BROKKOLIKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg brokkoli
  • 4-5 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • 2 dl tejföl vagy 2 dl főzőtejszín
  • 1-2 ek. liszt
  • Tetejére: pirított kenyérkocka vagy kifli karikák
  • Elkészítés: A krémleveseket nagy előnyben részesítjük ide haza. Bármilyen krémlevesről legyen is szó, az mind az asztalra kerülhet. Így a brokkoli krémlevest télen-nyáron szívesen készítem. Szoktam úgyis készíteni a brokkoli krémlevest, hogy nem kerül bele sem hagyma, sem burgonya, de az egyik változata a brokkoli krémlevesnek, ez, amit most leírok. Általában jó nagy szárral árusítják a brokkolit az üzletekben, de a nagy kemény szárat ne tegyük bele a levesbe. A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és tegyük egy akkora fazékba főlni, amiben kb. 3-4 liter víz kényelmesen bele fér. 
    Tehát öntsünk hozzá ennyi mennyiségű vizet.
    A burgonyát pucoljuk meg, mossuk meg és vágjuk fel kis kockákra. ( Ha esetleg valaki nem szeretne burgonyát is tenni a brokkolihoz, nem probléma, ki is maradhat, hisz a receptem elején írtam, hogy én sem minden esetben teszek bele, de azzal csak ízesebb és tartalmasabb lesz a levesünk. ) A hagymát és fokhagymát is megtisztítjuk a héjától és felaprítva szintén a leveshez adjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha egyet forrt a levesünk, ízlés szerint beleadunk ételízesítőt vagy leveskockát, majd puhára főzzük a levesben lévőket. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszahelyezzük a tűzhelyre. A tejfölt vagy főzőtejszínt egy kézi habverővel simára keverjük a liszttel és  ( szűrőn keresztül ) hozzáöntjük a leveshez, majd besűrítjük vele a levesünket, s jól kiforraljuk. Én, ha van otthon főzőtejszínem, akkor azzal szoktam behabarni a levest, de ennek hiányában, tejföllel készítem. Mindkettővel egyaránt ízletes lesz.
    Pirított kenyérkockákkal vagy pirított kifli karikákkal, esetleg levesgyönggyel tálaljuk. A kenyérkockákat úgy is elkészíthetjük, hogy kenyérpirítóban megpirítjuk a kenyeret és azt kockákra vágjuk vagy tepsiben, sütőben pirítjuk meg. A kifli karikákat pedig a sütőben készítsük el.
    De nagyon ízletes hozzá a sajtos kiflikarika is.
    Ehhez pár darab  kiflit felkarikázunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és a tetejére reszelt sajtot rakunk.
    Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük, vagyis addig, míg kicsit ropogóssá válik a kifli és a sajt ráolvad, piros színt adva a kifli karikáknak.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!