PÁROLT RIZS
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • 1 kisebb, lapos evőkanál sertés zsír vagy 3-4 ek. olaj
  • Elkészítés: Már több alkalommal fel szerettem volna tenni, hogy hogyan készítem én a párolt rizst, de valahogy mindég elodázódott a leírása. Pedig sok húsos ételem körete, szeretem készíteni csak sósan is és fűszeresen is. Most csak egy kevés mennyiséggel írom le a receptet és csak sóval készítem. De ettől több adagot is lehet megpárolni, ahogyan én is szoktam. 
    A bögre mérete nálam 2,5 vagy 3 dl- es. Mindenkor 1 bögre rizsnél 2 bögre vizet kell számítani, tehát kétszerese legyen a víz mennyisége a rizsnek.
    Tehát ha 2 bögre rizst mérünk ki, akkor persze 4 bögre vízre lesz szükség és így növelhetjük az adagokat. Persze abban az esetben egy picivel növelhetjük a zsiradék mennyiségét is.
    Most csak sót adtam hozzá a rizshez, de ha fűszeresen készítem, akkor a só mellett őrölt fekete borsot és majoránnát teszek a pirításkor a rizshez és az azokkal együtt való pirítás után öntöm fel vízzel.
    Most mérjünk ki egy bögre rizst és mossuk jól át, amíg már nem látszik benne a fehér rész a vízben. Azt követően  nagyon jól csepegtessük le.
    Egy lábasban olvasszunk fel egy kisebb kanál sertés zsírt vagy aki olajat használ, az azt.
    Én magam jobban szeretem a zsírt használni ehhez a körethez, de mégis használtam én is néha olajat is.
    Ha felolvadt, illetve felmelegedett a zsiradék, adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst és szinte állandó keverés mellett pirítsuk meg üvegesre.
    Közben adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót is és azzal együtt pirítsuk meg a rizst.
    A pirítás során ha azt fogjuk tapasztalni és látni a rizsen, hogy szinte kopog a lábas alján és falán, akkorra pirítottuk meg jól.
    Nem kell barna színűnek lenni, hiszen akkor már oda kapattuk, hanem maradjon szép fehér, de mégis kopogós hangja legyen a rizsnek.
    Ugyanis ha kellően megpirítottuk, a végeredménye az lesz, hogy pergősek lesznek a rizs szemek.
    Ekkor öntsük fel 2 bögre - ugyanaz a bögre legyen a mérce, mint amiben a rizst is kimértük - vízzel és keverjük össze a rizzsel.
    Van aki azt vallja, hogy forró víz kell hozzá, de én azt tapasztaltam, hogy a hideg víz is jó hozzá.
    Bár ígyis- úgyis adtam hozzá vizet.
    Ezután fedjük le és hagyjuk addig párolódni, míg a vizet majdnem magába nem szívja.
    Én szeretem üveg fedővel lefedni a lábast, mert ekkor látom a rizs tetejét és nem kell emelgetni a fedőt.
    Ekkor, a fedővel való lefedés után, már kevergetni nem szabad.
    Amikor már kezdi magába szívni a folyadékot, egy kis lángú égőt kapcsoljunk be a tűzhelyünkön és tegyünk rá egy platnit, hogy átmelegedjen.
    Majd helyezzük azután rá a rizzsel a lábast és hagyjuk még így 10-15 percig.
    Kicsit még lejjebb is vehetjük a lángot ezalatt a kis égő alatt is.
    Ha nincs platnink, akkor csak állítsuk takarékra a lábas alatt a gombot, ha már majdnem beszívta a rizs a vizet.
    10-15 perc elteltével - ezt látni lehet majd - ha már szépen kirajzolódnak a rizs szemek, zárjuk el a lábas alatt a lángot és hagyjuk így állni még kb. 15 percet.
    Ezután egy fakanállal óvatosan keverjük át a rizst.
    De ezt úgy tegyük, hogy egy rész rizs alá nyúljunk alá a fakanállal és fordítsuk át azt a kis halmot. Majd a fakanállal kissé rázogassuk szét a párolt rizst.
    Folytassuk ezt mindaddig, míg tart a rizs a lábasban, amit még át kell forgatnunk.
    Ha jól peregnek a rizs szemek, s nem lesz mancsos a rizsünk,  akkor jól sikerült a pirítás és a párolás is.
    Rendezhetjük kiadagolva egy kínáló tálra is, akár egy húsos fogás mellé, de csak egyben, egy tálban is szervírozhatjuk, amiből mindenki maga szedheti ki az adagot a tányérjára.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!