ZÖLDBABLEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg kg zöldbab
  • 5-6 szem burgonya
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2-3 szál petrezselyem gyökér
  • 1 fej hagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 2 tk. ételízesítő
  • 1 zöldségleves kocka
  • petrezselyemzöld
  • 1 tk. pirospaprika
  • valamilyen levestészta pl. betűtészta
  • Elkészítés: A zöldbableves télen- nyáron elkészíthető. Nyáron megfőzhetjük ezt a levest friss zöldbabból és télen akár fagyasztott, akár üveges zöldbabot használhatunk hozzá. Az elkészítése nagyon egyszerű és a végén egy kellemes ízű levest tudunk felszolgálni a családunk számára.
    Először a zöldségeket, azaz a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret és a burgonyát  megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk.
    Ha friss zöldbaból készítjük a levest, akkor azt is elő kell készíteni a főzésre. 
    A zöldbab két végét vágjuk le és a szép zöldbab szálat vágjuk 4-5 darabra. 
    A zöldbabnak két fajtája is van. Van a sárga hüvelyű és van a zöld hüvelyű zöldbab.
    Mindkettő egyaránt ízletes, így bármelyiket használhatjuk a leves főzéséhez. Tehát a friss zöldbabot szintén előkészítettük. De ha fagyasztottat vagy üvegest használunk, azzal nincs semmi ilyen teendőnk. Az üvegest csak le kell szűrni a levétől, a fagyasztottat pedig érdemes leöblíteni vízzel, hogy jég darabok ne kerüljenek a levesbe. 
    Egy fazékba beletesszük az összes zöldséget és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Ezután hozzáadjuk az 1 fej vörös hagymát, amit előtte természetesen pucoljunk meg, majd sózzuk meg ízlés szerinti mennyiségű sóval a leves alapot.
    Tegyük hozzá a pár szem egész borsot.
    Azután a petrezselyem zöldet mossuk meg és aprítsuk fel,  s azt is adjuk a a többi hozzávalóhoz, majd kezdjük el főzni a levest.
    Az első forrás után adjuk hozzá a zöldségleves kockát és az ételízesítőt, majd főzzük addig a levest, míg minden puha nem lesz.
    Ez az idő kb. 1 óra.
    Miután megpuhultak a zöldségek, akkor hintsük meg a piros paprikával. 
    Kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, hogy még szükség van sóra, ízesítsük utána.
    Adjunk hozzá egy kevés leves tésztát, ami bármilyen lehet. 
    Akár betű, akár kis kocka vagy csipetke stb. 
    A tészta hozzáadása után még főzzük 10-15 percig a levesünket, amíg a tészta is megpuhul.
    Ezzel el is készült a zöldbab leves és már találhatjuk is.

    Jó étvágyat kívánok!