MARHA CSONTBÓL HÚSLEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 db húsos marhacsont
  • 5-6 szem burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 2 kk. ételízesítő
  • 1 marha húsleves kocka
  • 2 kk. pirospaprika
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • valamilyen apró tészta
  • Elkészítés: Ritkán szoktam marha húsból vagy akár a csontjából levest készíteni, mivel inkább a sertés hús vagy csirkehús nálunk a favorit, de néha azért ilyen étel is kerül az asztalra. Most kaptam ajándékba egy kis marhahúst, s a csontos részéből levest készítettem.
    A húsos marha csontot tisztítsuk meg, ha szükséges és jól mossuk meg.
    Majd tegyük egy akkora fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni.
    Hagyjuk, hogy felforrjon és ekkor a keletkező habot egy kis szűrővel szedjük le, s ha még tovább habosodik a leves alapunk, habozzuk le a leves tetejéről azt is.  
    A zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg és tetszőleges darabokra vágjuk fel. 
    A megtisztított zöldségeket ezután szintén tegyük a fazékba. 
    Fűszerezzük be sóval, egész borssal és adjuk hozzá a felaprított petrezselyemzöldet is. Ha van zeller zöldünk, az is nagyon jó ízt ad majd a levesnek, s azt is tegyük bele.
    A  hagymát és fokhagymát pucoljuk meg és tegyük ezeket is a levesbe.
    Ezután hagyjuk szépen ismételten felforrni a levesünket. 
    Majd kb. negyed-fél óra elteltével, amikor már  forrásnak indult a leves, ízesítsük meg ételízesítővel, s egy marha húsleves kockával.
    Azután mérsékeljük a lángot és így lassú főzéssel hagyjuk lassan főldögélni  a levest.
    Körülbelül 1,5-2 óra elteltével ellenőrizzük le, hogy mennyire puhult meg a hús és a zöldségek is és ha még úgy látjuk, hogy főlnie kell, főzzük tovább, amíg a hús puha nem lesz. A lángot, ha már nem kell sok idő neki, kicsit nagyobbra is vehetjük, hiszen előtte kb. 2 órán át pötyörögve főztük a levesünket.
    Végül adjuk hozzá a pirospaprikát és ezt követően tegyünk bele valamilyen levesbetétet. 
    Bármilyen apró tészta jó hozzá, pl. betűtészta, kis levéltészta, csillagtészta stb. A tészta hozzáadása után még főzzük 6-10 percig, amíg a tészta is megpuhul.
    Ha viszont cérnametéltet szeretnénk kínálni hozzá, abban az esetben azt javaslom, hogy azt külön főzzük ki és ne bele főzzük, mert túl sűrítené a levesünket.
    A leves mellett felszolgált marhahús nagyon ízletes egy kevés ecetes tormával.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!