KENYÉRLÁNGOS ( TÖKI POMPOS )
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
40 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 2,5-3 dl langyos víz 1 kk. cukor 1 ek. olaj 1 tk. só 1 nagy tejföl 4 gerezd fokhagyma 4 fej lilahagyma 10 dkg baconszalonna 10 dkg reszelt trapista sajt
Elkészítés: Ez a kelt tészta nem tudom honnan kapta a Töki pompos elnevezést, de a kenyérlángos megnevezés mellett én is így kaptam. Viszont a furcsa név ellenére nagyon fincsi kenyérlángos. Sok oldalon megtalálható a Töki pompos elkészítése, s én nem hasonlítottam még össze az ismerősömtől kapott recepttel, de remélem aki így készíti el, az nem fog csalódni.
A langyos vízbe tegyük bele az 1 kk. cukrot és az élesztőt és futassuk fel. Miután feljött a víz tetejére az élesztő, adjuk a liszthez és adjuk még hozzá az olajat és a sót is. Dagasszuk ki és ha szükséges, még adhatunk hozzá egy kicsike vizet. Miután jól kidagasztottuk, meleg helyen kelesszük fél órán át. Ezalatt a fokhagymát tisztítsuk meg a héjától, és a tejfölbe reszeljük vagy fokhagyma présen nyomjuk bele. Jól keverjük össze. A lilahagymát pucoljuk meg és vágjuk karikákra. A hagyma karikákat pedig szedjük szálaira. A baconszalonnát kockázzuk fel és a sajtot reszeljük le.
Majd ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki gáztepsi nagyságúra. Egy gáztepsit kenjünk ki zsiradékkal, hintsünk meg kevés liszttel és fektessük bele a kinyújtott tésztát. A tésztát kenjük le a fokhagymás tejföl 3/4 részével, rakjuk ki a lilahagyma karikákkal, szórjuk meg a baconszalonnával és ide-oda potyogtassuk rá az 1/4 rész megmaradt fokhagymás tejfölt. Szórjuk meg a reszelt sajttal és előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.

A langyos vízbe tegyük bele az 1 kk. cukrot és az élesztőt és futassuk fel. Miután feljött a víz tetejére az élesztő, adjuk a liszthez és adjuk még hozzá az olajat és a sót is. Dagasszuk ki és ha szükséges, még adhatunk hozzá egy kicsike vizet. Miután jól kidagasztottuk, meleg helyen kelesszük fél órán át. Ezalatt a fokhagymát tisztítsuk meg a héjától, és a tejfölbe reszeljük vagy fokhagyma présen nyomjuk bele. Jól keverjük össze. A lilahagymát pucoljuk meg és vágjuk karikákra. A hagyma karikákat pedig szedjük szálaira. A baconszalonnát kockázzuk fel és a sajtot reszeljük le.
Majd ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki gáztepsi nagyságúra. Egy gáztepsit kenjünk ki zsiradékkal, hintsünk meg kevés liszttel és fektessük bele a kinyújtott tésztát. A tésztát kenjük le a fokhagymás tejföl 3/4 részével, rakjuk ki a lilahagyma karikákkal, szórjuk meg a baconszalonnával és ide-oda potyogtassuk rá az 1/4 rész megmaradt fokhagymás tejfölt. Szórjuk meg a reszelt sajttal és előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.

Hagyjuk langy melegre hűlni és azután nagyobb kockákra vágva szervírozzuk.

Tipp: Ha nincs otthon baconszalonna, füstölt szalonnával is készíthetjük. Mindkét szalonna remek ízharmóniát kölcsönöz az ételnek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tipp: Ha nincs otthon baconszalonna, füstölt szalonnával is készíthetjük. Mindkét szalonna remek ízharmóniát kölcsönöz az ételnek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2014-08-17
Kedves Andrea!Elnézésedet kérem,hogy ilyen
sokára válaszolok.Nagyon örülök,hogy elnyerték
a tetszésedet a receptjeim,s külön öröm,hogy
ízlett a kenyérlángos is,amit
elkészítettél.Továbbra is szeretettel várlak az
oldalamon!Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2014-07-30
Kedves Erzsike!
Múlt héten találtam
rá az oldalra és ma
megcsináltam a töki
pompost
(kenyérlángost)
ebédre! Isteni lett.
Gratulálok ehhez a
remek oldalhoz, a
receptek csodásak!
Üdvözlettel,
Orbán Andrea
Viktória