CSIRKERAGU LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 csirkének aprólékai
  • 30-40 dkg zöldborsó
  • 5-6 szem burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem gyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 1 tk.. ételízesítő
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • petrezselyemzöld
  • Elkészítés: A csirke aprólékból készült raguleves szerintem az egyik legfinomabb leves. Elmondható róla, hogy nemcsak finom, hanem meg is hozza az étvágyat a következő fogáshoz is. Akár egy vasárnapi ebédre is ajánlom, de ha valaki beteg, s ilyen levest szolgálunk fel neki, erőt ad a gyógyuláshoz is. 
    A csirke aprólékba tartozik a csirkének a nyaka, lába, háta, hasa, szíve, mája és zúzája. Kész összeállított csirke aprólék csomagot is lehet vásárolni, de aki valamelyik részéből többet szeretne bele tenni, abban az esetben van rá mód, hogy a hentes üzletben külön vegyen még azokból a részekből.
    Ehhez a leveshez először a csirke aprólékot mossuk meg. 
    Vegyünk elő egy akkora leveses fazekat, amennyi levest szeretnénk készíteni.
    Rakjuk bele a csirke húsokat és öntsünk rá elegendő vizet. 
    Én 5-6 l-es fazékban szoktam készíteni, de mindenki maga tudja, hogy mennyi levesre van szükség. 
    Hagyjuk felforrni a levest és ahogy forr, a tetején lévő habot egy szűrővel mindég szedjük le.
    Közben amíg el nem kezd forrni a leves, addig a zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg és tetszőleges darabokra vágjuk fel. 
    Lehet akár karikákra, hasábokra vagy kisebb darabokra is vágni. 
    Majd a burgonyát ugyanúgy pucoljuk meg és azt is vágjuk fel kisebb kockákra. S ezeket a megmosásuk után, a tálban vízzel felöntve, tegyük félre.
    Miután lehaboztuk a levest, és már nem habzik tovább, ekkor adjuk hozzá a félre tett zöldségeket, amikről természetesen leöntöttük a vizet.
    Adjuk ezután hozzá a megmosott borsót is.
    A hagymát és fokhagymát szintén pucoljuk le a héjától és mindkettőt egészben hagyva, tegyük a levesbe. 
    A petrezselyemzöldet szintén megmosva, aprítsuk fel vagy akár egyben hagyva, összekötve is lehet, tegyük a levesbe. 
    Ezt követően  ízesítsük be a levest.
    Fűszerezzük sóval, egész borssal és ételízesítővel. 
    Majd főzzük addig, amíg a hús és a zöldségek puhák nem lesznek. 
    Ez legalább 1 óra, de akár 1,5 óra is lehet. 
    De mindenképpen ellenőrizzük húsok és zöldségek puhaságát.
    Ezt követően, amikor már minden puha, azaz el is készül a leves, a pirospaprikával adjunk egy kis színt  a levesnek. 
    Végül bármilyen levesbe való tésztát adhatunk hozzá, s ezzel még főzzük 10-12 percig.
    De természetesen nem muszáj belefőzni a tésztát, külön is kifőzhetjük.
    S az utóbbinál csak tálaláskor tegyünk a tányérba a leves tésztából.
    Bármelyik változattal készítettük is a tésztát a leveshez, mindenhogyan ízletes lesz.

    Jó étvágyat kívánok!