GOMBALAVES KRUMPLI GOMBÓCCAL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
5-6 szem burgonya 2 szál sárgarépa 2 szál petrezselyemgyökér 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma só ízlés szerint 5-6 szem egész bors 1 húsleveskocka 2 kk. pirospaprika 1 kis üveges vagy konzerv gomba Krumpli gombóchoz: 5-6 közepes főtt burgonya 5 dkg ráma 2-3 ek. liszt 2 csipet só 1 tojás 1 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés: A gomba levest én leginkább konzerv vagy üveges gombából szoktam készíteni, de természetesen friss gombából is elkészítheti bárki. Abban az esetben előbb meg kell tisztítani a gombát. De ennél a receptnél a konzerv gomba lesz a hozzávaló. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Én 4 liter vízzel készítettem el a levest ezekkel a hozzávalókkal. Befűszerezzük a sóval és az egész borssal, s bele adjuk a tisztított hagymát és fokhagymát, majd a levétől leszűrt gombát. S addig főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. Közben ahogy forrni kezd a leves, adjuk hozzá a húsleves kockát is.
Amíg fől a leves, kezdjük el a krumpligombóc elkészítését. Ehhez megfőzzük a gombócnak való burgonyákat. Leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a rámát, a sót, a zsemlemorzsát és a lisztet - ha túl lágynak érezzük, adjunk még hozzá 1 kanállal a lisztből, de ez majd függ a krumpli nagyságától - és jól keverjük ki. A krumplimasszának egyébként kicsit lágynak kell lennie, de csak annyira, hogy gombócokat azért már tudjunk készíteni belőle. Túlságosan laza se legyen a gombóc alap, mert akkor viszont szét fog főlni. S ha összedolgoztuk, készítsük el a gombócokat és majd csak a végén tegyük a levesbe.
Amint megpuhultak a zöldségek, 2 kávéskanál ételízesítőt is tegyünk a levesbe, majd egy 2 kávéskanál őrölt piros paprikával is hintsük meg a levest.
Ezután az előkészített gombócokat egyesével helyezzük bele a levesbe és még főzzük kb. 10 percig, amíg feljönnek a gombócok a leves tetejére és megpuhulnak.
Jó étvágyat kívánok!
Jó étvágyat kívánok!