FOKHAGYMAKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 1 húsleveskocka vagy 2 kk. ételízesítő
  • 1 kis d. tejföl
  • 2-3 csapott ek. liszt
  • 1 kockacukor vagy 1 kk kritálycukor
  • 1 ek. zsír
  • 2 ek. liszt
  • Tálaláshoz: pirított kenyér kocka, petrezselyem zöld
  • Elkészítés: A fokhagyma krém leves szerintem az egyik legfinomabb levesek közé tartozik, én és a családom imádjuk ezt a levest. Az elkészítése is nagyon egyszerű, bárki könnyedén meg tudja főzni.
    Az 1 ek. zsíron pirítsunk meg  2 ek. lisztet és ebbe a megtisztított fokhagymát fokhagymanyomón törjük bele. Majd pirítsuk meg a fokhagymát, de csak nagyon kis ideig pirítsuk így együtt tovább, mert különben megég a fokhagyma és keserű lesz tőle az étel. 
    Engedjük fel vízzel és hagyjuk egyet forrni. Ekkor tegyük bele a húsleves kockát vagy ételízesítőt, egy kevés sót, a cukrot, majd hagyjuk főlni. Ha megfőlt a levesben a fokhagyma, ( kb. 1/2 óra ) a 2-3 ek. liszt és a doboz tejföl keverékével habarjuk be. A tejfölös habarásba a keverés során tegyünk egy kevés vizet is, hogy könnyedén lehessen simává keverni. Majd újra  forraljuk fel a levesünket. 
    Utólag  kóstolás után még újra sózhatjuk, ha szükséges.
    Aki szereti, friss petrezselyemzöldet tehet a leves tetejére tálaláskor.
    A levest pirított zsemle-vagy kenyérkockával szervírozzuk.
    De nagyon finom hozzá sajtos pirított kifli is.
    Ehhez karikázzuk fel a kiflit, tegyük sütőpapíros tepsire és minden kifli karikára tegyünk egy kevéske reszelt sajtot. 200 fokon süssük addig, míg a sajt is jól ráolvad a kiflikre és szép ropogós színt nem kap a kifli is.

    Jó étvágyat kívánok!