ZÖLDSÉGES RÉTES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 cs. réteslap ( 6 vagy 9 db-os ) 10-15 dkg vaj kevés zsemlemorzsa 30-40 dkg zöldbab 3-4 sárgarépa 3 burgonya hozzá 1 ek. zsír 5-6 gerezd fokhagyma só ételízesítő 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés: A réteseket nemcsak édesen lehet elkészíteni, hanem sósan is, azaz lehet egy rétes akár köret is. Ennek a rétesnek az elkészítése nem is telik túl sok időbe. A rétesnek a tölteléke lehet többféle, éppen milyen zöldségünk van odahaza, aszerint is változhat.



A réteshez először elkészítjük a párolt zöldséget.
Ez a párolt zöldség sárga színű zöldbabból, kevés burgonyából és sárgarépából készült, de mint írtam, variálhatóak a zöldségek. Így adható hozzá brokkoli vagy másféle zöldség is.
A zsiradékot felolvasztjuk egy kisebb lábasban és hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot és a tisztított, felkarikázott sárgarépát.
A zsiradékot felolvasztjuk egy kisebb lábasban és hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot és a tisztított, felkarikázott sárgarépát.
A burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kisebb kockákra vágjuk, majd az is kerülhet a zöldbab és a sárgarépa mellé.
Kevergetve kicsit megfonnyasztjuk, amíg egy pici levet enged. Sózzuk és ételízesítőt hintünk rá.
A fokhagymát megtisztítjuk és felaprítva hozzáadjuk a zöldséghez.
A petrezselyemzöldet megmossuk és azt is felaprítva a zöldséghez adjuk. Aláöntünk még kb. 1-1,5 dl vizet és lefedve puhára pároljuk.
Ha már azt látjuk, hogy már csak 5-6 perc kell a zöldség megpuhulásához, akkor kapcsoljuk be a sütőnket 200 fokra, hogy addigra, mire bekerülnek a réteseink, kellően bemelegedhessen.
Amint elkészült a párolt zöldség, összeállíthatjuk a réteseket.
A réteslapból egyet tiszta konyharuhára vagy nagyobb méretű vágódeszkára fektetünk, s olvasztott vajjal megkenjük.
Majd ráfektetünk még egy réteslapot. Ezt is megkenjük olvasztott vajjal.
S végül egy harmadik lapot is ráterítünk erre a réteslapra.
Ezt szintén lekenjük olvasztott vajjal. Megszórjuk az egész felületet kevés zsemlemorzsával és a párolt zöldségből egy sávban a réteslapra halmozunk.
A konyharuha segítségével feltekerjük.
Vagy ha vágódeszkára terítettük csak a réteslapot, kézzel is fel lehet tekerni, csak a konyharuha egy plusz segítség.

Egy nagy gáztepsit kikenünk zsiradékkal vagy sütőpapírt helyezünk bele és belefektetjük az első rétest.
A másik rétest is így előkészítjük és a tepsibe helyezzük.
Ha 9 db-os rétes lapot vásároltunk, abban az esetben még egy rétest tudunk készíteni.
Persze akkor a párolt zöldséget három felé kell elosztani.
Tetejüket a réteslapoknak megkenjük olvasztott vajjal vagy egy felvert tojással és a már előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Aki ropogósabbra szeretné készíteni, akkor annyi ideig süsse így, míg ropogós, arany barna nem lesz a rétes teteje.
Húsok, mártások mellé kitűnő, különleges köret.

Ahogyan a fotón is látható, sült hússal van szervírozva.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!