BROKKOLIS-SAJTMÁRTÁSOS TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. fodros kocka tészta
  • 20 dkg párizsi
  • 10 dkg ráma
  • 2-3 ek. liszt
  • kb. 5-7 dl tej
  • 40-50 dkg brokkoli ( 1 fej )
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg trapista sajt
  • étolaj
  • Elkészítés: Nagyon szeretem a brokkolis - sajtmártásos tésztát! Főként a fokhagyma adja meg a kitűnő ízét. Egy rohanós nap után, haza térve a munkából, ripsz-ropsz össze lehet dobni ezt a tésztás ételt. Amíg feltesszük a gázra a vizet forrni a tésztához, s a brokkolit is főlni, azalatt már el is kezdhetjük a mártás előkészületeit. S amíg fől a tészta és a brokkoli is, a mártás is elkészül. Érdemes kipróbálni!

    Első lépésként tegyünk fel a gázra egy fazékban vizet forrni, amibe tegyünk 1 kk. sót és 1 ek. olajat. Fedjük le egy fedővel.
    A brokkolit  szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben tegyük a gázra és hagyjuk puhára főlni. 
    Azután a rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és fehéredésig pirítsuk. 
    Ekkor vegyük le a tűzről és kézi habverővel folyamatosan keverve, adjunk hozzá egy kevés tejet. 
    Miután csomómentesre kevertük, tegyük vissza a tűzre és adjunk még hozzá annyi tejet, hogy közepes sűrűségű besamellt kapjunk. 
    A sűrűség állagát a folyamatos keverés során tudjuk megállapítani. 
    Közben sózzuk, borsozzuk meg és szórjuk meg kicsi ételízesítővel.
    Ha már forr a víz, ebbe a forrásban lévő vízbe öntsük bele a tésztát, s keverjük el. 
    Majd főzzük ki a tésztát.
    Szűrjük le és még egy kevés étolajjal keverjük át, majd tegyük félre. 
    Közben ha puha lett a brokkoli, azt is szűrjük le a levétől.
    Arra ügyeljünk, hogy ne menjen, ne essen szét, de mégis puha legyen. 
    A fokhagymát tisztítsuk meg a héjától és azt is tegyük félre.
    A párizsit, amit, ha felszeletelve vásároltunk vágjuk kisebb csíkokra és készítsük magunk mellé.
    De ha egészben van a párizsink, abban az esetben mi magunk szeleteljük fel, s azután csíkozzuk össze.
    Amikor már elértük a kívánt sűrűséget a besamelnél és ki is forraltuk azt, adjuk hozzá a csíkokra vágott párizsit és a fokhagymát reszeljük bele. 
    Végül keverjük hozzá a reszelt sajtot és az egészet jól forraljuk össze.
    Amikor jól kiforraltuk, el is készült a párizsis sajtmártás. 
    Utolsó mozzanatként adjuk hozzá a félre tett brokkolit.
    A tálalás kétféleképpen is történhet. 
    Tálalhatjuk a mártást a tészta tetejére vagy pedig akár össze is keverhetjük a kifőzött tésztával. 
    Mindkétféleképpen ugyanaz az ízhatás érhető el.
    A fokhagyma nagyon kellemes ízharmóniát kölcsönöz az ételünknek.
    Én a saját tányéromra nagyon szeretek még frissen is fokhagymát tenni a tészta tetejére. Istenien finom lesz tőle a mártásos tészta.
    A párizsi helyett nyugodtan használhatunk hozzá sonkát is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!