SZÓRT MEGGYES PITE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg kristály cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 dkg friss meggy vagy 2 ü. meggy befőtt
  • 50 dkg túró
  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 4 ek. étolaj
  • Tetejére: 1 cs. vaníliás cukor és porcukor
  • Tepsi kikenéséhez: ráma
  • Elkészítés: Ezt a süteményt gyakran készítettem régebben, amikor itt volt a meggy szezon ideje. De valahogy idén meg is feledkeztem róla.
    Aztán eszembe jutott, hogy hamarosan leérik a meggy és ugyan befőttből is fincsi, de a friss meggy mégis kicsit más.
    Úgyhogy a múlt héten gyorsan elő is kerestem a receptecskémet és pikk-pakk megsütöttem ezt az egyszerű, fincsi sütikét.
    Íme a recept. 
    Készítsük elő a tepsit, ez legyen az első lépés. A tepsinket kenjük ki rámával, az alját és az oldalát is. Ezután a lisztet keverjük el a cukorral és a sütőporral, majd keverjük el benne a citrom lereszelt héját. Ettől kicsit pikáns ízt fog kapni a megsült süti. A felét ennek a száraz anyagnak szórjuk bele a margarinos tepsibe és egyenletesen osszuk el. Erre morzsoljuk rá a túrót és a túró tetejére egyengessük  el a meggyet, amit előtte magozzunk ki. 
    A meggy tetejére szórjuk rá a lisztes keverék megmaradt másik részét, úgy, 
    hogy mindenhol legyen körülbelül egyformán belőle.
     

    Majd a 4 egész tojást villával keverjük/verjük kicsit el és adjuk hozzá a tejet.
    Ezt a tojásos tejet locsoljuk rá a lisztes felületre, lehetőleg úgy, hogy mindenhol legyen belőle. Végül 4 ek. olajjal csepegtessük meg a tetejét a süti alapnak.
    Előmelegített sütőben ezután süssük készre kb. 30 perc alatt.
    Hagyjuk langyosra hűlni és ezután egy kevés porcukrot keverjünk össze 1 cs. vaníliás cukorral, s szórjuk meg vele a sütemény tetejét. Majd kockákra vágva szervírozzuk. 
    Első hallásra csodálkozhatunk talán azon, hogy a lisztet szárazon kell a tepsibe önteni, de nem írtam el, ez a süti így készítendő. S a folyadékot szépen fel fogja majd a sülés során szívni a szárazanyag. Tulajdonképpen olyan, mint a lusta asszony rétese, csak gyümölcs is van benne.
    Ez az egyszerű meggyes-túrós pite természetesen cseresznyével elkészítve is nagyon finom, én mindkét változatot szoktam készíteni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!