LANGALLÓ
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Tészta: 50 dkg liszt 5 dkg élesztő 2 ek. tejföl 1 kisebb ek. - nem olvasztott - kacsazsír 4-5 közepes méretű burgonya 1 tk. só 2 dl víz 2 kk. cukor Feltét: 3 dl tejföl 4 gerezd fokhagyma 15-20 dkg füstölt kolbász 1/2 szál póréhagyma, ennek hiányában 1 fej vöröshagyma 15 dkg gépsonka 5 dkg baconszalonna vagy füstölt szalonna 10 dkg trapista sajt
Elkészítés: Ezt a remek kelt tészta receptet az olcsó receptek oldalon találtam, Kautz József küldte be. Tulajdonképpen ez egy pizza recept, de nagyon finom a tésztája a kacsazsírnak köszönhetően.
A receptben megadott hozzávalók mennyiségén én majdnem mindennél változtattam, mert volt amit soknak, s volt amit kevésnek találtam.
A most leírtaknál viszont azt tüntetem fel, ahogyan én készítettem el.
A tésztához először pucoljuk meg a krumplit, vágjuk kockákra - így gyorsabban megfől - s annyi sós vízben főzzük meg, amennyi ellepi a burgonyát.
Ha megfőtt, szűrjük le és krumplitörővel törjük össze.
50 dkg liszthez adjuk hozzá, majd a vizet langyosítsuk meg, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, s futtassuk fel és ezt is öntsük a liszthez.
Adjunk hozzá tejfölt, kacsazsírt - ettől nagyon ízletes lesz - és sót. Én inkább szűken adagoltam a sót, mert az sem lesz jó, ha sós lesz a tésztánk. Ezután alaposan gyúrjuk össze és kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt.
Amikor megkelt a tészta, egy gáztepsit kenjünk ki vékonyan kacsazsírral és nyomkodjuk bele a tésztát. Nem nyújtottam ki, hanem beleöntöttem a tálból a tepsibe és elegyengettem, hogy mindenhol kitöltse a tepsit.
A 3 dl ( 325 gr-os tejfölt használtam hozzá ) keverjük el a fokhagymával, amit pucoljunk le a héjától és reszeljünk le. A tejföl kb. felével egy ecset segítségével kenjük meg a tészta tetejét. A kolbászt és a póréhagymát karikázzuk fel. Én készítettem már vöröshagymából is, azzal is nagyon finom. A gépsonkát vágjuk fel kisebb csíkokra. De itt is megjegyezném, hogy más felvágott is tökéletes, azzal is finom. Pl. párizsi, sajtos párizsi, tarja, én mindegyiket tettem már rá. Ezenkívül kevés baconszalonnát vagy füstölt szalonnát kockázzunk fel .
A feltétek választéka igen változatos lehet, úgy alakíthatjuk, hogy mi található otthon a spajzban, vagy mit vásárolunk hozzá a boltban.
Amint lekentük a tejföllel a tésztát, rakjuk rá a feltéteket. Lehet csak rászórni is, de én úgy tettem rá, hogy az egyik részére sonka került, a másikra kolbász, a harmadikra szalonna. Szórjuk meg a tetejét felkarikázott hagymával, s locsoljuk meg a megmaradt tejföllel.
A sajtot reszeljük le és szórjuk meg vele a langalló tetejét.
A sajtnál is elszeretném mondani, hogy bármilyen trapista sajtot vagy akár füstölt sajtot is használhatunk és aki sajtosabban szereti, többet is tehet rá.
Végül hintsük meg a tetejét egy-két csipet sóval. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A receptben megadott hozzávalók mennyiségén én majdnem mindennél változtattam, mert volt amit soknak, s volt amit kevésnek találtam.
A most leírtaknál viszont azt tüntetem fel, ahogyan én készítettem el.
A tésztához először pucoljuk meg a krumplit, vágjuk kockákra - így gyorsabban megfől - s annyi sós vízben főzzük meg, amennyi ellepi a burgonyát.
Ha megfőtt, szűrjük le és krumplitörővel törjük össze.
50 dkg liszthez adjuk hozzá, majd a vizet langyosítsuk meg, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, s futtassuk fel és ezt is öntsük a liszthez.
Adjunk hozzá tejfölt, kacsazsírt - ettől nagyon ízletes lesz - és sót. Én inkább szűken adagoltam a sót, mert az sem lesz jó, ha sós lesz a tésztánk. Ezután alaposan gyúrjuk össze és kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt.
Amikor megkelt a tészta, egy gáztepsit kenjünk ki vékonyan kacsazsírral és nyomkodjuk bele a tésztát. Nem nyújtottam ki, hanem beleöntöttem a tálból a tepsibe és elegyengettem, hogy mindenhol kitöltse a tepsit.
A 3 dl ( 325 gr-os tejfölt használtam hozzá ) keverjük el a fokhagymával, amit pucoljunk le a héjától és reszeljünk le. A tejföl kb. felével egy ecset segítségével kenjük meg a tészta tetejét. A kolbászt és a póréhagymát karikázzuk fel. Én készítettem már vöröshagymából is, azzal is nagyon finom. A gépsonkát vágjuk fel kisebb csíkokra. De itt is megjegyezném, hogy más felvágott is tökéletes, azzal is finom. Pl. párizsi, sajtos párizsi, tarja, én mindegyiket tettem már rá. Ezenkívül kevés baconszalonnát vagy füstölt szalonnát kockázzunk fel .
A feltétek választéka igen változatos lehet, úgy alakíthatjuk, hogy mi található otthon a spajzban, vagy mit vásárolunk hozzá a boltban.
Amint lekentük a tejföllel a tésztát, rakjuk rá a feltéteket. Lehet csak rászórni is, de én úgy tettem rá, hogy az egyik részére sonka került, a másikra kolbász, a harmadikra szalonna. Szórjuk meg a tetejét felkarikázott hagymával, s locsoljuk meg a megmaradt tejföllel.
A sajtot reszeljük le és szórjuk meg vele a langalló tetejét.
A sajtnál is elszeretném mondani, hogy bármilyen trapista sajtot vagy akár füstölt sajtot is használhatunk és aki sajtosabban szereti, többet is tehet rá.
Végül hintsük meg a tetejét egy-két csipet sóval. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
Jó étvágyat kívánok hozzá!