BESAMELES-BROKKOLIS CSIRKECOMB
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 4 egész vagy 8 felső vagy 8 alsó csirkecomb
  • 1 fej brokkoli
  • 4-5 dl tej
  • 10 dkg ráma
  • 3 púp. ek. liszt
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tubus majonéz
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • sültcsirke fűszersó
  • majoránna
  • 1 dl víz
  • zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • alufólia
  • Elkészítés: A családom számára  szívesen készítek sült csirkecombot, mert nemcsak önmagában lehet megsütni, hanem többféle töltelékkel megtöltve is és sok egyéb más módon is variálható az elkészítése. Ez a recept is éppen ilyen. A nekünk tetszőlegesen vásárolt ( egész, alsó vagy felső ) és már megtisztított csirkecombokat mossuk meg, majd itassuk fel róla a felesleges vizet, s kicsit szurkáljuk meg késsel, hogy a sütés folyamán a csontok mentén is jól átpuhulhasson és ne maradjon véres. ( Sajnos máshol ettem már olyan csirkecombot, ahol ez volt látható és bizony kellemetlen érzés volt. )
    Majd fűszerezzük be sóval, majoránnával és a csirkefűszerrel. Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal és fektessük bele a csirkecombokat. 
    A combok tetejére tegyük rá a fokhagymát, amit tisztítsunk meg a héjától és vágjunk kisebb darabokra. Öntsünk a hús alá 1 dl vizet, alufóliával fedjük le a tepsit és előmelegített sütőben süssük 1 órát. / Én ehhez a recepthez, ha egész combot veszek, ketté szoktam vágni, így lesz 8 comb. De mindenki annyiból készítheti, amennyiből szeretné, de ha ettől a mennyiségtől többet kíván készíteni, a rákészülő besamelnek is többnek kell akkor lennie. / Közben a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára, de vigyázzunk, hogy a brokkolirózsák ne főljenek teljesen szét. Majd ha már puha a brokkoli, szűrjük le a főzővizet és tegyük félre addig a kész brokkoli rózsákat, míg szükségünk lesz rá. 
    Készítsük el a besamelt. 
    A 10 dkg rámát olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, s kevergessük, pirítsuk  addig, míg kifehéredik a liszt.  
    Ekkor sózzuk, borsozzuk meg és öntsük fel  tejjel. Jól sűrítsük be és forraljuk ki. 
    A tej mennyisége annyi legyen, hogy közepesen sűrű állagú keveréket kapjunk. Ezt a forralásnál majd fogjuk látni, hogy mennyire sűrűsödik be a besamel, s ha kell még pótolhatjuk a tejet. 
    Amikor már forr, tegyük hozzá a majonézt és a már előre felaprított petrezselyemzöldet és azzal is forraljunk rajta egyet. 
    Ha megsült a husi, vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a fóliát, a továbbiakban arra már nem lesz szükségünk. 
    A brokkolit, amit félre tettünk, rakosgassuk a tepsibe a combok közé és a kész besamellel öntsük le a brokkolival terített csirkecombokat. 
    Tegyük vissza a tepsit sütőbe és még kb. 30-40 percig süssük.

    Bármilyen körettel és savanyúsággal vagy salátával kínálhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!