TÁRKONYOS RAGULEVES
HOZZÁVALÓK
  • 30 dkg borsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 kis üveg gomba
  • 1 kk. szárított tárkony
  • 5-6 burgonya
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa
  • 1-2 ek. liszt
  • só ízlés szerint
  • 4-5 szem egész bors
  • 1 tk. ételízesítő
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1 kis kanál zsír
  • petrezselyemzöld
  • 50 dkg sertéshús (comb vagy karaj) vagy 1 csirkemellfilé
  • Elkészítés: A tárkonyos ragulevest nagyon szereti a kis család, így gyakran készítem is ide haza. Nincs vele sok tennivaló, viszonylag hamar el is készül. Ezt a levest szoktam sertés húsból is készíteni, de helyettesítettem már a sertés húst csirke mellfilével is. A leveshez a zöldségeket a tisztítás után tetszőlegesen feldaraboljuk. Én általában karikákra szoktam felvágni a sárgarépát és a petrezselyem gyökeret, a krumplit pedig kisebb kockákra. Majd mossuk meg és tegyük félre. 
    Ezután a sertéshúst ( vagy csirkemellet ) is megmossuk és kisebb darabokra felvágjuk, azaz felkockázzuk.
    A gombát leszűrjük a üvegből kiöntve és félre tesszük.
    Friss gombát is használhatunk a leveshez, de én üvegeset vagy konzervet szoktam használni.
    Abban a fazékban, amiben a levest fogjuk főzni, a kevés zsiradékot felolvasztjuk  és hozzáadjuk a sertés húst. Kevergetve kifehéredésig pirítjuk, azaz megkapatjuk.  
    Majd hozzáadjuk a zöldségeket is és mindezeket együttesen még kicsit  pirítjuk. 
    Felöntjük 4-5 l vízzel és hagyjuk felforrni. 
    A víz mennyisége függhet attól, ki mennyi levest szeretne készíteni, de ha kevesebb a víz, a benne lévő hozzávalók tartalmasabbá tehetik majd a levest. 
    Amikor már forr, azt tapasztaljuk, hogy felhabzik a levesünk.
    Így a fedőt is csak úgy helyezzük rá, hogy teljesen ne legyen a fazék tetején, különben kiforrhat a hab a fedő mellett.
    A keletkezett habot szedjük ki, azaz  egy szűrőkanállal lehabozzuk a leves  tetejét.
    Ha már nem habosodik tovább a leves, hozzáadjuk a gombát és a borsót. ( A borsó lehet friss is, fagyasztott, és üveges is. )  Ezután beletesszük a megpucolt fokhagymát és a hagymát.
    Majd fűszerezzük ízlés szerinti mennyiségű sóval, egész borssal és tárkonnyal és elkezdjük főzni a levest.
    Kis idő, kb. 15 perc elteltével, adjuk hozzá az ételízesítőt is és a leveskockát is. S egy kevés aprított petrezselyem zöldet is. 
    S főzzük készre a levesben lévőket.
    A levesben lévő hús és többi hozzávaló minimum egy óra alatt fől puhára, de ezt kóstolás után lehet megállapítani.
    Előfordulhat, hogy kicsivel több időre van szükség, míg a hús teljesen megpuhul.
    Ha megfőlt a levesbe való hús és zöldség is, a tejszínt  keverjük csomómentesre a liszttel és egy kevés vízzel. Majd egy szűrőn keresztül adjuk a leveshez  és ezzel a habarékkal behabarjuk a levesünket. Jól kiforraljuk és már tálalhatjuk is.

    Jó étvágyat kívánok!