EPERLEVES TEJBERIZSES GALUSKÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg eper
  • 2-3 liter víz
  • 1-1 csipet só
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 2 dl tejföl
  • 1 cs. felfőzhetős vaníliás pudingpor
  • 3-4 ek. cukor
  • A tejberizshez: 1 csésze - 2 dl-es - rizs
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 2-3 ek. cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Elkészítés: Ezt az eper levest leginkább akkor érdemes elkészíteni, amikor is az eper érési szezonja van. A leves elkészültekor pedig egy fincsi, kellemesen eper ízű levest fogunk kapni. 
    Az eper szemeket először tisztítsuk meg, vágjuk le a levél végződéseket, majd a 3/4 részét a fahéjjal és a csipet sóval puhára főzzük. Ez a főzési idő nem sok, kb. 10 perc.
    Közben a rizst mossuk meg és a vízzel és a tejjel, s egy csipet sóval  puhára főzzük, majd félre tesszük. 
    Ha szükséges, pótolhatjuk a tejet a főzés során. 
    Ha megfőtt az eper, adjuk bele  a cukrot.
    Majd a pudingot keverjük simára a tejföllel, s adhatunk hozzá egy kevés vizet is, hogy folyékonyabb keveréket kapjunk.
    Ezzel a pudingos tejföllel habarjuk be a levesünket. 
    Kézi habverővel folyamatosan keverve jól forraljuk ki. 
    Botmixer használata már nem szükséges, mert a kézi habverővel keverve is elérjük azt a kívánt selymességet a levesnél, mintha botmixert használnánk.
    De aki biztosabban pürésítené azzal, nyugodtan használhatja.
    A tejföl helyett főzőtejszínt is lehet használni, de én eddig csak tejföllel készítettem.

    A készre főtt tejberizsben ezután keverjük el a kétféle cukrot, s ha már langyosra hűlt, két kiskanál segítségével formázzunk belőle galuskákat.
    Majd így, megformázva hűtsük ki ezt a tejberizses leves betétet.
    A levest a félretett 1/4 rész eperrel és a tejberizses galuskákkal tálaljuk. Hidegen és langymelegen egyaránt élvezetes.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!