HÚSVÉTI HIDEGTÁL
EGYSZERŰ | HÚSVÉT | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 darab kötözött füstölt sonka
  • 20 dkg gépsonka
  • 10 tojás
  • 5-10 dkg ráma
  • 30-40 dkg füstölt kolbász
  • Elkészítés:
    Ezt a sonkás hidegtálat húsvétra készítettem, de úgy hiszen, bármilyen más alkalomra is elkészíthetjük és felszolgálhatjuk.
    Ehhez a sonkát, azt javaslom, hogy nyers állapotban vásároljuk meg. Hiszen lehet kapni főtt, füstölt tarját is például, de az ehhez az elkészítési módhoz már nem jó. A mennyiség és a sonka típusa tulajdonképpen nincs meghatározva, mindenki annyit és olyat vásároljon, amennyit és amilyet gondol. Az lehet kötözött sonka, békebeli sonka, gyors érlelésű sonka is.
    A sonkát először tegyük fel főzni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. A főzési idő igen sok, legalább 2 óra, de a mennyiségtől függően lehet több is. Mindenképpen ellenőrizzük egy késsel, hogy mikor főtt meg, azt elkerülvén, hogy szétfőljön vagy kemény maradjon.
    Amikor készen van, vegyük ki a vízből és így hűtsük le, mert ebbe a sonka lében főzzük meg a kolbászt és a tojást is.
    Sokan azt mondják, hogy a sonkát a levében kell hagyni kihűlni, ezt én is kipróbáltam, de mivel ebben a sonkalében fől meg a kolbi és a tojás is, nem szoktam benne hagyni kihűlésig.
    Ahhoz a kolbász szálat vágjuk fel kb. 10 cm-es darabokra és tegyük bele a sonkalébe. S főzzük meg kb. 10-15 perc alatt.
    A kolbásznak jelen esetben a bőrét nem kell eltávolítani.
    Természetesen a lángot ne zárjuk el a sonkalé alatt, amikor kiemeltük belőle a sonkát.
    Miután megfőztük a kolbit, azt is vegyük ki a főző vízből és a megmosott tojásokat is ebben a zamatos vízben 10-12 perc alatt főzzük keményre.

    A főtt tojásokból vegyünk el 5 db-t, hideg vízzel hűtsük le és pucoljuk le a héját. 
    Egy botmixerrel törjük össze, de ennek hiányában, villával is össze lehet törni, csak akkor próbáljuk meg minél apróbbra törni.
    Adjunk hozzá előbb egy kevés rámát vagy ligát - mondjuk 5 dkg-t - sót ízlés szerint és keverjük ki a tojáskrémet. Ha úgy látjuk, hogy még nem elég krémes, adjunk még hozzá  rámát.
    Készítsük elő a sonkát és vegyünk magunk elé egy szeletet.
    A sonka felénk néző részére tegyünk a tojáskrémből és tekerjük fel a sonkát.
    Majd mindegyik gépsonka szeletre tegyünk ugyanígy egy csíkban a tojáskrémből és tekerjük fel a sonkát.
    Én habkinyomóba szoktam töltögetni a tojáskrémet és azzal teszek a gépsonkára belőle. Úgy sokkal könnyebb is ráhelyezni a sonkára a tojáskrémet és mindegyikbe ugyanannyi kerül belőle.
    S a feltekert sonka tekercsek végére nyomok a habkinyomóból egy-egy tojáskrém rózsát.
    Ezzel még mutatósabbá lehet tenni a sonka tekercset.
    Ezután a  kihűlt füstölt sonkát szeleteljük fel. A kolbászt szintén kihűtött állapotában vágjuk fel akár karikákra, akár nagyobb darabokra is.
    Ilyenkor viszont már húzzuk le a kolbászról a bőrt, mert esztétikusabb az elfogyasztása.
    A fennmaradó tojásokat is hűtsük le és pucoljuk meg, majd vágjuk ketté.
    A megfőlt és kihűlt sonkát óvatosan szeleteljük fel.
    De nem is kell, hogy az egész mennyiséget felvágjuk, ha nagyobb darabot vettünk, csak annyit szeleteljünk fel belőle, amennyit a tálra helyezünk.
    Azt követően állítsuk össze a hidegtálat.
    Egy tálra középre helyezzük el a felszeletelt főtt, füstölt sonkát. 
    Körbe rakjuk le sorban a töltött sonka tekercseket, s pár karika kolbásszal díszítsük meg. 
    Helyezzünk rá néhány félbe vágott főtt tojást és díszítsük meg díszesre vágott kígyó ubival és naranccsal.
    A tálra helyezett kolbász, sonka, tojás mennyisége megint csak egyénre szabott, kinek mennyi tetszik, annyit  tegyen a tálra. Ahogy fogy, úgy lehet pótolni a finomságokat.

    Az uborkát és a narancsot pedig nagyon egyszerűen meg lehet így formázni. Egy kis késsel körbe folytatólagosan háromszögeket vágunk be a zöldségbe és a gyümölcsbe és ha körbe értünk a bevágásokkal, ketté választjuk.
    Természetesen a díszítés lehet paradicsom vagy paprika is, esetleg hagyma, retek, kinek melyik tetszik jobban. A kolbász és a tojások mennyisége és darabszáma is lehet változó. Aki többet szeretne készíteni, úgy több adaggal számoljon, aki kevesebbet, az kevesebből készítse el a tálat.
    Azt még szeretném elmondani, hogy a sonkát, ha nem gyors érlelésű, érdemes egy éjszakára, de minimum jó pár órára hideg vízbe beáztatni, hogy a sok só kioldódjon belőle.
    Különben nagyon sós lesz a sonkánk. Azután csak meg kell mosni néhány vízbe és mehet is a fazékba.
    A sonkát, a kolbászt és a tojást akár előző nap is megfőzhetjük, így lesz ideje kihűlni a sonkának.
    Így másnap már csak a sonkatekercset kell elkészítenünk, s nem baj, hogy előző nap főztük meg hozzá a tojást.
    Ez a hidegtál remélem elnyeri mindenki tetszését, mert a vendégeknek nagyon tetszett és jó ízűen fogyasztottak belőle a legnagyobb örömömre.
    Mert én úgy gondolom, ha azt láthatjuk, hogy a dekoratívan tálalt ételek ízlenek a családtagjainknak, vagy más vendégeinknek, attól nagyobb elismerésre nincs is szükségünk.
     
    S ettől még inkább szívesebben tüsténkedünk a konyhában.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!