SZÓRT MEGGYES PITE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30-50 dkg friss meggy vagy 1 ü. meggy befőtt
  • 50 dkg túró
  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 4 ek. étolaj
  • Tetejére: 1 cs. vaníliás cukor és porcukor
  • Tepsi kikenéséhez: ráma vagy liga
  • Elkészítés: Ezt a süteményt gyakran készítettem régebben, amikor itt volt a meggy szezon ideje. De nagyon szívesen sütöm meg akkor is, amikor már csak befőttet lehet hozzá felhasználni. Így a napokban újra elkészítettem, most befőttből. Gyorsan elő is kerestem a receptecskémet és pikk-pakk megsütöttem ezt az egyszerű, fincsi sütikét.

    Íme a recept. 
    A sütőnket kapcsoljuk be 200 fokra, alsó-felső sütési funkcióra. Majd készítsük elő a tepsit, s kicsit jobban, ne csak pl. ecsettel, kenjük ki rámával, az alját és az oldalát is. 
    Ezután a lisztet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat és a  sütőport. Keverjük jól el a cukrokkal és a sütőporral, s végül vegyítsük el benne  a megmosott és szárazra törölt  citrom lereszelt héját. 
    Ettől kicsit pikáns ízt fog kapni a megsült süti. 
    A meggyet szűrjük le a levétől - most jelen esetben befőttre vonatkozik ez a leírás - és tegyük félre.
    Majd a 4 egész tojást  habosítsuk fel egy robotgéppel és keverjük el benne a tejet. Én ezt is még a robotgéppel végeztem.
    Miután mindent előkészítettünk, a rámával kikent tepsit tegyük magunk elé.
    A többi hozzávalót szintúgy.
    A felét a lisztes száraz anyagnak szórjuk bele a margarinos tepsibe és egyenletesen osszuk el. 
    Erre a kezünkkel morzsoljuk rá a túrót. 
    Majd a túró tetejére egyengessük  el a magozott meggyet.
    A meggy tetejére szórjuk rá a lisztes keverék megmaradt másik részét, úgy, 
    hogy mindenhol legyen körülbelül egyformán belőle.
    Érdemes kanállal vagy akár a kezünkkel rárakosgatni a lisztes keveréket, semmiképpen ne egy helyre szórjuk rá.
    Ezután a tojásos tejet locsoljuk rá a lisztes felületre, lehetőleg úgy, hogy mindenhol legyen belőle. 
    Egy fakanál nyelét több helyen szúrjuk be a tészta közé, hogy a folyadék majd befolyhasson mindenhová.
    Végül 4 ek. olajjal csepegtessük meg a tetejét a süti alapnak.
    Helyezzük be az előmelegített sütőbe és ezután süssük arany barnára, azaz  készre kb. 35-45 perc alatt.
    A sütési idő tájékoztató jellegű. 
    Hiszen minden sütő más.
    Amikor ezt a süteményt az édesanyámnál sütöttem, az ottani sütőben 45 perc alatt sült meg a sütemény.
    A saját villany sütőmben 35 perc alatt elkészült.
    Hagyjuk ezután langyosra hűlni, majd egy kevés porcukrot keverjünk össze 1 cs. vaníliás cukorral, s szórjuk meg vele a sütemény tetejét. 
    De természetesen csak sima porcukorral meghintve is tökéletes lesz.
    Majd kockákra vágva szervírozzuk. 
    Ez a kék terítős sütemény friss meggyel lett elkészítve.
    S ez egy régebben megsütött süteményem fotója. 
    S a kék terítős sütemény szintén egy régebbi sütéskor készült.
    A két régebbi képet csupán azért illesztettem be, hogy látható legyen a többszöri alkalommal való elkészítése is.
    De a fázis fotókon lévő süti most legutóbb és befőttel készült.
    Első hallásra csodálkozhatunk talán azon, hogy a lisztet szárazon kell a tepsibe önteni, de valóban így van. Ez a süti így készítendő. 
    A folyadékot szépen fel fogja majd a sülés során szívni a szárazanyag.
    A fakanállal pedig azért jó kis mélyedéseket kialakítani a sütiben, amint már a tojásos tej rajta van, mert így elkerülhetjük, hogy a liszt szárazon a süti alján megmaradjon.
    Ez az egyszerű meggyes-túrós pite természetesen cseresznyével elkészítve is nagyon finom, én mindkét változatot kipróbáltam már, de a meggy a savanykás íze miatt nálunk nagyobb favorit.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!