FOKHAGYMAKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 egész fej fokhagyma 1 húsleveskocka vagy 2 kk. ételízesítő 1 kis d. tejföl 2-3 csapott ek. liszt 1 kockacukor vagy 1 kk kritálycukor 1 ek. zsír 2 ek. liszt Tálaláshoz: pirított kenyér kocka, petrezselyem zöld
Elkészítés: A fokhagyma krém leves szerintem az egyik legfinomabb levesek közé tartozik, én és a családom imádjuk ezt a levest. Az elkészítése is nagyon egyszerű, bárki könnyedén meg tudja főzni.
Az 1 ek. zsíron pirítsunk meg 2 ek. lisztet és ebbe a megtisztított fokhagymát fokhagymanyomón törjük bele. Majd pirítsuk meg a fokhagymát, de csak nagyon kis ideig pirítsuk így együtt tovább, mert különben megég a fokhagyma és keserű lesz tőle az étel.
Engedjük fel vízzel és hagyjuk egyet forrni. Ekkor tegyük bele a húsleves kockát vagy ételízesítőt, egy kevés sót, a cukrot, majd hagyjuk főlni. Ha megfőlt a levesben a fokhagyma, ( kb. 1/2 óra ) a 2-3 ek. liszt és a doboz tejföl keverékével habarjuk be. A tejfölös habarásba a keverés során tegyünk egy kevés vizet is, hogy könnyedén lehessen simává keverni. Majd újra forraljuk fel a levesünket.
Utólag kóstolás után még újra sózhatjuk, ha szükséges.
Aki szereti, friss petrezselyemzöldet tehet a leves tetejére tálaláskor.
A levest pirított zsemle-vagy kenyérkockával szervírozzuk.
De nagyon finom hozzá sajtos pirított kifli is.
Ehhez karikázzuk fel a kiflit, tegyük sütőpapíros tepsire és minden kifli karikára tegyünk egy kevéske reszelt sajtot. 200 fokon süssük addig, míg a sajt is jól ráolvad a kiflikre és szép ropogós színt nem kap a kifli is.
Jó étvágyat kívánok!