PÓRÉHAGYMAKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 ek. zsiradék 2 ek. liszt 1 szál póréhagyma 1 húsleves kocka ( lehet csirkehúsos, tyúkhúsleves kocka vagy zöldségleves kocka is ) só 2 dl tejföl vagy 2 dl főzőtejszín 2 púp. ek liszt 3-4 l víz
Elkészítés: A póréhagyma krémleves elkészítése szintén nagyon egyszerű. Gyorsan elkészíthető és remek ízvilágú levest kapunk a végén. A póréhagyma felső részét, a nagy leveleket távolítsuk el és a legfelső réteget is, ha úgy látjuk jónak, szintén vegyük le a hagymáról. Majd vágjuk karikákra. A zsiradékot egy közepes méretű fazékban hevítsük fel és adjunk hozzá 2 lapos kanál lisztet. Pirítsuk meg halvány rózsaszínre és öntsük fel 3-4 liter vízzel. Forraljuk ki, majd adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát. Ízesítsük sóval ( én 1 lapos tk.-al tettem bele, de minimum 3 liter volt a víz mennyisége ) és dobjuk bele a leveskockát is. Főzzük addig, amíg a hagyma megpuhul. Miután puhára főtt a póréhagyma - ennek nem kellett sok idő, kb. 20-30 perc - a tejfölt vagy a főzőtejszínt, ha valaki azt szívesebben használ vagy éppen az van otthon, keverjük csomómentesre a másik adag, a 2 púp. ek. liszttel, s közben adjunk hozzá kevés vizet is és azzal együtt keverjük simára. Ettől selymesebb lesz a tejfölös keverék. A kikevert tejföllel habarjuk be a levest és jól forraljuk ki. Más fűszernövényt nem használtam a só és leveskocka mellett, mivel a leveskocka igen sok ízesítőt tartalmaz. S én most nem turmixoltam össze a levesben lévő hagymát, így is krémes volt és külön fincsik voltak benne a kis darab hagymaszeletek.
De nyugodtan lehet botmixerrel is összepürésíteni, néhány alkalommal én magam is készítettem úgy. Akkor viszont teljesen sima, egynemű lesz a levesünk.
Pirítós kenyérrel vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Pirítós kenyérrel vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!