ZÖLDSÉGES RÉTES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. réteslap ( 6 vagy 9 db-os )
  • 10-15 dkg vaj
  • kevés zsemlemorzsa
  • 30-40 dkg zöldbab
  • 3-4 sárgarépa
  • 3 burgonya
  • hozzá 1 ek. zsír
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • Elkészítés: A réteseket nemcsak édesen lehet elkészíteni, hanem sósan is, azaz lehet egy rétes akár köret is. Ennek a rétesnek az elkészítése  nem is telik túl sok időbe. A rétesnek a tölteléke lehet többféle, éppen milyen zöldségünk van odahaza, aszerint is változhat.
    A réteshez először elkészítjük a párolt zöldséget. 
    Ez a párolt zöldség sárga színű zöldbabból, kevés burgonyából  és sárgarépából készült, de mint írtam, variálhatóak a zöldségek. Így adható hozzá brokkoli vagy másféle zöldség is.
    A zsiradékot felolvasztjuk egy kisebb lábasban és hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot és a tisztított, felkarikázott sárgarépát. 
    A burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kisebb kockákra vágjuk, majd az is kerülhet a zöldbab és a sárgarépa mellé.
    Kevergetve kicsit megfonnyasztjuk, amíg egy pici levet enged. Sózzuk és ételízesítőt hintünk rá. 
    A fokhagymát megtisztítjuk és felaprítva hozzáadjuk a zöldséghez. 
    A petrezselyemzöldet megmossuk és azt is felaprítva a zöldséghez adjuk. Aláöntünk még kb. 1-1,5 dl vizet és lefedve puhára pároljuk.
    Ha már azt látjuk, hogy már csak 5-6 perc kell a zöldség megpuhulásához, akkor kapcsoljuk be a sütőnket 200 fokra, hogy addigra, mire bekerülnek a réteseink, kellően bemelegedhessen.
    Amint elkészült a párolt zöldség, összeállíthatjuk a réteseket.
    A réteslapból egyet tiszta konyharuhára vagy nagyobb méretű vágódeszkára fektetünk, s olvasztott vajjal megkenjük.
    Majd ráfektetünk még egy réteslapot. Ezt is megkenjük olvasztott vajjal.
    S végül egy harmadik lapot is ráterítünk erre a réteslapra.
    Ezt szintén lekenjük olvasztott vajjal. Megszórjuk az egész felületet kevés zsemlemorzsával és a párolt zöldségből egy sávban a réteslapra  halmozunk. 
    A konyharuha segítségével feltekerjük. 
    Vagy ha vágódeszkára terítettük csak a réteslapot, kézzel is fel lehet tekerni, csak a konyharuha egy plusz segítség. 

    Egy nagy gáztepsit kikenünk zsiradékkal vagy sütőpapírt helyezünk bele és belefektetjük az első rétest. 
    A másik rétest is így előkészítjük és a tepsibe helyezzük. 
    Ha 9 db-os rétes lapot vásároltunk, abban az esetben még egy rétest tudunk készíteni.
    Persze akkor a párolt zöldséget három felé kell elosztani.
    Tetejüket a réteslapoknak megkenjük olvasztott vajjal vagy egy felvert tojással és a már előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. 
    Aki ropogósabbra szeretné készíteni, akkor annyi ideig süsse így, míg ropogós, arany barna nem lesz a rétes teteje.
    Húsok, mártások mellé kitűnő, különleges köret. 
    Ahogyan a fotón is látható, sült hússal van szervírozva.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!