NARANCSOS TÚRÓTORTA CICÁKKAL ÉS SZARVASSAL
SZÜLETÉSNAP | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Tészta: 10 tojás 10 ek. cukor 8 ek. liszt 2 ek. kakaópor 2 cs. sütőpor Krém: 1 narancs 50 dkg túró 20 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 cs. (15 gr. ) étkezési zselatin 1 dl víz 3 dl tejszínhab Díszítés: fondant bevonat a tortára az oldalára szintén fondantból készült szegély tetejére fondantból készült cicák, szarvas, süni, gombák, levelek, virágok, fondantból font kosár és benne gyümölcsök
Elkészítés: Ez a torta egy nagyon kedves ismerősünknek készült. Az egyik kívánság az volt, hogy túrótorta legyen. Így megbeszéltük, hogy a narancsos túrótortát készítem el. A másik kívánság pedig az volt, hogy mivel egyszerre két ünnepelt fogja kapni a tortát, s az egyik imádja a cicákat, a másik pedig a vadászatot, ezért ezeket kellene szimbolizálni egy tortán belül.
Így készült az egyik felére a cica a másik cicával, mellettük egy gyümölcsös kosárral, a másik oldalra pedig egy erdei csendélet, egy szarvas sünivel és gombával, virágokkal tarkítva.
Akkor írom is a receptet:
A tésztához két 5 tojásos kakaós piskótát sütöttem kocka alakú torta formában. Ehhez az első piskótához, válasszuk ketté a tojásokat és verjük fel keményre az 5 tojásfehérjét.
Egy kis hab képzése után adjuk hozzá az 5 ek. cukrot, s azzal együtt verjük fel kemény habbá.
Majd keverjük bele fakanállal az 5 tojássárgáját, bár még ezt is végezhetjük robotgéppel.
A 4 ek. lisztet, az 1 sütőport és az 1 nagy ek. kakaóport vegyítsük össze és forgassuk bele a tojáshabba.
A formát béleljük ki sütőpapírral - én előtte körbe rajzoltam és kivágtam a sütőpapírt - és öntsük bele a piskóta masszát.
180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tortaformában lévő tésztát és süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
Tűpróbát mindenképp végezzünk.
Járjunk el ugyanígy a másik piskóta elkészítésénél is.
Végül hagyjuk kihűlni a piskótákat.
Miután kihűltek a piskóták, mindkettőt vágjuk 3 vagy esetleg 2 lapba.
Készítsük el hozzá a krémet.
A 15 gr-os zselatint keverjük el 1 dl vízzel és langyosítsuk meg.
Ha 10 gr-osat kapunk csak, akkor abból 1,5 csomaggal használjunk.
A túrót keverjük ki a kétféle cukorral és egy kezeletlen, megmosott és szárazra törölt narancs reszelt héjéval.
De miután lereszeltük a héját a narancsnak és belekerült a túróba, a levét is nyomjuk ki és azt is adjuk a túróhoz.
A tejszínt verjük fel nagyon kemény habbá és forgassuk bele óvatosan a túró alapba.
Ekkorra már a zselatin is kezd dermedni, így azt is keverjük a túrókrémhez.
Ezután kenjük meg egyenként a lapokat, de a krémből 2-3 kanállal hagyjunk kívülre a tortára is.
S végül kenjük meg a krémmel kívülről a tortát, az oldalát és a tetejét egyaránt.
Majd tegyük fél-egy órára a hűtőszekrénybe pihenni a tortát.
Ezt követően vonjuk be a tortát a kinyújtott fondanttal.
A fondantot akár már előző nap is elkészíthetjük, de a piskóták megsütése előtt is összegyúrhatjuk.
Mindkét esetben tároljuk hűtőszekrényben.
Tehát vonjuk be a kinyújtott fondanttal a tortát, s körben a felesleget vágjuk le.
Az oldalára helyezzük fel a méretre kivágott dekoratív szegélyt.
A tetejét ezt követően díszítsük meg.
Az egyik sarokba helyezzük fel a fonott kosarat, benne a gyümölcsökkel.
Mellé a következő sarokba tegyük oda a két cicát, a virágot a levélkékkel és a harmadik sarokba csak virágot és levelet tegyünk.
Végül a a negyedik sarokba kerüljön a pihenő szarvas, a csücsülő süni, a gombák a virágokkal körbevéve.
Természetesen így én helyeztem csak el, ha valaki elkészíti, más módját is választhatja az elhelyezésüknek.
A fondant elkészítését megtalálhatjátok a fondant címszó alatt.
A szegély felhelyezése szintén megtalálható az oldalon a puncstorta díszítése cím alatt.
A fonott kosár, a cicák, a gomba, a süni és a szarvas elkészítésének a munkamenetét is hamarosan leírom.
Ezzel el is készült a cicás és vadászos narancsos túrótortánk.
Kellemes időtöltést kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!