TEJLEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 l tej
  • 3 ek. cukor
  • Gyúrt reszelt tészta: 10 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 M méretű tojás
  • Elkészítés: Ez a leves gyerekkorom egyik nagy kedvence, az anyukám nagyon sokszor készítette nekünk. Imádtuk! S ma is így van. Ahogy felnőtt lettem, én is megszerettettem a férjemmel és a gyerekeimmel egyaránt. Ezt a levest mi általában nem is levesként, azaz nem a főétel előtt szoktuk fogyasztani, hanem csak egyszerűen  nasiként, mert ez a leves édes. Mi pedig éppen azt szeretjük benne, hogy gondolunk egyet esetleg egy délután, és én  gyorsan elkészítem és már ehetjük is.
    Az elkészítése roppant egyszerű.
    Első lépésként forraljuk fel a tejet. ( Mielőtt beletennék a lábasba, a lábast öblítsük át hideg vízzel, de ne töröljük szárazra, csak hagyjuk vizesen, s öntsük bele a tejet. A hideg vízzel való kiöblítés után nem fog oda kozmálni a lábas aljára a tej. ) Amíg forr a tej, gyúrjunk össze egy kevés tésztát. A megadott hozzávalókat gyúrjuk össze és egy liszttel meghintett tányérba vagy még jobb, ha tálcára, egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le.
    Ez lesz a reszelt tészta.
    Természetesen nem muszáj gyúrni, lehet készen vásárolt házi tarhonya tésztát is használni hozzá, én magam is szoktam, de szerintem az akkor frissen készítettnél nincs jobb. 
    Amikor felforrt a tej, beleadjuk a reszelt tésztát, és kisebb lángra véve, gyakori keverés mellett, addig főzzük tovább, míg a tészta meg nem fől. Ez kb. 8-10 perc. Ha elkészült, ízesítjük a cukorral és tálalhatjuk.
    Tipp: Amikor kihűlt a tejleves és ha esetleg több tésztát tettünk bele, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a tejlevesben lévő tészta nagyon magába szívja a tejet. S így igencsak besűrűsödik a levesünk.
    Ekkor sem kell kétségbe esni, öntsünk hozzá még jócskán tejet és újra forraljuk fel, s így ugyanolyan lesz a tejleves, mint a főzés legelején. 
    Érdemes kipróbálni, egy kellemes édes levest fog elfogyasztani, aki elkészíti.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!