GOMBÁS TÖLTELÉKKEL TÖLTÖTT DAGADÓ
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 db sertés dagadó
  • 1 fej vöröshagyma
  • sertés zsír ( kb. 2 ek. )
  • 1 kis ü. szeletelt gomba
  • 1 paradicsom
  • 1 kisebb TV paprika
  • őrölt fekete bors
  • majoránna
  • őrölt piros paprika
  • 1 kis csokor petrezselyem zöld
  • 2 egész tojás
  • 3-4 szelet kenyér
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kevés víz
  • alufólia
  • Elkészítés: A töltött dagadót egy ünnepi alkalomra is elkészíthetjük, legyen az szülinap vagy karácsony. S akár egy vendégvárás során is kínálhatjuk ezzel a fogással a vendégeinket. De természetesen egy vasárnapi ebédre is szervírozhatjuk ezt a remek ízvilágú és mutatós húsételt. Én magam vasárnapi ebédre készítettem el és szerintem bárki könnyedén össze is tudja állítani ezt a sertés hús ételt.
    A dagadó megvásárlásánál arra érdemes oda figyelni, hogy ne túl sok kövér rész legyen a dagadón, bár ez a része a sertésnek igen szalonnás, zsíros, de én mégis igyekszem olyat választani, amin több hús is van.
    A súlyát sajnos nem mértem le, mert oldalassal egyben hagyva vettem, azaz itthon vágtam le az oldalas végéről a dagadó részt. Kb. 1 kg-os lehetett ez a hús rész. ( Teljesen külön lehet megvenni a dagadót a hentes üzletben vagy nagy áruházakban, de amikor én vettem, a hentes nem vágta le az oldalasról a dagadót, így én azt is vettem, meg azt is egy darabban. )
    Első lépésként készítsük el a gombás ragut.
    Ehhez a vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk kis kockákra.
    Majd egy kis lábasba vagy magasabb falú serpenyőbe olvasszunk fel egy kisebb kanál sertés zsírt.
    Én ehhez a húsételhez sertés zsírt használok, de aki ragaszkodik az olajhoz, az is jó. Bár szerintem zsírral készítve az igazi.
    Miután felhevítettük a zsírt, adjuk hozzá a felkockázott hagymát és pirítsuk meg.
    Amíg pirul a hagymánk, szűrjük le a gomba levét és azután a gomba szeleteket vágjuk fel kisebb darabokra.
    Természetesen lehet friss gombát is használni hozzá, de abban az esetben pucoljuk le a gomba héját és csak azután szeleteljük és aprítsuk fel. Ha friss gombából készítjük, akkor kb. 20 dkg elegendő hozzá.
    A paradicsomnak vágjuk ki a szár végét és a paprikának pedig távolítsuk el a magházát.
    Majd mindkettőt vágjuk kis kockákra.
    Amikor már megpirult a hagymánk, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát és mindkettővel fonnyasszuk össze a hagymát.
    Ha már kissé összeestek a zöldségek, egy kevés ( kb. 2 kk. ) őrölt piros paprikával hintsük meg és rögtön öntsük fel egy kevéske vízzel, hogy a paprika ne égjen meg, mert különben kesernyés ízt fogunk kapni. 
    Ez a víz mennyiség nem sok, kb. 1 dl.
    Miután felöntöttük ennyi vízzel, hagyjuk forrni, ami pár pillanat alatt meg is történik és ekkor tegyük bele a gombát.
    A petrezselyem zöldet aprítsuk fel és a felét szintén adjuk a zöldséges gombához.
    Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal és végül öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
    Majd lefedve, néhányszori kevergetés mellett pároljuk készre. Ami nem sok idő, kb. 15 perc.
    Ha megpárolódott a gomba, picit hűtsük ki, s olyan langyos állapotában dolgozzunk vele tovább.
    A kissé meghűlt gombaragut öntsük egy tálba és a többi fennmaradt petrezselyem zöldet adjuk hozzá.
    A kenyér szeleteket tegyük egy vízzel megöntött tálba, de egyszerre csak egyet.
    Pár pillanat után, mikor már felszívott magába egy kevés vizet, csavarjuk ki a kenyeret és morzsoljuk hozzá a gomba raguhoz.
    Azért ne sokáig hagyjuk a vízben a kenyeret, mert nem akarjuk eláztatni, hogy mancsos legyen a kenyér, hanem csak morzsás maradjon, amikor a töltelékbe morzsolgatjuk. Ezután a többi szelet kenyérrel is járjunk el így.
    Ha benne vannak a kenyér szeletek szétmorzsolva, amiknek a száma attól függ, hogy mekkora nagyok a szeletek, ízesítsük még be a tölteléket.
    Nem kell túl sok fűszer, hiszen a gomba ragut is fűszereztük már.
    Tehát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
    A tojásokat üssük fel egy tányérba és villával kissé verjük fel, majd adjuk ezt is keverékhez.
    A kezünkkel alaposan dolgozzuk össze a masszát.
    De ha valaki nem szeretné kézzel, nyugodtan használjon fakanalat.
    Én ilyenkor viszont jobban szeretem a kezemet használni.
    Most már ha kikevertük a tölteléket, hozzá kezdhetünk a hús betöltéséhez.
    De előtte kapcsoljuk be a sütőt, hogy legyen ideje bemelegedni.
    Ha villany sütőnk van, 200 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk, ha gázos, akkor magas fokozatra kapcsoljuk be.
    A húst először mossuk meg hideg vízben ( én mindenkor megmosok minden húst ) és jó alaposan csepegtessük le róla a felesleges vizet.
    Akár egy papírtörlővel fel is itathatjuk róla.
    A megmosott húst tegyük egy vágódeszkára a szélesebb felével - ahol el van vágva - magunk felé.
    Ezután szúrjuk fel a húst.
    Ez úgy történik, hogy  a dagadónál a szélén egy hosszú pengéjű késsel bevágjuk a húst és haladunk befele a késsel. Ide-oda mozgatva a kés pengéjét, szélesítjük belül a húsban az üreget.
    S amikor már jól kialakítunk egy zsebet, kívül is szélesítsük meg a hús nyílását.
    A dagadónál az a jó, hogy a zsírosabb, hártyás rész könnyen adja magát, hamar tudunk szép lyukat kialakítani a húsban.
    Ha ezzel meg vagyunk, az összeállított töltelékkel töltsük meg a hús üregét.
    Egy pár evőkanállal tegyünk a hús belsejébe a töltelékből és próbáljuk meg jó benyomkodni a végébe. 
    Én ezt úgy oldottam meg, hogy egy fakanál szár végével toltam beljebb és beljebb a tölteléket.
    Ha a végére sikerült betömködni a tölteléket, azután már elég az evőkanál is a további töltelék beljebb szorításához. 
    Így töltsük meg a dagadót.
    Ha valaki habzsákkal szeretné betölteni a húst, az is egy jó megoldás.
    A tölteléket tegyük bele a habzsákba, ( semmilyen cső nem kell a végére, csak szélesebb lyukat kell vágni a habzsákon ) és a széles végét megcsavarva, készítünk egy zsákot.
    Azt erősen tartva belenyomjuk a hús belsejébe a tölteléket.
    Miután megtöltöttük a húst akár így, akár habzsákos módszerrel, a végét zárjuk össze néhány hústűvel vagy pár darab fogpiszkálóval, hogy a töltelék ne tudjon kijönni a sülés során.
    Ezt követően kívülről is fűszerezzük be a husi bucinkat.
    Sózzuk, borsozzuk és majoránnával is szórjuk meg.
    Egy tepsit egy jó ek. sertés zsírral kenjünk ki és fektessük bele a fűszeres dagadót.
    4-5 gerezd fokhagymát pucoljunk meg és ha nagyobbak, ketté is vághatjuk, majd tegyük a husik tetejére.
    A tepsibe, a zsír közé öntsünk egy kevés vizet, kb. 1-1,5 dl-t és a tepsit fedjük le ezután alufóliával.
    Helyezzük be az előmelegített sütőbe és süssük 1 órán át.
    Ennyi idő elteltével, vegyük le az alufóliát és pótoljuk a vizet, majd süssük még további 1 óráig.
    Közben félidőnél fordítsuk meg a hús gömböcöt, hogy a másik fele is szépen pirosra süljön.
    Ha kell még pótolhatjuk a vizet, mert elpárolog és akkor fenn áll a veszélye, hogy leég a tepsiben a zsiradék.
    Én még kétszer öntöttem alá ( egy kevés ) vizet.
    Ha szép pirosra sült a hús, vegyük ki a sütőből.
    Érdemes várni addig, míg kissé meghűl, mert ha azonnal fel szeretnénk vágni, nem biztos, hogy sikerülne szép szeleteket vágni. 
    Ugyanis a hús forró állapotban elszakadhat, széteshet a töltelékkel együtt.
    Így várjunk vele addig, míg picit langyosra hűl.
    Azután már lehet szép szeleteket vágni.
    De természetesen igazi szép szeleteket hideg állapotában tudunk elérni.
    Én magam az ebédhez a hús langyos állapotában vágtam pár szeletet és a többit már azután szeleteltem fel, amikor teljesen kihűlt a töltött hús.
    Mellé köretként petrezselymes vagy hagymás burgonyát ajánlok gomba mártással.
    De lehet kínálni mellé savanyúságot is, ki milyet szeretne.
    Szerintem nem nehéz az elkészítése.
    Próbáljátok ki, nagyon finom, laktató étel.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!