PÁRIZSIS-HAGYMÁS LANGALLÓ
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Tészta: 55 dkg liszt 5 dkg élesztő 2 ek. tejföl 1 ek. kacsazsír 4-5 kisebb főtt burgonya 1 lapos tk. só 2 dl víz 2 kk. cukor Tészta tetejére: 1 nagy tejföl 4 gerezd fokhagyma Feltét: 2 fej vöröshagyma 10-15 dkg párizsi 5-10 dkg füstölt szalonna 10 dkg trapista sajt
Elkészítés. A langalló tésztája nagyon könnyű lesz a burgonyának köszönhetően. A tetejére a feltétek változhatnak, pl. párizsi helyett sonkát is tehetünk rá. De most én párizsival készítettem el.
A langalló tészta elkészítéséhez először főzzük meg a hámozott burgonyát, majd miután leszűrtük, krumplinyomóval nyomjuk át.
A vizet egy csészében langyosítsuk meg mikróban és tegyük hozzá a cukrot és az élesztőt, majd futtassuk fel.
Miután felfutott az élesztő, adjuk a liszthez. Ezenkívül adjuk még hozzá a 2 ek. tejfölt is, a zsírt, s a sót is és főtt krumplit is.
Alaposan gyúrjuk össze és egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt kelesszük duplájára.
Amíg kel a tészta, a feltéteket készítsük elő.
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, a fokhagymát vágjuk szeletekre, míg a hagymát félfőre.
A szalonnát kockázzuk fel és a párizsit pedig vágjuk csíkokra.
Aki jobban kedveli a baconszalonnát, azzal is elkészíthető.
Végül a sajtot reszeljük le.
Amikor megkelt a tészta, egy tepsit kenjünk ki zsírral és a kezünkkel nyomkodjuk bele a tésztát.
A tetejét kenjük meg a tejföl 3/4 részével, amibe keverjük el előzőleg a fokhagymát.
A tejföl tetejét rakjuk ki a feltétekkel és szórjuk meg az egészet trapista sajttal.
A maradék tejföllel pedig locsoljuk meg a sajtot.
Végül 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
Majd kockákra vágva, kechuppal kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A vizet egy csészében langyosítsuk meg mikróban és tegyük hozzá a cukrot és az élesztőt, majd futtassuk fel.
Miután felfutott az élesztő, adjuk a liszthez. Ezenkívül adjuk még hozzá a 2 ek. tejfölt is, a zsírt, s a sót is és főtt krumplit is.
Alaposan gyúrjuk össze és egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt kelesszük duplájára.
Amíg kel a tészta, a feltéteket készítsük elő.
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, a fokhagymát vágjuk szeletekre, míg a hagymát félfőre.
A szalonnát kockázzuk fel és a párizsit pedig vágjuk csíkokra.
Aki jobban kedveli a baconszalonnát, azzal is elkészíthető.
Végül a sajtot reszeljük le.
Amikor megkelt a tészta, egy tepsit kenjünk ki zsírral és a kezünkkel nyomkodjuk bele a tésztát.
A tetejét kenjük meg a tejföl 3/4 részével, amibe keverjük el előzőleg a fokhagymát.
A tejföl tetejét rakjuk ki a feltétekkel és szórjuk meg az egészet trapista sajttal.
A maradék tejföllel pedig locsoljuk meg a sajtot.
Végül 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
Majd kockákra vágva, kechuppal kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!