TÁRKONYOS RAGULEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1-2 csirkemell filé vagy 50-60 dkg sertés karaj vagy comb 40-50 dkg zöldborsó 1 gerezd fokhagyma 1 fej vörös hagyma 1 kis üveg gomba 2-3 sárgarépa 2-3 fehérrépa 2 dl főzőtejszín 2 ek. finom liszt só ízlés szerint 4-5 szem egész bors 2 tk. ételízesítő 1 kk. szárított tárkony 1 csirkehús leves vagy 1 zöldségleves kocka 1 lapos ek. sertés zsír vagy 2 ek. olaj
Elkészítés: A tárkonyos ragulevest nagyon szereti a kis család, így több alkalommal el is készítem ide haza. Nincs vele sok tennivaló, s a végén egy tartalmas, ízletes levest tudunk az asztalra varázsolni. Ezt a levest csirkemell filéből szoktam általában készíteni, de sertés húsból is meg főztem már. A tárkonyos raguleves habarásához leginkább főzőtejszínt használok, de mivel egy családtagom tejallergiás, így a sima főzőtejszínt ha kell, növényi főzőtejszínre cserélem.
A leveshez először a zöldségeket pucoljuk meg, s mossuk meg néhány vízben. Majd a tisztítás után tetszőlegesen daraboljuk fel.
Én általában karikákra szoktam felvágni a sárgarépát és a petrezselyem gyökeret is. Aki szeretne, néhány darab krumplit is pucolhat, s felkockázhat hozzá.
Most én nem tettem bele, de előfordult, hogy azzal is bővítettem a leves tartalmát.
Ezután a csirkemellet mossuk meg és vágjuk fel kisebb darabokra, azaz kockázzuk fel.
A gombát pedig szűrjük le az üvegből vagy a konzervből kiöntve.
Friss gombát is használhatunk a leveshez, de én üvegeset vagy konzervet szoktam hozzá leginkább használni.
Abban a fazékban, amiben a levest fogjuk főzni, a kevés zsiradékot olvasszuk fel és adjuk hozzá a csirke húst.
Azután a karikákra vágott zöldségeket is.
Kevergetve pirítsuk a hús kifehéredéséig.
Öntsük fel 5-7 l vízzel és hagyjuk felforrni.
A víz mennyisége függhet attól, ki mennyi levest szeretne készíteni.
Amikor már kezd forrni a levesünk, a keletkező habot egy szűrővel szedjük le.
Így a fedőt is csak úgy helyezzük rá, hogy teljesen ne legyen a fazék tetején, különben kiforrhat a hab a fedő mellett.
A keletkezett habot több ízben is szedjük le, egészen addig, míg már nem habosodik tovább a leves.
Ezután adjuk hozzá a gombát és a ( szintén megmosott ) borsót.
A borsó lehet friss is, fagyasztott, és üveges is.
Majd tegyük hozzá a megpucolt fokhagymát és a hagymát is.
Ízesítsük ízlés szerinti mennyiségű sóval.
Adjuk bele az egész borsot és a tárkonyt.
Kis idő után, amikor el kezd forrni a levesünk, adjuk hozzá az ételízesítőt is és a leveskockát is.
S főzzük készre a levesben lévőket.
Miután már majdnem kész a raguleves, így a végén is adjunk bele egy kevés mennyiségű ételízesítőt.
A levesben lévő hús és a többi hozzávaló körülbelül egy óra alatt fől puhára, de ezt kóstolás után lehet megállapítani.
Ha megfőlt a levesben lévő finomság, a tejszínt keverjük csomómentesre a liszttel és egy kevés vízzel.
Majd egy szűrőn keresztül adjuk a leveshez és hagyjuk néhány percig forrni a tejszínnel együtt.
Ez a tárkonyos leves nálam most növényi főzőtejszínnel készült, így a végén ettől a tejszíntől nem lesz túl, úgymond fehér színű a levesünk.
De az ízén nem fog változtatni, ugyanolyan ízletes lesz, mintha tehéntejes főzőtejszínt használnánk hozzá.
Természetesen akinek nincs vagy a családban senkinek sincs tejérzékenysége, annak nem szükséges a sima tejszínt növényi tejszínnel helyettesíteni.
De így is, úgy is finom lesz a leves.
Jó étvágyat kívánok!