PARADICSOM LEVES EGYSZERŰEN
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 ek. sertés zsír vagy annak megfelelően olaj
  • 2-3 púp. ek. liszt
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb konzerv sűrített paradicsom
  • 1 liter paradicsomlé
  • 1-2 liter víz
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint szárított bazsalikom
  • kevés cukor ( 2-4 ek. )
  • betű vagy csillag tészta vagy más leves tészta vagy rizs
  • Elkészítés: A paradicsom levest tudom, vannak akik friss paradicsomból szokták készíteni. Én magam egyszerűen főzöm meg, sűrített paradicsomot és paradicsomlét használok hozzá. De szerintem, ilyen egyszerűen készítve is finom levest kapunk. 
    Először a zsírt tegyük egy akkora fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni, majd a felolvadt zsíron pirítsuk meg a lisztet.  Van aki olajat használ a rántáshoz, de én a sertés zsírt jobban szeretem hozzá. A lisztből én 2-3 ek.-nyi mennyiséget pirítok meg, s ehhez 1 liter paradicsomlét és 1-2 liter vizet számolok. De lehet úgy is készíteni, hogy dupla mennyiségű legyen a paradicsomlé és úgy mérjük hozzá a vizet. Ha már megpirult, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és kézi habverővel keverjük simára, úgy, hogy közben adjunk hozzá egy kevéske hideg vizet.  Majd öntsük fel a paradicsomlével és még vízzel, annyival amennyiről az előbb is írtam. 
    Sózzuk ízlés szerint, majd forraljuk ki. Ezután adjunk hozzá  bazsalikomot, én szárított, boltban vehető fűszert használok hozzá. Ezután kicsit mérsékelve a lángon, főzzük legalább 1/2 órát.
    Ekkor ízesítsük be a cukorral és főzzük még azzal is jó pár percig. 
    Tegyük hozzá a levestésztánkat vagy rizst és főzzük tovább még 10 percet. A végén ízesíthetjük még cukorral, attól függően, ki milyen édesen szereti a paradicsom levest. Én 3 lapos evőkanálnyi mennyiséget teszek bele, mivel a férjem nem szereti édesen.
    De ha valaki édesen szereti, tegyen bele több cukrot természetesen.
    De az is egy jó megoldás, ha megoszlanak a családban az ízek terén a vélemények, hogy csak a tányérunkban édesítjük meg jobban a paradicsom levest. Így annak is a kedvében járunk, aki kevésbé édesen szereti, de annak is ízleni fog, aki utána cukrozza a levesét.


    Jó étvágyat kívánok!