BABLEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg száraz bab
  • 2-3 petrezselyem gyökér
  • 2-3 sárgarépa
  • 6-8 közepes méretű burgonya
  • 1 füstölt csülök
  • só ízlés szerint
  • 1 tk. ételízesítő vagy 1 leveskocka
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 kis ek. zsír
  • 1-2 lapos ek. liszt
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 20-30 dkg füstölt paraszt kolbász
  • Elkészítés: A jó bableves ízét a füstölt hús adja meg igazán, ezért én mindenkor füstölt hússal készítem. Ami lehet bármilyen füstölt sertés hús, de igazán a száraz bableveshez a füstölt csülköt szeretem. A bableveshez már előző nap / este / el kell kezdeni az előkészületeket. A babot áztassuk be annyi hideg vízbe, hogy ellepje. A füstölt csülköt szintén előző este áztassuk be, hogy a sok só, amivel tartósítva lett a hús, ne maradjon rajta. ( Ha nagy szupermaketben pl. tesco-ban vásároljuk a füstölt csülköt, annak nem kell ennyi áztatási idő, mivel azok gyors érleléssel vannak füstölve, így nem is lesznek annyira sósak. Így azt a típusú csülköt a főzés előtt 1-2 óráig szoktam csak áztatni, ha éppen olyat vásárolok. ) Ehhez először mossuk meg a csülköt, tegyük egy tálba annyi vízbe, hogy ellepje a húst a víz. Másnap a babot is és a csülköt is vegyük ki az áztató vízből, s mindkettőt újra mossuk meg. Tegyük a babot is és a csülköt is fazékba és öntsük fel vízzel. ( kb. 5-6-7 liter, amennyi bőven ellepi a csülköt.  ) Hagyjuk forrni a levesünket és a forrás során keletkezett habot egy szűrővel szedjük le. Miután már nem habzik fel a leves, ekkor kerülhet bele a fokhagyma.  A fokhagymát tisztítsuk meg, s adjuk a leveshez. Én szeretem, ha sok fokhagymával készül a leves, de ha nagyok a gerezdek, kevesebb is elég bele. Ezt követően főzzük kb. 1 órát, majd ilyenkor már fél puha lesz a csülök, ekkor tegyük hozzá a zöldségeket. Ahhoz a zöldségeket és a krumplit is pucoljuk meg, vágjuk karikára vagy hasábokra, majd tegyük a leveshez.
    Ha nem csülköt teszünk a levesbe, hanem más kisebb füstölt húst, abban az esetben már a forrás és lehabozás után azonnal is beletehetjük a zöldségeket. Majd főzzük addig, míg a bab és a hús teljesen meg puhul, ami még legalább 1-1,5 óra. Ha van zeller zöldünk, azt is tehetünk hozzá, az csak plusz ízt kölcsönöz a levesnek. Ha van, akkor azt kössük egybe egy cérnával és úgy helyezzük a levesbe. De ez csak egy plussz, én magam is ritkán szoktam beletenni, mert nincs mindenkor otthon.
    Közben 1 húsleves kockát és egy kevéske sót  dobjunk a levesbe a főzés során, de több sóval sózni csak a vége felé érdemes, kóstolás után, mert a füstölt hús még sós lehet az áztatás ellenére is. 
    A főzés közepe táján tegyünk bele 1 tk. ételízesítőt is, ezzel csak finomabbá tesszük a levesünket.
    Amikor már azt tapasztaljuk, hogy lassan elkészül a leves, egy 20-30 dkg körüli száraz parasztkolbásznak húzzuk le a bőrét és vágjuk karikákra, majd adjuk a leveshez.
    Ha már teljesen puha a hús, ( a kolbász bekerülése után 10-15 perccel ) készítsünk rántást a zsírból és lisztből. Hintsük meg pirospaprikával és vízzel felöntve keverjük simára, majd rántsuk be vele a levest és jól forraljuk ki, s így a rántással behabarva a levest még főzzük pár percig.
    A végén kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, hogy elbír még egy kis sót, akkor utólag ízesítsük meg vele.
    Ezt a finom bablevest fejtett ( puha ) babból is szoktam készíteni, de akkor természetesen azt a babot nem kell beáztatni. A csülök helyett füstölt bordavéggel is nagyon ízletes lesz. S persze annak sem kell az este elkezdett áztatás.  Elég hideg vízbe jól megmosni, ha van rá idő, 1 órát beáztatni és azután az újra mosás után fel kell darabolni. Bár a bordavégnél ha kimarad az áztatási idő, az sem gond, mert az sem olyan sós, mint a csülök. Viszont a bordavéggel is van olyan finom a bableves, mint a csülökkel.
    Az igazi, sós lében pácolt és azután füstölt csülköt hentes üzletben vagy piacon, őstermelőtől tudjuk beszerezni.
    A bableves nem a diétás ételek közé tartozik, de megéri a fáradságot, mert igazi ízbomba.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!