MARHA CSONTBÓL HÚSLEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1-2 db húsos marhacsont 5-6 szem burgonya 2 szál sárgarépa 2 szál petrezselyemgyökér 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma só ízlés szerint 5-6 szem egész bors 2 kk. ételízesítő 1 marha húsleves kocka 2 kk. pirospaprika 1/2 csokor petrezselyemzöld valamilyen apró tészta
Elkészítés: Ritkán szoktam marha húsból vagy akár a csontjából levest készíteni, mivel inkább a sertés hús vagy csirkehús nálunk a favorit, de néha azért ilyen étel is kerül az asztalra. Most kaptam ajándékba egy kis marhahúst, s a csontos részéből levest készítettem.
A húsos marha csontot tisztítsuk meg, ha szükséges és jól mossuk meg.
A húsos marha csontot tisztítsuk meg, ha szükséges és jól mossuk meg.
Majd tegyük egy akkora fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni.
Hagyjuk, hogy felforrjon és ekkor a keletkező habot egy kis szűrővel szedjük le, s ha még tovább habosodik a leves alapunk, habozzuk le a leves tetejéről azt is.
A zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg és tetszőleges darabokra vágjuk fel.
A zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg és tetszőleges darabokra vágjuk fel.
A megtisztított zöldségeket ezután szintén tegyük a fazékba.
Fűszerezzük be sóval, egész borssal és adjuk hozzá a felaprított petrezselyemzöldet is. Ha van zeller zöldünk, az is nagyon jó ízt ad majd a levesnek, s azt is tegyük bele.
A hagymát és fokhagymát pucoljuk meg és tegyük ezeket is a levesbe.
Ezután hagyjuk szépen ismételten felforrni a levesünket.
Ezután hagyjuk szépen ismételten felforrni a levesünket.
Majd kb. negyed-fél óra elteltével, amikor már forrásnak indult a leves, ízesítsük meg ételízesítővel, s egy marha húsleves kockával.
Azután mérsékeljük a lángot és így lassú főzéssel hagyjuk lassan főldögélni a levest.
Körülbelül 1,5-2 óra elteltével ellenőrizzük le, hogy mennyire puhult meg a hús és a zöldségek is és ha még úgy látjuk, hogy főlnie kell, főzzük tovább, amíg a hús puha nem lesz. A lángot, ha már nem kell sok idő neki, kicsit nagyobbra is vehetjük, hiszen előtte kb. 2 órán át pötyörögve főztük a levesünket.
Végül adjuk hozzá a pirospaprikát és ezt követően tegyünk bele valamilyen levesbetétet.
Bármilyen apró tészta jó hozzá, pl. betűtészta, kis levéltészta, csillagtészta stb. A tészta hozzáadása után még főzzük 6-10 percig, amíg a tészta is megpuhul.
Ha viszont cérnametéltet szeretnénk kínálni hozzá, abban az esetben azt javaslom, hogy azt külön főzzük ki és ne bele főzzük, mert túl sűrítené a levesünket.
A leves mellett felszolgált marhahús nagyon ízletes egy kevés ecetes tormával.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A leves mellett felszolgált marhahús nagyon ízletes egy kevés ecetes tormával.
Jó étvágyat kívánok hozzá!