BROKKOLIS-SAJTMÁRTÁSOS TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 cs. fodros kocka tészta 20 dkg párizsi 10 dkg ráma 2-3 ek. liszt kb. 5-7 dl tej 40-50 dkg brokkoli ( 1 fej ) só őrölt fekete bors ételízesítő 3-4 gerezd fokhagyma 10 dkg trapista sajt étolaj
Elkészítés: Nagyon szeretem a brokkolis - sajtmártásos tésztát! Főként a fokhagyma adja meg a kitűnő ízét. Egy rohanós nap után, haza térve a munkából, ripsz-ropsz össze lehet dobni ezt a tésztás ételt. Amíg feltesszük a gázra a vizet forrni a tésztához, s a brokkolit is főlni, azalatt már el is kezdhetjük a mártás előkészületeit. S amíg fől a tészta és a brokkoli is, a mártás is elkészül. Érdemes kipróbálni!
Első lépésként tegyünk fel a gázra egy fazékban vizet forrni, amibe tegyünk 1 kk. sót és 1 ek. olajat. Fedjük le egy fedővel.

Első lépésként tegyünk fel a gázra egy fazékban vizet forrni, amibe tegyünk 1 kk. sót és 1 ek. olajat. Fedjük le egy fedővel.
A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben tegyük a gázra és hagyjuk puhára főlni.
Azután a rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és fehéredésig pirítsuk. Ekkor vegyük le a tűzről és kézi habverővel folyamatosan keverve, adjunk hozzá egy kevés tejet.
Miután csomómentesre kevertük, tegyük vissza a tűzre és adjunk még hozzá annyi tejet, hogy közepes sűrűségű besamellt kapjunk.
A sűrűség állagát a folyamatos keverés során tudjuk megállapítani.
Közben sózzuk, borsozzuk meg és szórjuk meg kicsi ételízesítővel.
Ha már forr a víz, ebbe a forrásban lévő vízbe öntsük bele a tésztát, s keverjük el.
Majd főzzük ki a tésztát.
Szűrjük le és még egy kevés étolajjal keverjük át, majd tegyük félre.
Közben ha puha lett a brokkoli, azt is szűrjük le a levétől.
Arra ügyeljünk, hogy ne menjen, ne essen szét, de mégis puha legyen.
A fokhagymát tisztítsuk meg a héjától és azt is tegyük félre.
A párizsit, amit, ha felszeletelve vásároltunk vágjuk kisebb csíkokra és készítsük magunk mellé.
De ha egészben van a párizsink, abban az esetben mi magunk szeleteljük fel, s azután csíkozzuk össze.

Jó étvágyat kívánok hozzá!
Amikor már elértük a kívánt sűrűséget a besamelnél és ki is forraltuk azt, adjuk hozzá a csíkokra vágott párizsit és a fokhagymát reszeljük bele.
Végül keverjük hozzá a reszelt sajtot és az egészet jól forraljuk össze.
Amikor jól kiforraltuk, el is készült a párizsis sajtmártás.
Amikor jól kiforraltuk, el is készült a párizsis sajtmártás.
Utolsó mozzanatként adjuk hozzá a félre tett brokkolit.
A tálalás kétféleképpen is történhet.

Tálalhatjuk a mártást a tészta tetejére vagy pedig akár össze is keverhetjük a kifőzött tésztával.
Mindkétféleképpen ugyanaz az ízhatás érhető el.
A fokhagyma nagyon kellemes ízharmóniát kölcsönöz az ételünknek.
A fokhagyma nagyon kellemes ízharmóniát kölcsönöz az ételünknek.
Én a saját tányéromra nagyon szeretek még frissen is fokhagymát tenni a tészta tetejére. Istenien finom lesz tőle a mártásos tészta.
A párizsi helyett nyugodtan használhatunk hozzá sonkát is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!