LÁNGOS
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • víz
  • olaj a sütéshez
  • Feltét: fokhagyma, sajt, tejföl
  • Elkészítés: A lángos készítésének több változata is van. Lehet tejföllel, kefírrel, töltetlenül és töltötten is készíteni a tésztáját. Én most a legegyszerűbb változatát mutatom be, én leginkább ezt szoktam készíteni, de terveim között szerepel, hogy a töltött lángos is egyszer sorra kerül a konyhámban. Az az igazság, hogy nehéz összeegyeztetni, hogy mikor is legyen itthon lángos. Mert hát ez frissen az igazi, ha már melegíteni kell, nem olyan, mint amikor kisütöttem és azonnal fogyasztható is. S hát fontos nálam ilyenkor, hogy mindenki itthon legyen. De persze időm is legyen rá, hiszen a kelesztési idővel is számolni kell. Szóval azt javaslom, hogy aki elkészíti ezt az egyszerű változatot ( is ), vegye számításba, hogy a család tagjai körül üljék az asztalt, mert frissen fogyasztva finom csak igazán a lángos.
    Akkor lássuk is az egyszerű receptet.
    Az élesztőt morzsoljuk bele a meglangyosított kevés tejbe, amibe tegyünk egy kis kanál cukrot. Takarjuk le a tetejét egy szalvétával és hagyjuk felfutni. 
    Ezután a felfutott élesztőt adjuk a liszthez, hintsük meg egy kevés sóval és adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy könnyű tésztát kapjunk. Nem kell sok víz hozzá és vigyázzunk, hogy ne legyen kőkemény a tészta.
    Ezután takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen kelesszük egy órát, s ez alatt szépen meg fog kelni a tésztánk.
    Ilyen lesz, mint a fotón is látható.
    Borítsuk ki egy liszttel megszórt gyúrótáblára vagy nagy tálcára és a kezünkkel kicsit, éppen hogy egyengessük ki, de ne nyújtsuk ki semmiképpen. Majd lisztbe mártott, nagyobb méretű pogiszaggatóval szaggassunk ki gömböket. A tészta minden darabját használjuk fel, ne legyenek leeső részek, hiszen nem kell gyönyörű kerek pogi formáknak lenni, erre csak azért van szükség, hogy nagyjából egyforma méreteket kapjunk.
    Egy lábasba forrósítsunk fel bő mennyiségű olajat - én 1 litert szoktam - és a kiszaggatott tésztát vegyük a kezünkbe és lazán nyújtsuk meg, húzogassuk szét.
    Én mindig beszoktam mártani az ujjaimat vízbe, de csak éppen hogy nedves legyen az ujjam és így húzom meg a tésztát, mert így könnyebben nyúlik és nem fog kiszakadni a közepe, ahol teljesen elvékonyodik a tészta.
    Tegyük a forró olajba és pár perc alatt süssük meg mindkét oldalát aranybarnára.
    Szedjük papírszalvétára és miután felitattuk róla a felesleges olajat, tegyük a kínáló tálra.
    Járjunk el mindegyik tészta bucinkkal így, szépen egyesével süssük ki a lángosokat.
    Természetesen akár kettőt is betehetünk az olajba, ha belefér a lábasba. De fontos, hogy kényelmesen elférjen a tészta, hogy legyen helye a növekedésre.
    A lángost mindenki úgy fogyaszthatja, ahogyan szereti.
    Lehet simán csak sóval meghintve. Vagy fokhagymásan, vagy csak tejfölösen, vagy tejföllel és sajttal egyaránt.
    De fogyaszthatjuk úgy is, hogy megszórjuk itt-ott fokhagymával, rákenünk egy kevés tejfölt, a tejfölt meghintjük sajttal és egy csipet sóval ízesítjük. Mi általában így fogyasztjuk.
    A feltéthez 3-5 gerezd fokhagymát pucoljunk meg, reszeljük le és egy kis tálkába egy nagyon kevés olajjal keverjük össze, hogy ne legyen olyan száraz.
    Egy másik tálkában készítsünk ki egy kevés tejfölt és egy harmadikba pedig reszeljünk egy kevés sajtot.
    S már hozzá is kezdhetünk a finom tízórainak, ebédnek, uzsonnának vagy vacsorának, attól függően, hogy a nap mely szakában készítjük el. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!