BROKKOLIKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
50 dkg brokkoli 4-5 db burgonya 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma só ételízesítő őrölt bors 2 dl tejföl vagy 2 dl főzőtejszín 1-2 ek. liszt Tetejére: pirított kenyérkocka vagy kifli karikák
Elkészítés: A krémleveseket nagy előnyben részesítjük ide haza. Bármilyen krémlevesről legyen is szó, az mind az asztalra kerülhet. Így a brokkoli krémlevest télen-nyáron szívesen készítem. Szoktam úgyis készíteni a brokkoli krémlevest, hogy kerül bele a végén reszelt sajt is, de ez a mostani változata a brokkoli krémlevesnek sajt nélküli lesz.
Általában jó nagy szárral árusítják a brokkolit az üzletekben, de a nagy kemény szárat semmiképp ne tegyük bele a levesbe.
A brokkolit szedjük szét rózsáira, mossuk meg 1-2 vízben és tegyük egy akkora fazékba főlni, amiben levest szeretnénk készíteni és amiben kb. 3-4 liter víz kényelmesen bele fér.
Tehát öntsünk hozzá ennyi mennyiségű vizet.
A burgonyát pucoljuk meg, mossuk meg és vágjuk fel kis kockákra.
A burgonyával csak ízesebb és tartalmasabb lesz a levesünk.
A hagymát és a fokhagymát is megtisztítjuk a héjától és felaprítva szintén a leveshez adjuk.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Ha egyet forrt a levesünk, ízlés szerint beleadunk ételízesítőt vagy leveskockát, majd puhára főzzük a levesben lévőket.
Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszahelyezzük a tűzhelyre. Hagyjuk ismét felforrni.
A tejfölt vagy főzőtejszínt egy kézi habverővel keverjük simára a liszttel. Közben egy kevés vízzel a kikeverés során lazítsunk a habarás sűrűségén.
Majd egy szűrőn keresztül öntsük hozzá a leveshez.
Ezután kevergetve sűrítsük be vele a levesünket, s hagyjuk tovább felforrni.
Én, ha van otthon főzőtejszínem, akkor azzal szoktam leginkább behabarni a levest, de ennek hiányában, tejföllel készítem. Mindkettővel egyaránt ízletes lesz.
Pirított kenyérkockákkal vagy pirított kifli karikákkal, esetleg levesgyönggyel tálaljuk. De egészben hagyott pirítós szelettel is kínálhatjuk.
A kenyérkockákat úgy is elkészíthetjük, hogy kenyérpirítóban megpirítjuk a kenyeret és azt kockákra vágjuk.
Vagy tepsiben, sütőben pirítjuk meg.
A kifli karikákat pedig a sütőben készítsük el.
De nagyon ízletes hozzá a sajtos kiflikarika is.
Ehhez pár darab kiflit felkarikázunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és a tetejére reszelt sajtot rakunk.
Előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük, vagyis addig, míg kicsit ropogóssá válik a kifli és a sajt ráolvad, piros színt adva a kifli karikáknak.
Bármilyen feltéttel is kínáljuk, mindenhogyan nagyon kellemes ízű krémlevest fogyaszthatunk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!