ŐSZIBARACKOS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2 db csirkemell filé 1 konzerv vagy üveg barack befőtt 5-10 dkg baconszalonna 10 dkg reszelt trapista sajt só őrölt fekete bors ételízesítő kevés zsiradék alufólia
Elkészítés: A csirkemellnek ez a változata egyszerűen elkészíthető és mind a szalonna, s mind a kompót remekül társul a gyenge csirkehússal. A csirkemellből, ha egyben van hagyva a mellehús, kettőt számoljunk, ha félbe van vágva, négyet. Természetesen az adag lehet akár több is és akár kevesebb is. Ilyenkor a többi hozzávaló mennyisége aszerint változtatható.
Először a mellehúst mossuk meg és itassuk fel róla egy kissé a vizet egy papír törlővel. Majd ha egészben van a hús, vágjuk középen kettőbe. S azt a két darabot szeljük ketté. Járjunk el így a másik hús darabbal is. Ha viszont négybe van, akkor csak szeljünk ketté minden csirkemellet.
Minden szeletet sózzunk, borsozzunk és ételízesítőzzünk meg.
Egy tepsit kenjünk vékonyan zsiradékkal - én kevéske disznózsírt használtam - és fektessük bele a tepsibe egymás mellé a befűszerezett csirkemelleket.
A befőttet szeleteljük fel, de oly módon, hogy egy barackbefőttet vágjunk be több helyen, mintha egy szeletet szeretnénk levágni, de ne vágjuk végig, csak egy darabig végezzük a bevágást. S ezzel a módszerrel széthajthatjuk a gyümölcsöt, s felvesz így a gyümölcs egy legyező formát.
Majd így helyezzük rá a legyező formára széthajtott barackokat a csirkemellekre.
A baconszalonna csíkokat vágjuk ketté és ide-oda rakjuk rá a husikra.
A reszelt sajtot ezután osszuk el a barack befőttek tetején.
Fél deci vizet öntsünk a húsok alá a tepsibe, s alufóliával takarjuk le a tepsi tetejét.
Ezt követően előmelegített sütőben süssük 30 percet, majd vegyük le az alufóliát és süssük még addig, amíg a sajt megpirul a kompót tetején.
Ez kb. 10-15 perc.
Pici várakozás után, amikor már nem tűzforró a finomra sült csirkemell, kockákra vágva szervírozzuk.
Mellé bármilyen köret, legyen az rizs, burgonya vagy saláta, netán savanyúság, bármivel felszolgálható.
Jó étvágyat kívánok!