KERESZTELŐI TORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2x6 tojás
  • 2x6 ek. cukor
  • 2x5 púpozott ek. liszt
  • 2x1 sütőpor
  • 2x1 nagy ek. kakaópor
  • Krém: 6 dl tej
  • 6 púpozott ek. liszt
  • 2 tojás
  • 30 dkg ráma
  • 30 dkg cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • Teteje: fondant
  • apró cukorgyöngy
  • Elkészítés: Ennek a tortának az elkészítése nem volt nehéz, viszont a díszítése több órát is igénybe vett. De számomra megérte...
    A szív alakú tortához 2-szer 6 tojásos kakaós piskótát kell sütnünk. Ehhez a 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, oly módon, hogy amikor már képeztünk egy kis habot, akkor adagoljuk a tojásfehérjéhez a cukrot. Ha kemény a tojáshab, adjuk hozzá a tojások sárgáját, keverjük óvatosan ki, majd adjuk hozzá a sütőporral elvegyített lisztet, végül a kakaót, s mindezt keverjük el. A szív alakú tortaformába vágjuk ki a formának megfelelően a sütőpapírt, helyezzük a tortaformába, s  simítsuk bele a masszát és előmelegített sütőben süssük meg kb. 30 perc alatt. Ha megsült, hűtsük ki és vágjuk ketté a piskótát. A másik piskóta elkészítésénél is járjunk el ugyanígy. Így lesz 4 lapunk.



    Készítsük el a krémet. A megadott hozzávalók 2 adag krémre szólnak. A lisztet keverjük csomómentesre a tojásokkal és a tejjel és főzzük fel sűrűre. Érdemes lángelosztót használni, hogy ne kozmáljon oda a krém. Miután jó sűrűre főztük a krémet, hűtsük ki. A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt krémbe.

    Állítsuk össze a tortát. A krémből hagyjunk annyit félre téve- kb. 3 kanállal- amivel a fondant alatt megkenjük kívülről mindenhol a tortát. A krémet arányosan elosztva, kenjük meg vele a piskóta lapokat. A tetejét és az oldalát vékonyan kenjük meg a félretett krémmel. Ezután az elkészített fondantot nyújtsuk ki és óvatosan a nyújtófa segítségével, borítsuk be a tortát. A fondant elkészítését és abból a rózsák elkészítését is megtalálhatod a fondant címszó alatt. ( De most írok róla bővebben is. ) Amikor elkészültek a rózsák és a levelek, díszítsük ki vele a tortát. Az oldalára is tegyünk díszítést. A torta másik sarkába helyezzük oda a keresztelői kis cipőket. Itt-ott szórjuk meg a torta tetejét apró cukorgyönggyel és már készen is van a torta.

    A rózsákat most oly módon készítettem, hogy a kinyújtott fondantból a pogácsa kiszúróval kiszúrt kerek szirom egyik oldalát egy ecsetnek a végével elvékonyítottam. Azaz az ecset végét végig görgettem a kerek szirom felén, mintha egy ceruzát gurítanék rajta. Ettől kissé hullámos lett a fondant. Azután a kezembe vettem egy szirmot, s összetekertem.  Majd erre az összetekert középső szirom részre raktam rá körbe-körbe a többi szirmokat, mindég fordítva rajta, hogy szépen rózsa alakot öltsön. Természetesen a fondantnál leírtak alapján, vizes ecsettel rögzítettem egymáshoz a szirmokat. A kisebb leveleket saját kezűleg óvatosan megrajzoltam a kinyújtott fondanton és derelye vágóval kivágtam őket, majd finoman erezetet rajzoltam bele. A derelye vágóval való kivágás azért jó, mert nem egyenes szélű levelet kapunk, hanem szép mintázatot. A nagyobb levelek egy fából készült, hobbiboltban vásárolt levél sablonból vannak kivágva. S abba is erezet került, hogy élethűbb legyen. A zöld spirált úgy készítettem, hogy kisodortam a fondantból egy 8-10 cm hosszú darabot, s azt feltekertem egy ecsetre, de lehet ceruzára is, ez már mellékes és hagytam megszáradni. Amikor már száraz, szépen lecsúsztatható az ecsetről, s egyben megtartja a formáját a spirál.  A kálát pedig úgy készítettem el, hogy a kinyújtott fehér fondantból kivágtam egy nagyobb  levél formát. A közepére ráhelyeztem egy sárgából kisodort hosszúkás bibét és ráhajtottam, illetve egymáshoz rögzítve, de csak alul, a virág két alsó részét. A torta oldalára pedig egy mintás motívum került. Igaz, ezt sajnos egyben nem tudtam feltenni, csak három darabban, mert már nem volt annyi fondantom, hogy egyben ki tudjam nyújtani, csak részletekben. Ezt úgy oldottam meg, hogy a kinyújtott fondantot kicsit meghintettem porcukorral, erre ráhelyeztem a sablont és nyújtófával rásimítottam. Majd levettem a sablont. A minta alapján pedig kiszabtam. A sablon pedig nem volt más, mint egy 20 cm-es csipke slingelés. Azután a kiszabott  mintát felgörgettem, mint egy szőnyeget, vizes ecsettel lekentem azt a felületet, ahová tenni szerettem volna, majd oda illesztettem a mintás szegélyt, oly módon, hogy folyamatosan görgettem kifelé a tekercset. Most először készítettem úgy a virágokat, hogy előző nap kreáltam meg őket, s megszárítottam. Azután beletettem egy dobozba, amit kibéleltem folpackkal. S másnap a torta összeállításakor helyeztem a tortákra, úgy, hogy akkor a felhelyezés előtt kentem le vizes ecsettel. Ettől szép fényt kapott, de megtartotta azt a tartást is, ahogyan előző nap betettem a dobozba. Természetesen a virágok, a levelek, a cipőcskék színe mind ételfesték hozzáadásával lett elérve. A cipő elkészítését külön oldalon fogom leírni, de a rózsákról is szeretnék majd egy fotósorozatot bemutatni, talán hamarosan ez a technikai rész is elkészül az oldalon.

    Mindenkinek nagyon kellemes kreatívkodást kívánok, aki neki fog!
    Jó étvágyat kívánok hozzá!