PARADICSOM LEVES EGYSZERŰEN
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 ek. sertés zsír
  • 2-3 púp. ek. liszt
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb konzerv sűrített paradicsom
  • 1 liter paradicsomlé
  • 1 liter víz
  • ízlés szerint pici só
  • ízlés szerint szárított bazsalikom
  • kevés cukor ( 2 ek. )
  • betű vagy csillag tészta vagy más leves tészta
  • Elkészítés: A paradicsom levest tudom, vannak akik friss paradicsomból szokták készíteni. Én magam egyszerűen főzöm meg, sűrített paradicsomot és paradicsomlét használok hozzá. De szerintem, ilyen egyszerűen készítve is finom levest kapunk. Először a zsírt tegyük egy akkora fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni, majd a felolvadt zsíron pirítsuk meg a lisztet. Én 2-3 ek.-nyi mennyiséget pirítok meg, s ehhez 1 liter paradicsomlét és 1-1,5 liter vizet számolok. De lehet úgy is készíteni, hogy dupla mennyiségű legyen a paradicsomlé és úgy mérjük hozzá a vizet. Ha már megpirult, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és kézi habverővel keverjük simára, úgy, hogy közben adjunk hozzá egy kevés hideg vizet.  Majd öntsük fel a paradicsomlével és még vízzel, annyival amennyiről az előbb is írtam. 
    Sózzuk kicsit, kb. 2 kk. majd forraljuk ki. Ezután adjunk hozzá egy kevés bazsalikomot, én szárított, boltban vehető fűszert használok és kicsit mérsékelve a lángon, főzzük legalább 1/2 órát. Ekkor tegyük hozzá a levestésztánkat vagy rizst és főzzük tovább még 10 percet. A végén ízesítsük ízlés szerinti mennyiségű cukorral. Én 2 lapos evőkanálnyi mennyiséget teszek bele, mivel a férjem nem szereti édesen. Így másnak a tányérjába mert levest utána lehet ízesíteni, de aki édesen szereti, természetesen tegyen bele többet.

    A sót is a végén kóstolás után még pótolhatjuk.


    Jó étvágyat kívánok!