BESAMELES-BROKKOLIS CSIRKECOMB
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
4 egész vagy 8 felső vagy 8 alsó csirkecomb 1 fej brokkoli 4-5 dl tej 10 dkg ráma 3 púp. ek. liszt 4-5 gerezd fokhagyma 1/2 tubus majonéz 1/2 csokor petrezselyemzöld só bors sültcsirke fűszersó majoránna 1 dl víz zsiradék a tepsi kikenéséhez alufólia
Elkészítés: A csirkecombot nemcsak önmagában lehet megsütni, hanem többféle töltelékkel megtöltve is és akár besamellel gazdagítva is variálható az elkészítése. Ez a recept is éppen ilyen. A nekünk tetszőlegesen vásárolt, egész, alsó vagy felső csirkecombokat tisztítsuk meg és azután mossuk meg. Egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges vizet, s kicsit szurkáljuk meg késsel, hogy a sütés folyamán a csontok mentén is jól átpuhulhasson és ne maradjon véres.
Majd fűszerezzük be sóval, majoránnával és a csirkefűszerrel. Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal és fektessük bele a csirkecombokat.
A combok tetejére ide-oda tegyük rá a fokhagymát, amit tisztítsunk meg a héjától és vágjunk kisebb darabokra.
Öntsünk a hús alá 1 dl vizet, s alufóliával fedjük le a tepsit és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órát.
Én ehhez a recepthez, ha egész combot veszek, ketté szoktam vágni, így lesz 8 comb. De mindenki annyiból készítheti, amennyiből szeretné, de ha ettől a mennyiségtől többet kíván készíteni, a rákészülő besamelnek is többnek kell akkor lennie.
Közben a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára, de vigyázzunk, hogy a brokkolirózsák ne főljenek teljesen szét. Majd ha már puha a brokkoli, szűrjük le és tegyük félre addig, míg szükségünk lesz rá.
Készítsük el ezután a besamelt.
A 10 dkg rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a lisztet, s kevergessük, pirítsuk addig, míg kifehéredik a liszt. Ez mindössze pár pillanat.
Ekkor vegyük le a tűzről és öntsük fel egy kisebb mennyiségű tejjel.
Keverjük csomómentesre és fokozatosan adjunk hozzá még annyi tejet, hogy egy laza krém állagot kapjunk.
Azt a besűrítésnél, keverés közben fogjuk majd látni, hogy szükséges-e még hozzá további mennyiségű tej.
Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint és tegyük vissza a tűzhelyre.
Majd állandó keverés mellett sűrítsük be a besamelt és forraljuk ki.
Amikor már forr, tegyük hozzá a majonézt és a már előre felaprított petrezselyemzöldet és azzal is forraljunk rajta egyet.
Ha megsültek a combok, vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a fóliát, a továbbiakban arra már nem lesz szükségünk.
De ne kapcsoljuk le a sütőt, hiszen még vissza fogjuk tenni a tepsit.
A brokkolit, amit félre tettünk, rakosgassuk a tepsibe a combok közé és a kész besamellel öntsük le a brokkolival terített csirkecombokat.
Tegyük vissza a tepsit a sütőbe és még kb. 30-40 percig süssük tovább.
A sütési idő sütőfüggő. Ha már szépen összeállt, kapott egy kis szilárdságot a besamel, akkor elkészültünk vele.
A sütési idő sütőfüggő. Ha már szépen összeállt, kapott egy kis szilárdságot a besamel, akkor elkészültünk vele.
Bármilyen körettel és savanyúsággal vagy salátával kínálhatjuk.
Nagyon ízletesek a sült csirkecombok, a mellette összesült, de lágy, krémes mártással.
Nagyon ízletesek a sült csirkecombok, a mellette összesült, de lágy, krémes mártással.
Jó étvágyat kívánok hozzá!