TOJÁSOS NOKEDLI
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 6-10 db tojás
  • hozzá só
  • kevés zsiradék, olaj vagy sertés zsír
  • 1 fej saláta
  • hozzá a salátaléhez : kb. 1-1,5 l víz
  • 5-6 ek. cukor
  • 5-7 ek. ecet
  • nokedlihez: 0,5 kg liszt
  • 3 tojás
  • 1-2 mk. só
  • kb. 3 dl víz
  • Elkészítés: Amikor beköszönt a nyár, már a kertekben is megterem a szép fejes saláta, s így gyakrabban készítek én is tojásos nokedlit. Természetesen más évszakban is kerül ilyen főfogás az asztalra, de ilyenkor már nem boltban vásárolt, fóliás a saláta, hanem a kertből való a zöldség. S hát az nagyon jó érzés, ha a saját kertjéből " szüreteli " le az ember a termést.
    Most fél kg liszthez adtam meg a hozzávalókat, de én magam sokszor a dupla mennyiségből készítem el a nokedlit, így természetesen olyankor a többi hozzávaló mennyisége is megduplázódik.
    Első lépésként egy fazékba tegyünk bőven hideg vizet, amihez adjunk 1 kk. sót és 1 ek. olajat.
    Tegyük fel a tűzre, fedjük le egy fedővel és hagyjuk, hogy addigra felforrjon, mire összeállítjuk a nokedli tésztáját.
    A nokedlihez a lisztet öntsük bele egy tálba és kb. 2 kk. mennyiségű sóval keverjük össze.
    Majd a 3 tojást üssük fel egy kisebb tálba és egy villával kicsit habosítsuk fel és azt követően adjuk a liszthez.
    A megadott vízmennyiségből először 2 dl-t öntsünk a tojásos liszthez és kezdjük el keverni.
    A keverés során lassan adagoljunk még hozzá vizet és ekkor lehet majd látni, hogy a megadott mennyiség kell-e hozzá vagy esetleg szükség van-e még többre is.
    Ez mind függ a liszt minőségétől és a tojások nagyságától.
    A bekevert tészta ne legyen se túl híg és se túl sűrű.
    Amint már forr is a víz, egy nokedli szaggatóval szaggassuk bele a tésztát.
    De ezt ne egyszerre tegyük, inkább 2 vagy 3 részletben.
    Ahogy az első adagot beleszaggattuk, azonnal keverjük is át egy fakanállal, hogy ne álljon össze egy gombóccá a tészta.
    Miután feljött a víz tetejére a nokedli tészta, fedjük le és még 1-2 percen át főzzük.
    Ezalatt készítsünk egy akkora tálkába hideg vizet, amiben a kiszedett nokedli majd belefér.
    Egy szűrővel ezután szedjük ki a tésztát ebbe a vízbe és azonnal, ahogy most leöblítettük, öntsük is ki a szűrőbe.
    Hagyjuk addig így lecsepegni, amíg beleszaggatjuk a következő adag tésztát.
    Ugyanúgy járjunk el, mint a legelején.
    Ezalatt gyorsan öntsük abba az edénybe a lecsepegett nokedlit, amiben majd végleg lesz a tojásos nokedliként és egy pici olajjal keverjük át.
    Végezzük ezt addig, míg el nem készülünk a nokedli kiszaggatásával.
    Ezután készítsük el hozzá a tojásrántottát.
    Annyi megmosott és szárazra törölt  tojást üssünk fel egy tálba, amennyiből szeretnénk rántottát készíteni.
    Én ehhez a nokedli mennyiséghez akár 10 tojást is javasolnék, de ha kicsit kevesebből sütünk rántottát, az sem baj.
    A felütött tojásokat sózzuk meg és egy villával verjük fel.
    Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés zsiradékot, ami lehet sertés zsír vagy olaj is és a tojásokat öntsük rá a zsiradékra.
    Állandó keverés mellett süssük készre a rántottát.
    Ha elkészültünk vele, keverjük össze a nokedlivel.
    Majd készítsünk hozzá egy salátalében lévő salátát.
    A saláta lé ízesítése mindenki ízlésére van bízva, de kb. 1-1,5 liter vízből készítsük el.
    Ahhoz ezt a vízmennyiséget öntsünk bele egy tálba, majd adjunk hozzá 5-6 ek. kristálycukrot és ugyanennyi 10%-os ecetet. Kevergessük addig, míg elolvad a cukor.
    Ekkor érdemes megkóstolni, hogy kell-e még hozzá cukor vagy ecet.
    A salátát szedjük szét leveleire és több vízben mossuk meg alaposan.
    Végül adjuk hozzá a bekevert saláta léhez.
    Ha valaki nem szereti a tojásos nokedlihez a salátát, akkor paradicsommal is kínálhatjuk .

    Jó étvágyat kívánok hozzá!