BABLEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
40-50 dkg száraz bab 2-3 petrezselyem gyökér 2-3 sárgarépa 6-8 közepes méretű burgonya 1 füstölt csülök só ízlés szerint 2 tk. ételízesítő 1 leveskocka 1 tk. őrölt pirospaprika 1 tk. zsír 1 ek. liszt 6-8 nem túl nagy gerezd fokhagyma 25-30 dkg füstölt paraszt kolbász
Elkészítés: A jó bableves ízét a füstölt hús adja meg igazán, ezért én általában valamilyen füstölt hússal készítem. Ami lehet bármilyen füstölt sertés hús, de igazán a száraz bableveshez a füstölt csülköt szeretem. Az igazi, sós lében pácolt és azután megfüstölt csülköt hentes üzletben vagy piacon, őstermelőtől tudjuk beszerezni. De nagyon finom lesz a leves füstölt bordavéggel is, amit szintén gyakran teszek a bableveshez. Persze abban az esetben már csülök nem kerül hozzá.
A bableveshez már előző nap / este / el kell kezdeni az előkészületeket.
A babot mossuk meg és áztassuk be annyi hideg vízbe, hogy ellepje.
A füstölt csülköt szintén előző este áztassuk be, hogy a sok só, amivel tartósítva lett a hús, ne maradjon rajta.
Ha nagy szupermaketben pl. tesco-ban vagy más áruházban vásároljuk a füstölt csülköt, annak nem kell ennyi áztatási idő, mivel azok leginkább gyors érleléssel vannak füstölve, így nem is lesznek annyira sósak.
Így azt a típusú csülköt a főzés előtt 1/2-1 óráig szoktam csak áztatni, ha éppen olyat vásárolok. S csak azután mosom meg alaposan.
Az éjszakai áztatáshoz való csülköt először mossuk meg, s azután tegyük egy tálba, amibe annyi hideg vizet öntsünk, hogy ellepje a húst.
Másnap a babot is és a csülköt is vegyük ki az áztató vízből, s mindkettőt újra mossuk meg.
Tegyük a babot is és a csülköt is fazékba és öntsük fel vízzel.
Annyival, amennyi bőven ellepi a csülköt.
Hagyjuk főlni a levesünket kb. 3/4-1 órán át és azt követően öntsük le ezt a főzővizet.
Erre azért van szükség, mert a vízcsere után elveszíti a leves a puffasztó hatását.
Miután felöntöttük friss vízzel, hagyjuk forrni.
A közben még keletkezett habot egy szűrővel szedjük le.
S ha már nem habzik fel a leves, s forrt egyet, ekkor kerülhet bele a fokhagyma és az ízesítők. Amihez én nem szoktam különféle fűszereket használni, csupán ételízesítőt, leveskockát. Hiszen már a füstölt csülök és a fokhagyma ad egy olyan ízt a levesnek, amitől a levesünk kellően ízes lesz.
A fokhagymát tisztítsuk meg, s adjuk a leveshez.
Én szeretem, ha sok fokhagymával készül a leves, de ha nagyok a gerezdek, kevesebb elég bele. Általában nem túl nagy gerezdek a fokhagymáim, így megy bele ennyi darab, amennyit írtam is.
Miután megpucoltuk a fokhagymákat, daraboljuk fel, de akár egészben is bele adhatjuk a levesbe.
Ezt követően tegyük hozzá a zöldségeket.
Ahhoz a zöldségeket és a krumplit is pucoljuk meg, vágjuk karikára vagy hasábokra, majd tegyük a leveshez.
Én hol így, hol úgy vágom össze.
Majd főzzük addig, míg a bab és a hús teljesen meg puhul, ami még legalább 1-1,5 óra.
Ha van zeller zöldünk, azt is tehetünk hozzá, az csak plusz ízt kölcsönöz a levesnek. Ha van, akkor azt kössük egybe egy cérnával, mossuk meg és úgy helyezzük a levesbe.
De ez csak egy plussz, én magam is ritkán szoktam beletenni, mert nincs mindenkor otthon.
Közben, már most a forrás után adjunk hozzá 1 húsleves kockát és 1 tk. ételízesítőt is, ezzel csak finomabbá tesszük a levesünket.
Egy kevéske sót is dobjunk a levesbe a főzés során, de több sóval sózni csak a vége felé érdemes, kóstolás után, mert a füstölt hús még sós lehet az áztatás ellenére is.
Amikor már azt tapasztaljuk, hogy elkészült a leves - ezt kés beleszúrásával le tudjuk ellenőrizni a csülöknél - ekkor még tegyünk hozzá egy teáskanál ételízesítőt.
Kb. 25-30 dkg körüli száraz parasztkolbásznak húzzuk le a bőrét és karikázzuk fel, majd adjuk a leveshez.
Ha már teljesen puha a hús is és a bab is, a kolbász bekerülése után 10-15 perccel készítsünk rántást a zsírból és lisztből.
Itt nem kell sok rántást készítenünk, hiszen nem kell sűrűre főzni a levest. Nem akarjuk, hogy főzelék legyen.
Így egy nagyobbacska teáskanál zsír elegendő a rántáshoz.
Miután enyhén megpirult a liszt a felolvasztott zsírban, amit persze állandóan kevertünk, s mindössze néhány pillanatot igényel csak az egész, húzzuk le a tűzről és hintsük meg pirospaprikával.
Keverjük össze és hideg vízzel felöntve keverjük simára. Majd rántsuk be vele a levest és jól forraljuk ki.
Így a rántással behabarva a levest még főzzük pár percig.
A végén kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, hogy elbír még egy kis sót, akkor utólag ízesítsük meg vele.
Ezt a finom bablevest fejtett ( puha ) babból is szoktam készíteni, de akkor természetesen azt a babot nem kell beáztatni. A csülök helyett, mint írtam is, füstölt bordavéggel is nagyon ízletes lesz.
S persze, ha füstölt bordavéggel készítjük, annak sem kell az este elkezdett áztatás, mint a fejtett babnál sem.
Elég hideg vízben jól megmosni, ha van rá idő, 1 órát ugyan áztatni és azután az újra mosás után fel kell darabolni.
Bár a bordavégnél ha kimarad az áztatási idő, az sem gond, mert az sem olyan sós, mint a csülök.
A bableves nem a diétás ételek közé tartozik, de megéri a fáradságot, mert igazi ízbomba.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!