TÁRKONYOS RAGULEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 csirkemell filé vagy 50-60 dkg sertés karaj vagy comb
  • 40-50 dkg zöldborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vörös hagyma
  • 1 kis üveg gomba
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek. finom liszt
  • só ízlés szerint
  • 4-5 szem egész bors
  • 2 tk. ételízesítő
  • 1 kk. szárított tárkony
  • 1 csirkehús leves vagy 1 zöldségleves kocka
  • 1 lapos ek. sertés zsír vagy 2 ek. olaj
  • Elkészítés: A tárkonyos ragulevest nagyon szereti a kis család, így több alkalommal el is készítem ide haza. Nincs vele sok tennivaló, s a végén egy tartalmas, ízletes levest tudunk az asztalra varázsolni. Ezt a levest csirkemell filéből szoktam általában készíteni, de sertés húsból is meg főztem már. A tárkonyos raguleves habarásához leginkább főzőtejszínt használok, de mivel egy családtagom tejallergiás, így a sima főzőtejszínt ha kell,  növényi főzőtejszínre cserélem.  
    A leveshez először a zöldségeket pucoljuk meg, s mossuk meg néhány vízben. Majd a tisztítás után tetszőlegesen daraboljuk fel. 
    Én általában karikákra szoktam felvágni a sárgarépát és a petrezselyem gyökeret is. Aki szeretne, néhány darab krumplit is pucolhat, s felkockázhat hozzá.
    Most én nem tettem bele, de előfordult, hogy azzal is bővítettem a leves tartalmát.
    Ezután a csirkemellet mossuk meg és vágjuk fel kisebb darabokra, azaz kockázzuk fel.
    A gombát pedig szűrjük le az üvegből vagy a konzervből kiöntve.
    Friss gombát is használhatunk a leveshez, de én üvegeset vagy konzervet szoktam hozzá leginkább használni.
    Abban a fazékban, amiben a levest fogjuk főzni, a kevés zsiradékot olvasszuk fel és adjuk hozzá a csirke húst. 
    Azután a karikákra vágott zöldségeket is.
    Kevergetve pirítsuk a hús kifehéredéséig. 
    Öntsük fel 5-7 l vízzel és hagyjuk felforrni. 
    A víz mennyisége függhet attól, ki mennyi levest szeretne készíteni. 
    Amikor már kezd forrni a levesünk, a keletkező habot egy szűrővel szedjük le.
    Így a fedőt is csak úgy helyezzük rá, hogy teljesen ne legyen a fazék tetején, különben kiforrhat a hab a fedő mellett.
    A keletkezett habot több ízben is szedjük le, egészen addig, míg már nem habosodik tovább a leves.
    Ezután adjuk hozzá a gombát és a ( szintén megmosott ) borsót. 
    A borsó lehet friss is, fagyasztott, és üveges is.   
    Majd tegyük hozzá a megpucolt fokhagymát és a hagymát is.
    Ízesítsük ízlés szerinti mennyiségű sóval.
    Adjuk bele az  egész borsot és a tárkonyt. 
    Kis idő után, amikor el kezd forrni a levesünk, adjuk hozzá az ételízesítőt is és a leveskockát is. 
    S főzzük készre a levesben lévőket.
    Miután már majdnem kész a raguleves, így a végén is adjunk bele egy kevés mennyiségű ételízesítőt.
    A levesben lévő hús és a többi hozzávaló körülbelül egy óra alatt fől puhára, de ezt kóstolás után lehet megállapítani.
    Ha megfőlt a levesben lévő finomság, a tejszínt  keverjük csomómentesre a liszttel és egy kevés vízzel. 
    Majd egy szűrőn keresztül adjuk a leveshez  és hagyjuk néhány percig forrni a tejszínnel együtt. 
    Ez a tárkonyos leves nálam most növényi főzőtejszínnel készült, így a végén ettől a tejszíntől nem lesz túl, úgymond fehér színű a levesünk.
    De az ízén nem fog változtatni, ugyanolyan ízletes lesz, mintha tehéntejes főzőtejszínt használnánk hozzá.
    Természetesen akinek nincs vagy a családban senkinek sincs  tejérzékenysége, annak nem szükséges a sima tejszínt növényi tejszínnel helyettesíteni.
    De így is, úgy is finom lesz a leves.

    Jó étvágyat kívánok!