GRÍZES-KEKSZES SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
4 púp. ek. búzadara 1 csokoládés pudingpor 1 puncsos pudingpor 3x4 ek. cukor 1,2 liter tej kb. 40-60 db kocka alakú háztartási keksz 10 dkg tortabevonó csokoládé 3-4 dkg ráma cukorgyöngy
Elkészítés: Ezt a kekszes süteményt egy recept füzetecskében találtam, s nagyon meg tettszett mind a recept, mind pedig a fotón látható sütemény. Igaz a receptben nem cukor volt megadva a hozzávalóknál, hanem stevia édesítőszer, s hát bevallom én még sohasem használtam cukor helyett ilyen ízesítő anyagot. Így megpróbáltam cukorral helyettesíteni, annyi mennyiséggel, amit jónak láttam. De legközelebb változtatok rajta, mert ezzel a mennyiséggel nem lett valami édes a süti, s viszont mi édesebben szeretjük a süteményeket. Aki viszont a kevésbé édeseket részesítik előnyben, azoknak ez a cukor adag a legmegfelelőbb.
Amin még legközelebb változtatni szeretnék, az a sütemény teteje. Tortabevonó csokival öntöttem le, de a receptben a csoki puding 1/3 része volt csak rásimítva. Nekem úgy nem volt mutatós, viszont a pudingon a csoki megrepedezett a felvágás során.
Legközelebb úgy fogom megdíszíteni a tetejét, hogy a pudingra csak csoki csíkokat fogok mintázni.
De ezt az esztétikai hibát leszámítva egy gyors és kellemes édességet tudunk elkészíteni.
Először 4 púpozott ek. búzadarából, 4 ek. cukorból és 1/2 liter tejből sűrű grízt főzünk. Majd mindkét pudingot külön-külön felfőzzük 4-4 ek. cukorral és 3,5-3,5 dl tejjel. Amint ezekkel megvagyunk, vegyünk magunk elé egy kisebb tepsit vagy ha van, kocka alakú, kapcsos formát. Én ebben készítettem. Ez azért jó, mert levehető az oldala, amikor már a szeletelésre kerül a sor.
A forma alját rakjuk ki egy sorban keksszel és óvatosan simítsuk rá a gríz felét. Rakjunk rá egy sorban kekszet és erre simítsuk rá a csoki puding 3/4 részét. Újabb sor keksz következzen és most simítsuk rá a puncs pudingot.
Ismét rakjuk ki a puding tetejét keksszel és erre simítsuk rá a másik rész grízt, s erre a maradék 1/4 rész csokipudingot.
Egy tábla tej vagy ét tortabevonó csokoládét olvasszunk fel vízgőz fölött és öntsük rá a csoki puding tetejére. Amint kezd kissé megdermedni a csokoládé, cukorgyönggyel is megdíszíthetjük, de ez akár el is maradhat. Egy éjszakát hagyjuk állni és másnap szeletelhető. De a csoki repedezettségének elkerülése érdekében a csokimáz el is hagyható, és így csak pár kocka csokit olvasszunk fel és zacskóba téve a tetejét csíkozzuk meg a pudingnak. A zacskó sarkán vágjunk egy picike lyukat a megcsíkozáshoz.
Viszont, ha az egész süteményt csokimázzal vonjuk be, abban az esetben szeleteléskor nyílt láng fölött érdemes felmelegíteni a kés pengéjét. S a szeletek mentén olvasszuk be a csokoládé felszínét.
Legközelebb, ha mégis így készítem, ezt a műveletet nem hagyom ki.
Egyszerű és finom sütemény lesz a végeredmény.
Jó étvágyat kívánok hozzá!