RIBIZLI MÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Kb. 20 dkg ribizli csipet só 1 l víz 2-3 ek. tejföl 2 lapos ek. liszt 2-3 tk. cukor
Elkészítés:
A ribizli mártás főként húsételek mellé ajánlott, s azok közül is a sültek mellé kínálható.
De nagyon finom vadhúsból készült ételek kísérőjeként is.
Legutóbb vaddisznó pörkölt mellé szervíroztam, nagyon kellemes ízhatás volt elérhető.
A ribizli mártás nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel és kevés hozzávalóra van szükség a főzés során.
A ribizlit szemezzük le a száráról és mossuk meg. Tegyük fel főlni kb. 1 liter vízben és csipet sót is adjunk hozzá. Sok főzés nem kell neki, én körülbelül 10 percig főztem. Ezután a tejfölt keverjük ki csomómentesre a liszttel. Egy pici vizet is adjunk hozzá a kikeverés során, mert ezáltal könnyebb is simára keverni a habarékot és selymesebb is lesz a tejfölünk. S ezután habarjuk be a ribizlit. Folytonos keverés mellett jól forraljuk ki. A végén ízesítsük cukorral. Mindenki annyi cukrot tegyen a mártásba, amennyivel kellemes savanykás ízt érhet el. Az sem jó, ha túl savanyú, és az sem jó, ha túl édes. De semmiképpen se cukrozzuk túl, mert pl. a vadhússal éppen a savanykás íze miatt fog harmonizálni.
A téli időszakban egyébként mirelit ribizlit használok az elkészítéséhez, azzal is ugyanolyan finom ízt kapunk, mint nyáron, ha friss ribizliből készítjük a mártásunkat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!