PATAKI TÁLBAN SÜLT VADDISZNÓ KARAJ
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 15-20 szelet ( kicsi ) vaddisznó karaj
  • 8-10 szelet baconszalonna
  • sertéssült fűszersó
  • 1 tk. zsír
  • 1/2-1 dl víz
  • Elkészítés: Tulajdonképpen a pataki tálamat, ami nekem zománcos, már évekkel ezelőtt kaptam ajándékba, de valahogy nagyon ritkán használtam. A mostani vadhúst is ebben készítettem el, úgy ahogyan a barátnőmék is készítették. A vaddisznó karajt is tőlük kaptuk ajándékba, de ma már sok bevásárló központban vagy hentes üzletben is lehet vadhúst vásárolni, mirelitként.
     
    A pataki tálat minden használat előtt egy rövid ideig  - 1/2-1 órát - áztatni kell hideg vízben. A közvetlen felhasználás előtt, tehát az áztatás után a tálat, amikor már a húst készülünk beletenni, még öblítsük át hideg vízzel és töröljük szárazra.
    A  vadhúst én most a felhasználás előtt szintén beáztattam kb.30-40 percig hideg vízbe, ezáltal kicsit elment a vad íze is és a színe is világosabb lett.
    Ugyanis most nem akartam vadpácban hagyni állni, csak sima sertés fűszersót használtam hozzá.
    Jól lecsepegtetjük a húsokat és klopfolás nélkül, mert nem vágjuk vastagra, a fűszersóval mindkét oldalát beszórjuk. 
    Körülbelül 15-20 percig állni hagyjuk a húsokat, hogy a fűszerrel jól összeérjen.
    Ezután a kiöblített és szárazra törölt tál alját kenjük ki a sertés zsírral és fektessük bele a hús szeleteket. Ezek a hús szeletek elég kicsik voltak, ezért 20 kis szelet került a tál aljára.
     
    De természetesen akinek nagyobb szeletekben van a vadhús, nem kell szét vágni, akkor egyértelmű, hogy a hozzávalókban a megadott mennyiség kevesebb lesz.
    A füstölt szalonna vagy aki baconszalonnát használ, a baconszalonna csíkokat vágjuk ketté és mindegyik húsra tegyünk egy fél szeletet.
    Ezt követően öntsünk alá 1/2 és 1 dl közötti mennyiségű vizet, több nem kell, mert a hús is enged magából folyadékot.
    Fedjük le a tál tetejét a tálhoz tartozó tetővel és tegyük a sütőbe.
    Viszont ne melegítsük elő a sütőt, csak most gyújtsuk be, hogy a tálnak legyen ideje fokozatosan felmelegedni, különben megrepedne a hirtelen hő hatására.
    A tál tetejét 1 óra múlva vegyük le, addig ne nézegessük.
    Ekkor leellenőrizhetjük villával, hogy mennyit puhult a hús. 
    Mivel elég sok levet enged a hús sülés közben, ezért most már a teteje nélkül süssük tovább kb. még 1 órát, hogy a sok folyadék elpárologhasson.
    Ezt követően megint csak ellenőrizzük le villával vagy késsel, hogy mennyire puhult meg a husi.
    Nekem még kellett egy kis idő, ezért még kb. 20 percig sütöttem, de a tetejét ugyan nem tettem már rá, de egy alufóliával letakartam.
    Kívülről gyönyörű ropogósra sült és belül pedig finom, omlós maradt.

    Azt természetesen szeretném elmondani, hogy más sülteket pl. sertés vagy marha húst nem kell ennyi ideig sütni, de a vadnak szüksége van 2-2,5 órára, hiszen ez a hús sokkal inasabb.
    Más alkalommal való sütéskor viszont a két órai sütés úgy történt, hogy nem vettem le a pataki tál tetejét, csak egyszer megnéztem a husit, s aztán visszahelyeztem a tetejét, mert akkor már nagyobb szeletekben volt benne a hús a tálban.
    A finomra sült husit krumpli krokettel vagy krumplipürével és szilvalekvár vagy áfonyalekvár mártással tálaljuk. 
    De a  legutóbbi sütésnél más mártást, a ribizli mártást  készítettem hozzá. Ennek leírása is és a többi recept is megtalálható a receptjeim között az oldalon.
    A vaddisznónak eme változata isteni finom, aki tudja, próbálja ki, megéri.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!