KEFÍRES PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 4 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 2 pohár kefír
  • 2 kefíres pohár meleg víz
  • 2 kefíres pohár liszt
  • 2 csipet só
  • 2 késhegynyi szódabikarbóna
  • kevés zsír vagy olaj a sütéshez
  • túrótöltelék: 25 dkg túró, 2 ek. cukor, 1 vaníliás cukor
  • áfonya vagy más ízű lekvár
  • Pudinghoz: 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, 6 dl tej
  • Elkészítés: A palacsintáknak a repertoárja rendkívül széles skálán mozog, azaz igen sokféle palacsinta receptet találhatunk akár szakácskönyvekben, akár interneten, akár ismerőstől, anyukánktól vagy éppen egy baráti társaságban. A kefíres palacsintánál az a tapasztalatom, hogy sokkal könnyedebb a tésztája, kicsit ugyan vastagabb, mint az én általános palacsintámé, de nagyon finom. A receptet a Receptneked oldalon találtam, Vass Lászlóné készítette. Én egy kicsit változtattam rajta, több cukrot és kevesebb sót tettem bele. De maga a mennyiség is duplája lett nálam, mivel nem csak 2 személyre készítettem. Bár még így is csak a töredéke lett annak a mennyiségnek, amit egy hagyományos palacsinta sütéskor sütök meg a családnak.
    De aki nem szeretne túl sokat készíteni és mégis másféle palacsintát szeretne sütni, arra ez a palacsinta változat nagyon is klassz, hiszen finom és gyorsan is meg van. 
    Első lépésként üssük fel a tojásokat egy tálba és gépi habverővel jól habosítsuk ki.
    Ezután adjuk hozzá a kétféle cukrot és azzal is habosítsuk tovább.
    Adjunk hozzá ezután 2 csipet sót, s 2 pohár kefírt. Majd ezzel is keverjük el.
    S ugyanezzel a kefíres pohárral 2 pohár forró vizet is - csapból folyót, nem kell forraltat,  adjunk hozzá a keverékhez.
    Keverjük a vízzel is el a habverővel.
    Azt követően 2 pohár lisztet öntsünk egy másik tálba, adjuk hozzá a szódabikarbónát és a folyékony masszát lassan hozzá adagolva, keverjük az egészet csomómentesre.
    Én végig robotgépet használtam, de akár kézi habverővel is dolgozhatunk. 
    A mérce mindenkor a kefíres pohár legyen.
    Ha kikevertük a tésztát, a palacsinta sütőnket melegítsük fel, s kenjük ki zsiradékkal és tegyünk bele egy közepes merőkanálnyit a palacsinta tésztából.  S mindkét oldalról süssük ki a palacsintát.
    Amikor már kezd buborékos lenni a palacsinta tésztája, akkor megfordíthatjuk a tésztát és a másik oldalról is süssük meg.
    Süssük ezután ki az összes palacsintát.
    ( Én minden újabb palacsintánál picit kikentem a palacsinta sütőt zsiradékkal. Az lehet olaj is, zsír is.)
    A kisütött palacsintákat megtölthetjük lekvárral, mogyorókrémmel vagy túró töltelékkel.
    A túró töltelékhez én 25 dkg ( kocka túrót, ez krémesebb, mint a zacskós ) eldolgoztam 1-2 ek. tejföllel,  2 ek. cukorral, 1 vaníliás cukorral.
    S ezzel kentem meg 6 db palacsintát.
    Ami üresen maradt, ahhoz először áfonya lekvárt választottam, mert abban vannak áfonya szemek is.
    De bármilyen más lekvárt is lehet használni.
    Készítettem mellé még egy folyósabb állagú pudingot is.
    Ahhoz a pudingot felfőztem a cukorral és a tejjel.
    Tálaláskor a pudingból tettem egy keveset a tányérra, ráhelyeztem egy ketté vágott túrós palacsintát, s a tetejére még egy kis áfonya lekvár is került, s már hamm, lehetett is enni a fincsi desszertet.
    De más alkalommal barack lekvárral is megkentem pár palacsintát, s arra pedig darált diót szórtam. Isteni finom. De készítettem cukrozott kakaósat is.
    Szervírozáskor csokiöntettel meglocsolva, tejszínhabrózsával megdíszítve nemcsak ízletes édességet kapunk, hanem nagyon ínycsiklandozó látványban lesz részünk.
    Próbáljátok ki, egyszerű, de finom ebéd utáni édesség.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!