ZÖLDSÉGES RÉTES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. réteslap ( 6-8 db-os )
  • 10-15 dkg vaj
  • kevés zsemlemorzsa
  • 40 -50 dkg zöldbab
  • 4-6 sárgarépa
  • hozzá 1 ek. zsír
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • Elkészítés: A réteseket nemcsak édesen lehet elkészíteni, hanem sósan is, azaz lehet egy rétes akár köret is. Ennek a rétesnek az elkészítése nem nehéz és nem is telik túl sok időbe. A téteshez először elkészítjük a párolt zöldséget. Ez a párolt zöldség zöldbabból és sárgarépából készült, de adható hozzá brokkoli vagy másféle zöldség is.
    A zsiradékot felolvasztjuk és rádobjuk a feldarabolt zöldbabot és a tisztított, felkarikázott sárgarépát. Kicsit megfonnyasztjuk, amíg egy pici levet enged. Sózzuk és ételízesítőt hintünk rá. A fokhagymát megtisztítjuk és felaprítva hozzáadjuk a zöldséghez. A petrezselyemzöldet is felaprítva a zöldséghez adjuk. Aláöntünk még kb. 1/2-1 dl vizet és lefedve puhára pároljuk.
    A réteslapból egyet tiszta konyharuhára vagy nagyobb méretű vágódeszkára fektetünk, olvasztott vajjal megkenjük és ráfektetünk még egy réteslapot. Ezt is megkenjük olvasztott vajjal. Megszórjuk az egész felületet kevés zsemlemorzsával és a párolt zöldségből egy sávban a réteslapra  halmozunk. A konyharuha segítségével feltekerjük. Vagy ha vágódeszkára terítettük csak a réteslapot, kézzel is fel lehet tekerni, csak a konyharuha egy plussz segítség. 
    Egy nagy tepsit kikenünk zsiradékkal ( azért nagy méretűt, mert ebbe az összes rétes belefér ) és belefektetjük rétest. 
    A többit is így előkészítjük és a tepsibe helyezzük. 
    Tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, addig, míg a teteje arany barna nem lesz.
    Húsok, mártások mellé kitűnő, különleges köret. 
    Ahogyan a fotón is látható, sült hússal van szervírozva.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!