BESAMELES-BROKKOLIS CSIRKECOMB
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
4 egész vagy 8 felső vagy 8 alsó csirkecomb 1 fej brokkoli 4-5 dl tej 10 dkg ráma 3 púp. ek. liszt 4-5 gerezd fokhagyma 1/2 tubus majonéz 1/2 csokor petrezselyemzöld só bors sültcsirke fűszersó majoránna 1 dl víz zsiradék a tepsi kikenéséhez alufólia
Elkészítés: A nekünk tetszőlegesen vásárolt ( egész, alsó vagy felső ) csirkecombokat mossuk meg, majd itassuk fel róla a felesleges vizet, s kicsit szurkáljuk meg késsel és fűszerezzük be sóval, majoránnával és a csirkefűszerrel. Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal és fektessük bele a csirkecombokat. A combok tetejére tegyük rá a fokhagymát, amit tisztítsunk meg a héjától és vágjunk kisebb darabokra. Öntsünk a hús alá 1 dl vizet, alufóliával fedjük le a tepsit és előmelegített sütőben süssük 1 órát. / Én ha egész combot veszek, ketté szoktam vágni, így lesz 8 comb. De
mindenki annyiból készítheti, amennyiből szeretné, de ha ettől a
mennyiségtől többet kíván készíteni, a rákészülő besamellnek is többnek
kell akkor lennie. / Közben a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára, de vigyázzunk, hogy a brokkolirózsák ne főljenek szét. Majd ha már puha, szűrjük le a főzővizet és tegyük félre addig, míg szükségünk lesz rá. A 10 dkg rámát olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, kevergessük addig, míg kifehéredik a liszt. Ekkor sózzuk, borsozzuk meg és öntsük fel tejjel. Jól forraljuk ki. A tej mennyisége annyi legyen, hogy közepesen sűrű állagú keveréket kapjunk. Ezt a forralásnál fogjuk látni, hogy mennyire sűrűsödik be a besamel, s ha kell még pótolhatjuk a tejet. Amikor már forr, tegyük hozzá a majonézt és a felaprított petrezselyemzöldet és azzal is forraljunk rajta egyet. Ha megsült a husi, vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a fóliát, arra már nem lesz szükségünk. A brokkolit rakosgassuk a tepsibe a combok közé és a kész besamellel öntsük le a brokkolival terített csirkecombokat. Tegyük vissza a sütőbe és még kb. 30-40 percig süssük.
Bármilyen körettel és savanyúsággal vagy salátával kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
mindenki annyiból készítheti, amennyiből szeretné, de ha ettől a
mennyiségtől többet kíván készíteni, a rákészülő besamellnek is többnek
kell akkor lennie. / Közben a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára, de vigyázzunk, hogy a brokkolirózsák ne főljenek szét. Majd ha már puha, szűrjük le a főzővizet és tegyük félre addig, míg szükségünk lesz rá. A 10 dkg rámát olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, kevergessük addig, míg kifehéredik a liszt. Ekkor sózzuk, borsozzuk meg és öntsük fel tejjel. Jól forraljuk ki. A tej mennyisége annyi legyen, hogy közepesen sűrű állagú keveréket kapjunk. Ezt a forralásnál fogjuk látni, hogy mennyire sűrűsödik be a besamel, s ha kell még pótolhatjuk a tejet. Amikor már forr, tegyük hozzá a majonézt és a felaprított petrezselyemzöldet és azzal is forraljunk rajta egyet. Ha megsült a husi, vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a fóliát, arra már nem lesz szükségünk. A brokkolit rakosgassuk a tepsibe a combok közé és a kész besamellel öntsük le a brokkolival terített csirkecombokat. Tegyük vissza a sütőbe és még kb. 30-40 percig süssük.
Bármilyen körettel és savanyúsággal vagy salátával kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!