RÁNTOTT SERTÉS KARAJ
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 szelet ( kb. 1 kg ) sertés karaj
  • 5-10 dkg liszt
  • 2-3 tojás
  • 10-15 dkg zsemlemorzsa
  • bő mennyiségű olaj a sütéshez ( kb. a 6-8 szelethez legalább 3/4 liter )
  • papírtörlő a zsiradék felitatásához
  • Elkészítés: A rántott hús elkészítését nagyon könnyű elsajátítani, szerintem mindenki ismeri. Nálunk gyakran kerül hétvégén a vasárnapi ebédnél az asztalra. Mellé akár burgonyapürét is készíthetünk, de bármilyen más körettel is fenséges főfogás. A recept egyszerű és kevés hozzávalóból áll.
    A rántott húst, ha sertésből készül, mindenképpen érdemes karajból készíteni, hiszen az nem inas, nem szalonnás, mint a comb vagy a lapocka.
    A karajt, ha egyben vásároltuk meg, előbb mossuk meg, majd vágjuk fel olyan 1 cm széles szeletekre.
    Majd klopfoljuk ki.
    Azután mindkét oldalról hintsük meg sóval és hagyjuk állni, amíg előkészítjük a panírozáshoz szükséges hozzávalókat.
    Egy tálba a lisztet tegyük bele, egy másikba a tojásokat üssük fel és sózzuk meg. S egy villával verjük fel.
    Végül egy harmadik tálba a zsemlemorzsát öntsük bele.
    Ezután egyenként panírozzuk be a husikat.
    Először lisztbe, majd a felvert tojásba és végül a zsemlemorzsába forgassuk meg a húst.
    Érdemes egyszerre bepanírozni az összes hússzeletet, s azután már csak a sütésre kell koncentrálnunk.
    Ezt követően forrósítsunk fel olajat, ami bőséges legyen, mert különben leég a zsemlemorzsa.
    Amikor már jó forró az olaj, süssük szép arany barnára a husikat mindkét oldalukról.
    Majd szedjük ki egy szalvétára vagy papírtörlőre a sült húsokat, s itassuk fel róla a felesleges olajat.
    Sütés közben, néhány szelet után, ha úgy érezzük, hogy túl forró lett az olajunk, mérsékelhetjük a lángot a lábas alatt.
    A finom rántott hús mellé, mint a recept elején is említettem, burgonyapürét, párolt zöldséget, tükörtojást készíthetünk. 
    Minden recept megtalálható az oldalon. 
    S valamilyen saláta vagy savanyúság emellett mindenképpen illik hozzá.
    Elszeretném még mondani egy konyhai tippemet, tapasztalatomat.
    Amikor húst klopfolok, úgy szoktam végezni ezt a műveletet, hogy a fa vágódeszka alá teszek egy konyharuhát, ettől lágyabb hangja lesz a klopfolásnak. S a húst egy nejlon zacskóba teszem bele és így klopfolom ki, mert ezáltal elkerülhető, hogy a húsról szétfröccsenjen bárhová is egy húsdarab.
    Remélem a saját tapasztalatom másoknak is könnyedséget szerez a konyhában.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!