SAJTOS BURGONYA GOLYÓK
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2-3 közepes burgonya
  • 5 dkg finom liszt
  • 5 dkg ráma
  • 1 egész tojás
  • őrölt fekete bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt trapista sajt
  • kevés zsemlemorzsa
  • 4-5 dl olaj a sütéshez
  • Elkészítés: Talán mások is vannak úgy, hogy időnként változtatni szeretnének a köreteken, hogy ne legyen mindenkor rizs vagy krumplipüré. Én is így vagyok ezzel, noha általában különböző köreteket készítek, de mégis találok időnként olyan recept ötletet, ami azonnal meg fog engem. A sajtos burgonya golyó éppen ilyen.
    Egyszerűen elkészíthető, mutatós és ízletes.
    Ehhez a körethez válasszunk 2 nagyobb vagy 3 közepes méretű burgonyát, amiket pucoljunk le a héjától és mossuk meg őket.
    Ha akarjuk, fel is vághatjuk nagyobb kockákra, de akár egyben is hagyhatjuk.
    Annyi vízben, amennyi bőven ellepi főzzük puhára.
    A főzővízbe tegyünk a főzés elején kb. 2 kk. sót is.
    Miután puhára főlt a burgonya, szűrjük le a főzővizet és törjük át a krumplit egy krumplitörővel.
    Azután hagyjuk kicsit hűlni, de nem kell teljesen kihűteni, csak annyira, hogy a kezünk elbírja a hőt, azaz langymelegre hűthetjük.
    Ez a hűtési  idő viszonylag kevés ideig tart.
    Adjunk hozzá 5 dkg szobahőmérsékletű rámát vagy ligát és 5 dkg finom lisztet.
    Dolgozzuk össze egy fakanállal.
    Azt követően sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint és adjunk hozzá 1 egész tojást, amit előbb üssünk fel egy kis tálkába és villával verjünk kissé fel.
    Egy nagyobb vagy két kisebb fokhagyma gerezdet pucoljunk meg és fokhagyma nyomón nyomjunk át és adjuk a liszttel elkevert krumplis alaphoz.
    Végül a reszelt sajtot is keverjük bele a masszába.
    Végeredményként kapunk egy kissé mancsos krumplis keveréket.
    Nem lesz olyan, mint egy kidolgozott, gyúrt tészta, de ebből tökéletes golyókat lehet majd formálni.
    Ezután készítsünk a kezünk ügyébe egy kis tálkába hideg vizet és egy lapos tányért vagy tálcát.
    Az ujjainkat mártsuk meg a vízben és így vizes kézzel formáljunk kb. diónyi golyókat.
    Tegyük mindegyiket az elkészített tányérra vagy tálcára.
    Majd egy kis tálkába vagy mély tányérba szórjunk kb.1-2 evőkanálnyi mennyiségű zsemlemorzsát és forgassuk meg a golyókat benne.
    Tegyük ezt mindaddig, míg tart az üresen hagyott krumpli golyó.
    Egy kisebb lábasban forrósítsunk fel kb. 5 dl étolajat és a forró olajban süssük ki szép pirosra a golyókat.
    Egyszerre túl sokat ne tegyünk az olajba, mert sülés közben kicsit meg is növekszenek a gombócok.
    A sütésre is vigyázni kell, mert a második adag már gyorsabban pirul, így akár az olaj alatt ilyenkor kissé vissza is vehetjük a lángot.
    Bár én némelyiket kissé ezáltal jobban megpirítottam és a férjemnek így nagyon ízlett, mert a külseje ropogósabb lett, a belseje pedig mégis könnyű, lágy maradt.
    Amikor szép piros minden oldala - sütés közben ezért forgassuk is meg a gombócokat - szedjük ki egy papírtörlővel lefedett tányérra, hogy a felesleges zsiradék lecsepeghessen a papírra.
    Amint az összes krumpli golyót kisütöttük, rakjuk át egy ( jénai ) tálba vagy egy kínáló tányérra és már tálalhatjuk is az ízletes húsok mellé.
    Azt még szeretném elmondani, hogy ezt a remek köretet elkészíthetjük maradék krumplipüréből is.
    Annál ugyanúgy kerül bele liszt, tojás, fokhagyma és reszelt sajt.
    A fűszerezéssel viszont akkor óvatosan bánjunk, hiszen a kész, maradék krumplipürénk már sózva van.
    Ez a köret egy nagyon könnyű, lágy burgonyás fogás. 
    Érdemes kipróbálni.

    A recept forrása: Andi konyhája

    Jó étvágyat kívánok hozzá!