TOJÁSOS NOKEDLI
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
6-10 db tojás hozzá só kevés zsiradék, olaj vagy sertés zsír 1 fej saláta hozzá a salátaléhez : kb. 1-1,5 l víz 5-6 ek. cukor 5-7 ek. ecet nokedlihez: 0,5 kg liszt 3 tojás 1-2 mk. só kb. 3 dl víz
Elkészítés: Amikor beköszönt a nyár, már a kertekben is megterem a szép fejes saláta, s így gyakrabban készítek én is tojásos nokedlit. Természetesen más évszakban is kerül ilyen főfogás az asztalra, de ilyenkor már nem boltban vásárolt, fóliás a saláta, hanem a kertből való a zöldség. S hát az nagyon jó érzés, ha a saját kertjéből " szüreteli " le az ember a termést.
Most fél kg liszthez adtam meg a hozzávalókat, de én magam sokszor a dupla mennyiségből készítem el a nokedlit, így természetesen olyankor a többi hozzávaló mennyisége is megduplázódik.
Első lépésként egy fazékba tegyünk bőven hideg vizet, amihez adjunk 1 kk. sót és 1 ek. olajat.
Tegyük fel a tűzre, fedjük le egy fedővel és hagyjuk, hogy addigra felforrjon, mire összeállítjuk a nokedli tésztáját.
A nokedlihez a lisztet öntsük bele egy tálba és kb. 2 kk. mennyiségű sóval keverjük össze.
Majd a 3 tojást üssük fel egy kisebb tálba és egy villával kicsit habosítsuk fel és azt követően adjuk a liszthez.
A megadott vízmennyiségből először 2 dl-t öntsünk a tojásos liszthez és kezdjük el keverni.
A keverés során lassan adagoljunk még hozzá vizet és ekkor lehet majd látni, hogy a megadott mennyiség kell-e hozzá vagy esetleg szükség van-e még többre is.
Ez mind függ a liszt minőségétől és a tojások nagyságától.
A bekevert tészta ne legyen se túl híg és se túl sűrű.
Amint már forr is a víz, egy nokedli szaggatóval szaggassuk bele a tésztát.
De ezt ne egyszerre tegyük, inkább 2 vagy 3 részletben.
Ahogy az első adagot beleszaggattuk, azonnal keverjük is át egy fakanállal, hogy ne álljon össze egy gombóccá a tészta.
Miután feljött a víz tetejére a nokedli tészta, fedjük le és még 1-2 percen át főzzük.
Ezalatt készítsünk egy akkora tálkába hideg vizet, amiben a kiszedett nokedli majd belefér.
Egy szűrővel ezután szedjük ki a tésztát ebbe a vízbe és azonnal, ahogy most leöblítettük, öntsük is ki a szűrőbe.
Hagyjuk addig így lecsepegni, amíg beleszaggatjuk a következő adag tésztát.
Ugyanúgy járjunk el, mint a legelején.
Ezalatt gyorsan öntsük abba az edénybe a lecsepegett nokedlit, amiben majd végleg lesz a tojásos nokedliként és egy pici olajjal keverjük át.
Végezzük ezt addig, míg el nem készülünk a nokedli kiszaggatásával.
Ezután készítsük el hozzá a tojásrántottát.
Annyi megmosott és szárazra törölt tojást üssünk fel egy tálba, amennyiből szeretnénk rántottát készíteni.
Én ehhez a nokedli mennyiséghez akár 10 tojást is javasolnék, de ha kicsit kevesebből sütünk rántottát, az sem baj.
A felütött tojásokat sózzuk meg és egy villával verjük fel.
Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés zsiradékot, ami lehet sertés zsír vagy olaj is és a tojásokat öntsük rá a zsiradékra.
Állandó keverés mellett süssük készre a rántottát.
Ha elkészültünk vele, keverjük össze a nokedlivel.
Majd készítsünk hozzá egy salátalében lévő salátát.
A saláta lé ízesítése mindenki ízlésére van bízva, de kb. 1-1,5 liter vízből készítsük el.
Ahhoz ezt a vízmennyiséget öntsünk bele egy tálba, majd adjunk hozzá 5-6 ek. kristálycukrot és ugyanennyi 10%-os ecetet. Kevergessük addig, míg elolvad a cukor.
Ekkor érdemes megkóstolni, hogy kell-e még hozzá cukor vagy ecet.
A salátát szedjük szét leveleire és több vízben mossuk meg alaposan.
Végül adjuk hozzá a bekevert saláta léhez.
Ha valaki nem szereti a tojásos nokedlihez a salátát, akkor paradicsommal is kínálhatjuk .
Jó étvágyat kívánok hozzá!