BROKKOLIKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
50 dkg brokkoli 4-5 db burgonya 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma só ételízesítő őrölt bors 2 dl tejföl vagy 2 dl főzőtejszín 1-2 ek. liszt Tetejére: pirított kenyérkocka vagy kifli karikák
Elkészítés: A krémleveseket nagy előnyben részesítjük ide haza. Bármilyen krémlevesről legyen is szó, az mind az asztalra kerülhet. Így a brokkoli krémlevest télen-nyáron szívesen készítem. Szoktam úgyis készíteni a brokkoli krémlevest, hogy nem kerül bele sem hagyma, sem burgonya, de az egyik változata a brokkoli krémlevesnek, ez, amit most leírok. Általában jó nagy szárral árusítják a brokkolit az üzletekben, de a nagy kemény szárat ne tegyük bele a levesbe. A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és tegyük egy akkora fazékba főlni, amiben kb. 3-4 liter víz kényelmesen bele fér.
Tehát öntsünk hozzá ennyi mennyiségű vizet.
A burgonyát pucoljuk meg, mossuk meg és vágjuk fel kis kockákra. ( Ha esetleg valaki nem szeretne burgonyát is tenni a brokkolihoz, nem probléma, ki is maradhat, hisz a receptem elején írtam, hogy én sem minden esetben teszek bele, de azzal csak ízesebb és tartalmasabb lesz a levesünk. ) A hagymát és fokhagymát is megtisztítjuk a héjától és felaprítva szintén a leveshez adjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha egyet forrt a levesünk, ízlés szerint beleadunk ételízesítőt vagy leveskockát, majd puhára főzzük a levesben lévőket. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszahelyezzük a tűzhelyre. A tejfölt vagy főzőtejszínt egy kézi habverővel simára keverjük a liszttel és ( szűrőn keresztül ) hozzáöntjük a leveshez, majd besűrítjük vele a levesünket, s jól kiforraljuk. Én, ha van otthon főzőtejszínem, akkor azzal szoktam behabarni a levest, de ennek hiányában, tejföllel készítem. Mindkettővel egyaránt ízletes lesz.
Pirított kenyérkockákkal vagy pirított kifli karikákkal, esetleg levesgyönggyel tálaljuk. A kenyérkockákat úgy is elkészíthetjük, hogy kenyérpirítóban megpirítjuk a kenyeret és azt kockákra vágjuk vagy tepsiben, sütőben pirítjuk meg. A kifli karikákat pedig a sütőben készítsük el.
De nagyon ízletes hozzá a sajtos kiflikarika is.
Ehhez pár darab kiflit felkarikázunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és a tetejére reszelt sajtot rakunk.
Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük, vagyis addig, míg kicsit ropogóssá válik a kifli és a sajt ráolvad, piros színt adva a kifli karikáknak.
Jó étvágyat kívánok hozzá!