BESAMELES-BROKKOLIS CSIRKECOMB
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 4 egész vagy 8 felső vagy 8 alsó csirkecomb
  • 1 fej brokkoli
  • 4-5 dl tej
  • 10 dkg ráma
  • 3 púp. ek. liszt
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tubus majonéz
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • sültcsirke fűszersó
  • majoránna
  • 1 dl víz
  • zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • alufólia
  • Elkészítés: A csirkecombot nemcsak önmagában lehet megsütni, hanem többféle töltelékkel megtöltve is és akár besamellel gazdagítva is variálható az elkészítése. Ez a recept is éppen ilyen. A nekünk tetszőlegesen vásárolt, egész, alsó vagy felső   csirkecombokat tisztítsuk meg és azután mossuk meg. Egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges vizet, s kicsit szurkáljuk meg késsel, hogy a sütés folyamán a csontok mentén is jól átpuhulhasson és ne maradjon véres. 
    Majd fűszerezzük be sóval, majoránnával és a csirkefűszerrel. Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal és fektessük bele a csirkecombokat. 
    A combok tetejére ide-oda tegyük rá a fokhagymát, amit tisztítsunk meg a héjától és vágjunk kisebb darabokra. 
    Öntsünk a hús alá 1 dl vizet, s alufóliával fedjük le a tepsit és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órát. 
    Én ehhez a recepthez, ha egész combot veszek, ketté szoktam vágni, így lesz 8 comb. De mindenki annyiból készítheti, amennyiből szeretné, de ha ettől a mennyiségtől többet kíván készíteni, a rákészülő besamelnek is többnek kell akkor lennie.  
    Közben a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára, de vigyázzunk, hogy a brokkolirózsák ne főljenek teljesen szét. Majd ha már puha a brokkoli, szűrjük le és tegyük félre addig, míg szükségünk lesz rá. 
    Készítsük el ezután a besamelt. 
    A 10 dkg rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a lisztet, s kevergessük, pirítsuk  addig, míg kifehéredik a liszt. Ez mindössze pár pillanat.
    Ekkor vegyük le a tűzről és öntsük fel egy kisebb mennyiségű tejjel.
    Keverjük csomómentesre és fokozatosan adjunk hozzá még annyi tejet, hogy egy laza krém állagot kapjunk. 
    Azt a besűrítésnél, keverés közben fogjuk majd látni, hogy szükséges-e még hozzá további mennyiségű tej.
    Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint és tegyük vissza a tűzhelyre.
    Majd állandó keverés mellett sűrítsük be a besamelt és forraljuk ki. 
    Amikor már forr, tegyük hozzá a majonézt és a már előre felaprított petrezselyemzöldet és azzal is forraljunk rajta egyet. 
    Ha megsültek a combok, vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a fóliát, a továbbiakban arra már nem lesz szükségünk. 
    De ne kapcsoljuk le a sütőt, hiszen még vissza fogjuk tenni a tepsit.
    A brokkolit, amit félre tettünk, rakosgassuk a tepsibe a combok közé és a kész besamellel öntsük le a brokkolival terített csirkecombokat. 
    Tegyük vissza a tepsit a sütőbe és még kb. 30-40 percig süssük tovább.
    A sütési idő sütőfüggő. Ha már szépen összeállt, kapott egy kis szilárdságot a besamel, akkor elkészültünk vele.
    Bármilyen körettel és savanyúsággal vagy salátával kínálhatjuk.
    Nagyon ízletesek a sült csirkecombok, a mellette összesült, de lágy, krémes mártással.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!