CSIRKERAGU LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 csirkének aprólékai 30-40 dkg zöldborsó 5-6 szem burgonya 2 szál sárgarépa 2 szál petrezselyem gyökér 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma só ízlés szerint 5-6 szem egész bors 1 tk.. ételízesítő 1 tk. őrölt pirospaprika petrezselyemzöld
Elkészítés: A csirke aprólékból készült raguleves szerintem az egyik legfinomabb leves. Elmondható róla, hogy nemcsak finom, hanem meg is hozza az étvágyat a következő fogáshoz is. Akár egy vasárnapi ebédre is ajánlom, de ha valaki beteg, s ilyen levest szolgálunk fel neki, erőt ad a gyógyuláshoz is.
A csirke aprólékba tartozik a csirkének a nyaka, lába, háta, hasa, szíve, mája és zúzája. Kész összeállított csirke aprólék csomagot is lehet vásárolni, de aki valamelyik részéből többet szeretne bele tenni, abban az esetben van rá mód, hogy a hentes üzletben külön vegyen még azokból a részekből.
Jó étvágyat kívánok!
Ehhez a leveshez először a csirke aprólékot mossuk meg.
Vegyünk elő egy akkora leveses fazekat, amennyi levest szeretnénk készíteni.
Rakjuk bele a csirke húsokat és öntsünk rá elegendő vizet.
Én 5-6 l-es fazékban szoktam készíteni, de mindenki maga tudja, hogy mennyi levesre van szükség.
Hagyjuk felforrni a levest és ahogy forr, a tetején lévő habot egy szűrővel mindég szedjük le.
Közben amíg el nem kezd forrni a leves, addig a zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg és tetszőleges darabokra vágjuk fel.
Lehet akár karikákra, hasábokra vagy kisebb darabokra is vágni.
Majd a burgonyát ugyanúgy pucoljuk meg és azt is vágjuk fel kisebb kockákra. S ezeket a megmosásuk után, a tálban vízzel felöntve, tegyük félre.
Miután lehaboztuk a levest, és már nem habzik tovább, ekkor adjuk hozzá a félre tett zöldségeket, amikről természetesen leöntöttük a vizet.
Adjuk ezután hozzá a megmosott borsót is.
A hagymát és fokhagymát szintén pucoljuk le a héjától és mindkettőt egészben hagyva, tegyük a levesbe.
A petrezselyemzöldet szintén megmosva, aprítsuk fel vagy akár egyben hagyva, összekötve is lehet, tegyük a levesbe.
Ezt követően ízesítsük be a levest.
Fűszerezzük sóval, egész borssal és ételízesítővel.
Majd főzzük addig, amíg a hús és a zöldségek puhák nem lesznek.
Ez legalább 1 óra, de akár 1,5 óra is lehet.
De mindenképpen ellenőrizzük húsok és zöldségek puhaságát.
Ezt követően, amikor már minden puha, azaz el is készül a leves, a pirospaprikával adjunk egy kis színt a levesnek.
Végül bármilyen levesbe való tésztát adhatunk hozzá, s ezzel még főzzük 10-12 percig.
De természetesen nem muszáj belefőzni a tésztát, külön is kifőzhetjük.
S az utóbbinál csak tálaláskor tegyünk a tányérba a leves tésztából.
Bármelyik változattal készítettük is a tésztát a leveshez, mindenhogyan ízletes lesz.
Jó étvágyat kívánok!