó pihenést kívánok: Andrea.
erzsike
2018-08-13
Kedves Andrea! Az előző hozzászólásomhoz még azt is szeretném neked elmondani, hogy az oldalon megtalálhatod a muffin formában sült brokkoli felfújtat és a sült burgonyapüré tojással receptet. Mindkettő köretként szerepel, de nemcsak annak készíthető, hanem főfogásként is valamilyen salátával szervírozva nagyon fincsi.
Szerintem sok egyszerű receptben meg tudjuk találni mindazt, ami szebbé teszi a napunkat. Üdvözlettel: Erzsike
erzsike
2018-08-13
Kedves Andrea! Nagyon örülök, hogy ismételten örömet tudtam okozni a receptemmel! Valóban több féleképpen variálható ez a felfújt, s a maga egyszerűségében is fenségesen finom. Bátran merem neked ajánlani a brokkoli és virsli felfújtakat, mindkettő nagyon ízletes! Remélem sok finomságot találsz még a receptjeim között! Szeretettel: Erzsike
Lupercalia
2018-08-12
Kedves Erzsike! Meg is csináltam a felfújtat, isteni lett! Egyikőnk sem evett még zöldségfelfújtat, pedig nagyon finom étel és végtelen módon variálható. Az jutott eszembe, hogy alulra egy réteg darált marhahúst is fogok rakni majd a próba kedvéért, illetve a zöldségeket is lehet váltogatni benne. Úgyhogy ezt a finomságot számtalan módon el lehet készíteni. Nagyon örülök, hogy megláttam nálad ezt a szuper receptet, először a képre figyeltem fel, a kész ételedre, ami nagyon megtetszett. Üdvözöllek: Andrea
Lupercalia
2018-08-09
Kedves Erzsike! Na, azt hiszem, megtaláltam a következő receptedet, amit el fogok készíteni! Majd megírom, hogy milyen lett. Annyira guszta a képen, nem tudok ellenállni neki. Szép nyári napokat kívánok Neked: Andrea.