SAJTOS BURGONYA GOLYÓK
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2-3 közepes burgonya 5 dkg finom liszt 5 dkg ráma 1 egész tojás só őrölt fekete bors 1-2 gerezd fokhagyma 5 dkg reszelt trapista sajt kevés zsemlemorzsa 4-5 dl olaj a sütéshez
Elkészítés: Talán mások is vannak úgy, hogy időnként változtatni szeretnének a köreteken, hogy ne legyen mindenkor rizs vagy krumplipüré. Én is így vagyok ezzel, noha általában különböző köreteket készítek, de mégis találok időnként olyan recept ötletet, ami azonnal meg fog engem. A sajtos burgonya golyó éppen ilyen.
Egyszerűen elkészíthető, mutatós és ízletes.
Ehhez a körethez válasszunk 2 nagyobb vagy 3 közepes méretű burgonyát, amiket pucoljunk le a héjától és mossuk meg őket.
Ha akarjuk, fel is vághatjuk nagyobb kockákra, de akár egyben is hagyhatjuk.
Annyi vízben, amennyi bőven ellepi főzzük puhára.
A főzővízbe tegyünk a főzés elején kb. 2 kk. sót is.
Miután puhára főlt a burgonya, szűrjük le a főzővizet és törjük át a krumplit egy krumplitörővel.
Azután hagyjuk kicsit hűlni, de nem kell teljesen kihűteni, csak annyira, hogy a kezünk elbírja a hőt, azaz langymelegre hűthetjük.
Ez a hűtési idő viszonylag kevés ideig tart.
Adjunk hozzá 5 dkg szobahőmérsékletű rámát vagy ligát és 5 dkg finom lisztet.
Dolgozzuk össze egy fakanállal.
Azt követően sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint és adjunk hozzá 1 egész tojást, amit előbb üssünk fel egy kis tálkába és villával verjünk kissé fel.
Egy nagyobb vagy két kisebb fokhagyma gerezdet pucoljunk meg és fokhagyma nyomón nyomjunk át és adjuk a liszttel elkevert krumplis alaphoz.
Végül a reszelt sajtot is keverjük bele a masszába.
Végeredményként kapunk egy kissé mancsos krumplis keveréket.
Nem lesz olyan, mint egy kidolgozott, gyúrt tészta, de ebből tökéletes golyókat lehet majd formálni.
Ezután készítsünk a kezünk ügyébe egy kis tálkába hideg vizet és egy lapos tányért vagy tálcát.
Az ujjainkat mártsuk meg a vízben és így vizes kézzel formáljunk kb. diónyi golyókat.
Tegyük mindegyiket az elkészített tányérra vagy tálcára.
Majd egy kis tálkába vagy mély tányérba szórjunk kb.1-2 evőkanálnyi mennyiségű zsemlemorzsát és forgassuk meg a golyókat benne.
Tegyük ezt mindaddig, míg tart az üresen hagyott krumpli golyó.
Egy kisebb lábasban forrósítsunk fel kb. 5 dl étolajat és a forró olajban süssük ki szép pirosra a golyókat.
Egyszerre túl sokat ne tegyünk az olajba, mert sülés közben kicsit meg is növekszenek a gombócok.
A sütésre is vigyázni kell, mert a második adag már gyorsabban pirul, így akár az olaj alatt ilyenkor kissé vissza is vehetjük a lángot.
Bár én némelyiket kissé ezáltal jobban megpirítottam és a férjemnek így nagyon ízlett, mert a külseje ropogósabb lett, a belseje pedig mégis könnyű, lágy maradt.
Amikor szép piros minden oldala - sütés közben ezért forgassuk is meg a gombócokat - szedjük ki egy papírtörlővel lefedett tányérra, hogy a felesleges zsiradék lecsepeghessen a papírra.
Amint az összes krumpli golyót kisütöttük, rakjuk át egy ( jénai ) tálba vagy egy kínáló tányérra és már tálalhatjuk is az ízletes húsok mellé.
Azt még szeretném elmondani, hogy ezt a remek köretet elkészíthetjük maradék krumplipüréből is.
Annál ugyanúgy kerül bele liszt, tojás, fokhagyma és reszelt sajt.
A fűszerezéssel viszont akkor óvatosan bánjunk, hiszen a kész, maradék krumplipürénk már sózva van.
Ez a köret egy nagyon könnyű, lágy burgonyás fogás.
Érdemes kipróbálni.
A recept forrása: Andi konyhája
Jó étvágyat kívánok hozzá!