PÁROLT RIZS
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 bögre rizs 2 bögre víz 1 kisebb, lapos evőkanál sertés zsír vagy 3-4 ek. olaj só
Elkészítés: Már több alkalommal fel szerettem volna tenni, hogy hogyan készítem én a párolt rizst, de valahogy mindég elodázódott a leírása. Pedig sok húsos ételem körete, szeretem készíteni csak sósan is és fűszeresen is. Most csak egy kevés mennyiséggel írom le a receptet és csak sóval készítem. De ettől több adagot is lehet megpárolni, ahogyan én is szoktam.
A bögre mérete nálam 2,5 vagy 3 dl- es. Mindenkor 1 bögre rizsnél 2 bögre vizet kell számítani, tehát kétszerese legyen a víz mennyisége a rizsnek.
Tehát ha 2 bögre rizst mérünk ki, akkor persze 4 bögre vízre lesz szükség és így növelhetjük az adagokat. Persze abban az esetben egy picivel növelhetjük a zsiradék mennyiségét is.
Most csak sót adtam hozzá a rizshez, de ha fűszeresen készítem, akkor a só mellett őrölt fekete borsot és majoránnát teszek a pirításkor a rizshez és az azokkal együtt való pirítás után öntöm fel vízzel.
Most mérjünk ki egy bögre rizst és mossuk jól át, amíg már nem látszik benne a fehér rész a vízben. Azt követően nagyon jól csepegtessük le.
Egy lábasban olvasszunk fel egy kisebb kanál sertés zsírt vagy aki olajat használ, az azt.
Én magam jobban szeretem a zsírt használni ehhez a körethez, de mégis használtam én is néha olajat is.
Ha felolvadt, illetve felmelegedett a zsiradék, adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst és szinte állandó keverés mellett pirítsuk meg üvegesre.
Közben adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót is és azzal együtt pirítsuk meg a rizst.
A pirítás során ha azt fogjuk tapasztalni és látni a rizsen, hogy szinte kopog a lábas alján és falán, akkorra pirítottuk meg jól.
Nem kell barna színűnek lenni, hiszen akkor már oda kapattuk, hanem maradjon szép fehér, de mégis kopogós hangja legyen a rizsnek.
Ugyanis ha kellően megpirítottuk, a végeredménye az lesz, hogy pergősek lesznek a rizs szemek.
Ekkor öntsük fel 2 bögre - ugyanaz a bögre legyen a mérce, mint amiben a rizst is kimértük - vízzel és keverjük össze a rizzsel.
Van aki azt vallja, hogy forró víz kell hozzá, de én azt tapasztaltam, hogy a hideg víz is jó hozzá.
Bár ígyis- úgyis adtam hozzá vizet.
Ezután fedjük le és hagyjuk addig párolódni, míg a vizet majdnem magába nem szívja.
Én szeretem üveg fedővel lefedni a lábast, mert ekkor látom a rizs tetejét és nem kell emelgetni a fedőt.
Ekkor, a fedővel való lefedés után, már kevergetni nem szabad.
Amikor már kezdi magába szívni a folyadékot, egy kis lángú égőt kapcsoljunk be a tűzhelyünkön és tegyünk rá egy platnit, hogy átmelegedjen.
Majd helyezzük azután rá a rizzsel a lábast és hagyjuk még így 10-15 percig.
Kicsit még lejjebb is vehetjük a lángot ezalatt a kis égő alatt is.
Ha nincs platnink, akkor csak állítsuk takarékra a lábas alatt a gombot, ha már majdnem beszívta a rizs a vizet.
10-15 perc elteltével - ezt látni lehet majd - ha már szépen kirajzolódnak a rizs szemek, zárjuk el a lábas alatt a lángot és hagyjuk így állni még kb. 15 percet.
Ezután egy fakanállal óvatosan keverjük át a rizst.
De ezt úgy tegyük, hogy egy rész rizs alá nyúljunk alá a fakanállal és fordítsuk át azt a kis halmot. Majd a fakanállal kissé rázogassuk szét a párolt rizst.
Folytassuk ezt mindaddig, míg tart a rizs a lábasban, amit még át kell forgatnunk.
Ha jól peregnek a rizs szemek, s nem lesz mancsos a rizsünk, akkor jól sikerült a pirítás és a párolás is.
Rendezhetjük kiadagolva egy kínáló tálra is, akár egy húsos fogás mellé, de csak egyben, egy tálban is szervírozhatjuk, amiből mindenki maga szedheti ki az adagot a tányérjára.
Jó étvágyat kívánok hozzá!