GOMBALAVES KRUMPLI GOMBÓCCAL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 5-6 szem burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 1 húsleveskocka
  • 2 kk. pirospaprika
  • 1 kis üveges vagy konzerv gomba
  • Krumpli gombóchoz: 5-6 közepes főtt burgonya
  • 5 dkg ráma
  • 2-3 ek. liszt
  • 2 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • Elkészítés: A gomba levest én leginkább konzerv vagy üveges gombából szoktam készíteni, de természetesen friss gombából is elkészítheti bárki. Abban az esetben előbb meg kell tisztítani a gombát. De ennél a receptnél a konzerv gomba lesz a hozzávaló. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Én 4 liter vízzel készítettem el a levest ezekkel a hozzávalókkal. Befűszerezzük a sóval és az egész borssal, s bele adjuk a tisztított hagymát és fokhagymát, majd a levétől leszűrt gombát. S addig főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. Közben ahogy forrni kezd a leves, adjuk hozzá a húsleves kockát is. 
    Amíg fől a leves, kezdjük el a krumpligombóc elkészítését. Ehhez megfőzzük a gombócnak való burgonyákat. Leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a rámát, a sót, a zsemlemorzsát és a lisztet - ha túl lágynak érezzük, adjunk még hozzá 1 kanállal a lisztből, de ez majd függ a krumpli nagyságától - és jól keverjük ki. A krumplimasszának egyébként kicsit lágynak kell lennie, de csak annyira, hogy gombócokat azért már tudjunk készíteni belőle. Túlságosan laza se legyen a gombóc alap, mert akkor viszont szét fog főlni. S ha összedolgoztuk, készítsük el a gombócokat és majd csak a végén tegyük a levesbe. 
    Amint megpuhultak a zöldségek, 2 kávéskanál ételízesítőt is tegyünk a levesbe, majd egy 2 kávéskanál őrölt piros paprikával is hintsük meg a levest.
    Ezután az előkészített gombócokat egyesével helyezzük bele a levesbe  és  még főzzük kb. 10 percig, amíg feljönnek a gombócok a leves tetejére és megpuhulnak.

    Jó étvágyat kívánok!