EPRES CSOKIKRÉMES TORTA
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Tészta: 2x5 tojás 2x5 ek. cukor 2x5 ek. liszt 2x1 cs. sütőpor 1x1 tk. kakaópor Krém: 3 cs. csokis pudingpor 7 dl tej 30 dkg ráma 30 dkg cukor 2 cs. vaníliás cukor 3/4 tábla Milka tejcsokoládé 30-40 dkg eper Teteje: fondant cukorgyöngy fondantból készült virágok
Elkészítés: Ez a torta a fiam barátnőjének, az édesanyja szülinapjára készült. A tortát nem hagyományos kerek tortaformában készítettem, hanem egy nagyobb méretű kocka formában. Mivel sok tojásos piskóta lett a torta tésztája, így nem is egyben sütöttem meg a tíz tojásos piskótát, hanem két részben, mert így sokkal könnyebben és jobban át tud sülni a tészta.




Ehhez az első piskótához az 5 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak egy kevés hab elérése után adagoljuk bele. Miután jó kemény lett a hab, keverjük el benne fakanállal a tojások sárgáit. De akár robotgéppel is el lehet keverni a habban, azzal nem törjük össze a habot.
Majd a sütőporral elvegyített lisztet forgassuk bele, de ezt már csak fakanállal végezzük.
Felezzük el a masszát és az egyik felébe keverjük bele a kakaóport.
A kocka alakú torta formát béleljük ki sütőpapírral és simítsuk bele a fehér tészta alapot.
Erre csurgassuk rá a barna, kakaós masszát és a fakanál végével cifrázzuk meg, kavarjuk kicsit össze a tésztát.
Ettől majd márványosan fog kinézni a sütés után. 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
Miután megsült a piskóta, néhány perces várakozás után vegyük ki a formából és hűtsük ki a piskótát.
Mossuk el a formát, töröljük szárazra és készítsük újra elő a sütőpapírral a sütésre.
Majd járjunk el ugyanígy a másik piskótánál is.
Miután kihűltek a tészták, mindkettőt vágjuk kettőbe vagy akár háromba.
Készítsük el a krémet.
Ehhez először a pudingport főzzük fel sűrűre a tejjel, s még most meleg állapotában tördeljük bele a tejcsokit és keverjük addig, míg felolvad a forró pudingban.
Majd hűtsük ki.
A rámát keverjük ki simára a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingot.
Az eperszemeket tisztítsuk meg, mossuk meg, csepegtessük le és vágjuk 2-3 darabba, attól függően, hogy mekkorák a szemek.
A krémből vegyünk el 3 ek.-nyi mennyiséget, azt tegyük félre a torta külsejére.
A többibe pedig keverjük bele a darabolt epret.
A piskóta lapokat ezután kenjük meg a krémmel, s persze egyforma arányban elosztva a krémet.
A félretett 3 ek. krémmel ezután kenjük meg kívülről a torta tetejét és az oldalát.
Ha valaki nem szeretne fondant beborítást adni a tortának, abban az esetben csak mintázza meg a torta krém felületét.
Ha mégis a tortaburkoló mellett döntünk, akkor a krémet szépen el kell simítani.

Ezt követően tegyük hűtőszekrénybe 2-3 órára, hogy a külső krém kissé megszilárduljon.
A pihentetési után az elkészített fondantot nyújtsuk ki porcukros felületen.
Vegyük ki a tortát a hűtőből és a sodrófa segítségével vonjuk be vele a tortát.
A felesleges, lelógó széleket vágjuk le, de ne dobjuk el ezt a fondantot sem, mert ezt fel lehet majd használni.
Az oldalára helyezzük rá a kiszabott szegélyt, s a tetejére az egyik sarokba pedig a virágokat, a másik sarokba a pergamen papirusz tekercset.

A fondant elkészítését és az abból készíthető virágok leírását megtalálhatjátok a " Fondant " címszó alatt. A szegély elkészítését és annak felhelyezését a tortára a " Puncstorta díszítése " címszó alatt találhatjátok meg.
A pergamen tekercset pedig oly módon készítettem el, hogy egy kis darab fondantot kinyújtottam, kivágtam a megfelelő méretre és a két végét két kisebbre tört saslik pálcára - hurkapálca is jó - rátekertem.
Ahová tenni szeretnénk, jelen esetben a torta másik sarkába, lekenjük kicsit vizes ecsettel, hogy oda tapadjon és illesszük oda a tekercset. Lüszter porfestékkel szárazon átkentem vékonyan, és ételfesték tollal ráírtam azt a szöveget, amit kinéztünk.
Ahová a cukorgyöngyöt szeretnénk szórni, ott szintén enyhén megvizezzük ecsettel a torta tetejét, hogy ne szóródhassanak le a gyöngyöcskék. Tehát a vizezett felületre rászórjuk a cukorgyöngyöket.
Az egyszerű dekorációval különlegessé tehetjük a tortánkat.
A cukorgyöngyöket már sok nagyobb áruházban és ABC-ben is meg lehet vásárolni, az ehető lüszter festékport és az ételfestékkel töltött tollat cukrász kis-és nagykerekben lehet beszerezni.

Bár a neten is megrendelhető sok cukrászati oldalon.
Én Bp.-en vásároltam a Milano Ker.-ben, ez a Visegrádi út 19. sz. alatt található. A festék kicsit drágább, de sokáig elég, a toll pedig pár száz forintba került, de mindkettőt már régebben vásároltam.
Így lehet, hogy mára pár forinttal több a kereskedelmi ára.
Mindezeket azért írtam le, hátha valaki szintén szeretné ezeket a termékeket megvásárolni.
Jó étvágyat és jó munkát is kívánok hozzá!