BROKKOLIS SAJTMÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 fej ( 40-50 dkg ) brokkoli
  • 10 dkg ráma
  • 2-3 ek liszt
  • 5 dkg reszelt trapista sajt
  • 5-7 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • Elkészítés:
    A brokkolis sajtmártás az egyik legfinomabb mártásnak számít a családunkban. Igen sokféle húsétel és burgonyás köret mellé kínálhatjuk.
    A sajtmártást önmagában is tálalhatjuk, de brokkolival elkészítve nagyon kellemes ízhatást érhetünk el.
    Az első lépés mindenekelőtt, hogy a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós, ételízesítős vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
    Ezután készítsük el a sajtmártást. A rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban és adjunk hozzá 2-3 ek. mennyiségű lisztet. Ezt menet közben fogjuk látni, hogy mennyitől nem lesz se túl híg, se túl sűrű a besamell alapunk.
    Folytonos keverés mellett pirítsuk addig, míg kifehéredik a liszt, s ezt követően húzzuk félre a tűzről. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg ízlés szerint és először csak egy kicsi tejjel higítsuk a rántást, kb. 1-2 dl-el. Kézi habverővel keverjük simára, csomómentesre és tegyük vissza a tűzre. Majd adjunk hozzá annyi tejet, amennyivel elérhetjük a kellő mártás sűrűséget.
    A 2 gerezd fokhagymát pucoljuk le a héjától és reszeljük bele a besamellbe.
    Amikor már megfelelő sűrűséget kaptunk, a reszelt sajtot is tegyük hozzá és az egészet jól forraljuk ki.

    Végül, miután lezártuk a lángot alatta, keverjük el benne a lecsepegtetett brokkolit.
    Bármilyen húsos étel mellé kínálhatjuk. A fotón a tejfölös-sajtos tarjatekercs mellé szervíroztam. Ennek receptjét megtalálhatod a recepttáramban.
    Nagyon egyszerűen elkészíthető és finom mártást tudunk varázsolni vele az asztalra.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!