TÁRKONYOS RAGULEVES
HOZZÁVALÓK
30 dkg borsó 1 gerezd fokhagyma 1 hagyma 2 dl tejszín 1 kis üveg gomba 1 kk. szárított tárkony 5-6 burgonya 2-3 sárgarépa 2-3 fehérrépa 1-2 ek. liszt só ízlés szerint 4-5 szem egész bors 1 tk. ételízesítő 1 zöldségleves kocka 1 kis kanál zsír petrezselyemzöld 50 dkg sertéshús (comb vagy karaj) vagy 1 csirkemellfilé
Elkészítés: A tárkonyos ragulevest nagyon szereti a kis család, így gyakran készítem is ide haza. Nincs vele sok tennivaló, viszonylag hamar el is készül. Ezt a levest szoktam sertés húsból is készíteni, de helyettesítettem már a sertés húst csirke mellfilével is. A leveshez a zöldségeket a tisztítás után tetszőlegesen feldaraboljuk. Én általában karikákra szoktam felvágni a sárgarépát és a petrezselyem gyökeret, a krumplit pedig kisebb kockákra. Majd mossuk meg és tegyük félre.
Ezután a sertéshúst ( vagy csirkemellet ) is megmossuk és kisebb darabokra felvágjuk, azaz felkockázzuk.
A gombát leszűrjük a üvegből kiöntve és félre tesszük.
Friss gombát is használhatunk a leveshez, de én üvegeset vagy konzervet szoktam használni.
Abban a fazékban, amiben a levest fogjuk főzni, a kevés zsiradékot felolvasztjuk és hozzáadjuk a sertés húst. Kevergetve kifehéredésig pirítjuk, azaz megkapatjuk.
Majd hozzáadjuk a zöldségeket is és mindezeket együttesen még kicsit pirítjuk.
Felöntjük 4-5 l vízzel és hagyjuk felforrni.
A víz mennyisége függhet attól, ki mennyi levest szeretne készíteni, de ha kevesebb a víz, a benne lévő hozzávalók tartalmasabbá tehetik majd a levest.
Amikor már forr, azt tapasztaljuk, hogy felhabzik a levesünk.
Így a fedőt is csak úgy helyezzük rá, hogy teljesen ne legyen a fazék tetején, különben kiforrhat a hab a fedő mellett.
A keletkezett habot szedjük ki, azaz egy szűrőkanállal lehabozzuk a leves tetejét.
Ha már nem habosodik tovább a leves, hozzáadjuk a gombát és a borsót. ( A borsó lehet friss is, fagyasztott, és üveges is. ) Ezután beletesszük a megpucolt fokhagymát és a hagymát.
Majd fűszerezzük ízlés szerinti mennyiségű sóval, egész borssal és tárkonnyal és elkezdjük főzni a levest.
Kis idő, kb. 15 perc elteltével, adjuk hozzá az ételízesítőt is és a leveskockát is. S egy kevés aprított petrezselyem zöldet is.
S főzzük készre a levesben lévőket.
A levesben lévő hús és többi hozzávaló minimum egy óra alatt fől puhára, de ezt kóstolás után lehet megállapítani.
Előfordulhat, hogy kicsivel több időre van szükség, míg a hús teljesen megpuhul.
Ha megfőlt a levesbe való hús és zöldség is, a tejszínt keverjük csomómentesre a liszttel és egy kevés vízzel. Majd egy szűrőn keresztül adjuk a leveshez és ezzel a habarékkal behabarjuk a levesünket. Jól kiforraljuk és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat kívánok!