SZÓRT MEGGYES PITE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
25 dkg liszt 25 dkg kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 cs. sütőpor 1 citrom reszelt héja 30-50 dkg friss meggy vagy 1 ü. meggy befőtt 50 dkg túró 4 tojás 5 dl tej 4 ek. étolaj Tetejére: 1 cs. vaníliás cukor és porcukor Tepsi kikenéséhez: ráma vagy liga
Elkészítés: Ezt a süteményt gyakran készítettem régebben, amikor itt volt a meggy szezon ideje. De nagyon szívesen sütöm meg akkor is, amikor már csak befőttet lehet hozzá felhasználni. Így a napokban újra elkészítettem, most befőttből. Gyorsan elő is kerestem a receptecskémet és pikk-pakk megsütöttem ezt az egyszerű, fincsi sütikét.
Íme a recept.
A sütőnket kapcsoljuk be 200 fokra, alsó-felső sütési funkcióra. Majd készítsük elő a tepsit, s kicsit jobban, ne csak pl. ecsettel, kenjük ki rámával, az alját és az oldalát is.
Ezután a lisztet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat és a sütőport. Keverjük jól el a cukrokkal és a sütőporral, s végül vegyítsük el benne a megmosott és szárazra törölt citrom lereszelt héját.
Ettől kicsit pikáns ízt fog kapni a megsült süti.
A meggyet szűrjük le a levétől - most jelen esetben befőttre vonatkozik ez a leírás - és tegyük félre.
Majd a 4 egész tojást habosítsuk fel egy robotgéppel és keverjük el benne a tejet. Én ezt is még a robotgéppel végeztem.
Miután mindent előkészítettünk, a rámával kikent tepsit tegyük magunk elé.
A többi hozzávalót szintúgy.
A felét a lisztes száraz anyagnak szórjuk bele a margarinos tepsibe és egyenletesen osszuk el.
Erre a kezünkkel morzsoljuk rá a túrót.
Majd a túró tetejére egyengessük el a magozott meggyet.
A meggy tetejére szórjuk rá a lisztes keverék megmaradt másik részét, úgy,
hogy mindenhol legyen körülbelül egyformán belőle.
Érdemes kanállal vagy akár a kezünkkel rárakosgatni a lisztes keveréket, semmiképpen ne egy helyre szórjuk rá.
Ezután a tojásos tejet locsoljuk rá a lisztes felületre, lehetőleg úgy, hogy mindenhol legyen belőle.
Egy fakanál nyelét több helyen szúrjuk be a tészta közé, hogy a folyadék majd befolyhasson mindenhová.
Végül 4 ek. olajjal csepegtessük meg a tetejét a süti alapnak.
Helyezzük be az előmelegített sütőbe és ezután süssük arany barnára, azaz készre kb. 35-45 perc alatt.
A sütési idő tájékoztató jellegű.
Hiszen minden sütő más.
Amikor ezt a süteményt az édesanyámnál sütöttem, az ottani sütőben 45 perc alatt sült meg a sütemény.
A saját villany sütőmben 35 perc alatt elkészült.
Hagyjuk ezután langyosra hűlni, majd egy kevés porcukrot keverjünk össze 1 cs. vaníliás cukorral, s szórjuk meg vele a sütemény tetejét.
De természetesen csak sima porcukorral meghintve is tökéletes lesz.
Majd kockákra vágva szervírozzuk.
Ez a kék terítős sütemény friss meggyel lett elkészítve.
S ez egy régebben megsütött süteményem fotója.
S a kék terítős sütemény szintén egy régebbi sütéskor készült.
A két régebbi képet csupán azért illesztettem be, hogy látható legyen a többszöri alkalommal való elkészítése is.
De a fázis fotókon lévő süti most legutóbb és befőttel készült.
Első hallásra csodálkozhatunk talán azon, hogy a lisztet szárazon kell a tepsibe önteni, de valóban így van. Ez a süti így készítendő.
A folyadékot szépen fel fogja majd a sülés során szívni a szárazanyag.
A fakanállal pedig azért jó kis mélyedéseket kialakítani a sütiben, amint már a tojásos tej rajta van, mert így elkerülhetjük, hogy a liszt szárazon a süti alján megmaradjon.
Ez az egyszerű meggyes-túrós pite természetesen cseresznyével elkészítve is nagyon finom, én mindkét változatot kipróbáltam már, de a meggy a savanykás íze miatt nálunk nagyobb favorit.
Jó étvágyat kívánok hozzá!