EPRES CSOKIKRÉMES TORTA
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2x5 tojás
  • 2x5 ek. cukor
  • 2x5 ek. liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • 1x1 tk. kakaópor
  • Krém: 3 cs. csokis pudingpor
  • 7 dl tej
  • 30 dkg ráma
  • 30 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3/4 tábla Milka tejcsokoládé
  • 30-40 dkg eper
  • Teteje: fondant
  • cukorgyöngy
  • fondantból készült virágok
  • Elkészítés: Ez a torta a fiam barátnőjének, az  édesanyja szülinapjára készült. A tortát nem hagyományos kerek tortaformában készítettem, hanem egy nagyobb méretű kocka formában. Mivel sok tojásos piskóta lett a torta tésztája, így nem is egyben sütöttem meg a tíz tojásos piskótát, hanem két részben, mert így sokkal könnyebben és jobban át tud sülni a tészta.

    Ehhez az első piskótához az 5 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak egy kevés hab elérése után adagoljuk bele. Miután jó kemény lett a hab, keverjük el benne fakanállal a tojások sárgáit. De akár robotgéppel is el lehet keverni a habban, azzal nem törjük össze a habot.
    Majd a sütőporral elvegyített lisztet forgassuk bele, de ezt már csak fakanállal végezzük. 
    Felezzük el a masszát és az egyik felébe keverjük bele a kakaóport. 
    A kocka alakú torta formát béleljük ki sütőpapírral és simítsuk bele a fehér tészta alapot. 
    Erre csurgassuk rá a barna, kakaós masszát és a fakanál végével cifrázzuk meg, kavarjuk kicsit össze a tésztát.
    Ettől majd márványosan fog kinézni a sütés után. 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
    Miután megsült a piskóta, néhány perces várakozás után vegyük ki a formából és hűtsük ki a piskótát.
    Mossuk el a formát, töröljük szárazra és készítsük újra elő a sütőpapírral a sütésre.
    Majd járjunk el ugyanígy a másik piskótánál is.
    Miután kihűltek a tészták, mindkettőt vágjuk kettőbe vagy akár háromba.
    Készítsük el a krémet. 
    Ehhez először a pudingport főzzük fel sűrűre a tejjel, s még most meleg állapotában tördeljük bele a tejcsokit és keverjük addig, míg felolvad a forró pudingban.
    Majd hűtsük ki. 
    A rámát keverjük ki simára a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingot. 
    Az eperszemeket tisztítsuk meg, mossuk meg, csepegtessük le és vágjuk 2-3 darabba, attól függően, hogy mekkorák a szemek.
    A krémből vegyünk el 3 ek.-nyi mennyiséget, azt tegyük félre a torta külsejére.
    A többibe pedig keverjük bele a darabolt epret. 
    A piskóta lapokat ezután kenjük meg a krémmel, s persze egyforma arányban elosztva a krémet.
    A félretett 3 ek. krémmel ezután kenjük meg kívülről a torta tetejét és az oldalát. 
    Ha valaki nem szeretne fondant beborítást adni a tortának, abban az esetben csak mintázza meg a torta krém felületét.
    Ha mégis a tortaburkoló mellett döntünk, akkor a krémet szépen el kell simítani.
    Ezt követően tegyük hűtőszekrénybe 2-3 órára, hogy a külső krém kissé megszilárduljon.
    A pihentetési után az elkészített fondantot nyújtsuk ki porcukros felületen.
    Vegyük ki a tortát a hűtőből és a sodrófa segítségével vonjuk be vele a tortát. 
    A felesleges, lelógó széleket vágjuk le, de ne dobjuk el ezt a fondantot sem, mert ezt fel lehet majd használni. 
    Az oldalára helyezzük rá a kiszabott szegélyt, s a tetejére az egyik sarokba pedig a virágokat, a másik sarokba a pergamen papirusz tekercset. 
    A fondant elkészítését és az abból készíthető virágok leírását megtalálhatjátok a " Fondant " címszó alatt. A szegély elkészítését és annak felhelyezését a tortára a " Puncstorta díszítése " címszó alatt találhatjátok meg. 
    A pergamen tekercset pedig oly módon készítettem el, hogy egy kis darab fondantot kinyújtottam, kivágtam a megfelelő méretre és a két végét két kisebbre tört saslik pálcára - hurkapálca is jó - rátekertem. 
    Ahová tenni szeretnénk, jelen esetben a torta másik sarkába, lekenjük kicsit vizes ecsettel, hogy oda tapadjon és illesszük oda a tekercset. Lüszter porfestékkel szárazon átkentem vékonyan, és ételfesték tollal ráírtam azt a szöveget, amit kinéztünk. 
    Ahová a cukorgyöngyöt szeretnénk szórni, ott szintén enyhén megvizezzük ecsettel a torta tetejét, hogy ne szóródhassanak le a gyöngyöcskék. Tehát a vizezett felületre rászórjuk a cukorgyöngyöket.
    Az egyszerű dekorációval különlegessé tehetjük a tortánkat.
    A cukorgyöngyöket már sok nagyobb áruházban és ABC-ben is meg lehet vásárolni, az ehető lüszter festékport és az ételfestékkel töltött tollat cukrász kis-és nagykerekben lehet beszerezni. 
    Bár a neten is megrendelhető sok cukrászati oldalon. 
    Én Bp.-en vásároltam  a Milano Ker.-ben, ez a Visegrádi út 19. sz. alatt található. A festék kicsit drágább, de sokáig elég, a toll pedig pár száz forintba került, de mindkettőt már régebben vásároltam. 
    Így lehet, hogy mára pár forinttal több a kereskedelmi ára. 
    Mindezeket azért írtam le, hátha valaki szintén szeretné ezeket a termékeket  megvásárolni. 

    Jó étvágyat és jó munkát is kívánok hozzá!