ÁFONYA LEKVÁR MÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
4-5 púp. ek. áfonya lekvár 1 tk. zsír 2 tk. liszt víz, csipet só
Elkészítés: Az áfonya lekvárból készült mártást leginkább vadételek mellé szoktam szervírozni, hiszen az áfonyának van egy kicsi pikáns, de egyben savanykás íze, ami a vadhús mellé remekül párosul.
Ehhez a mártáshoz nem szükségeltetik sok hozzávaló és mégis remek mártást varázsolhatunk az asztalra.
Íme a recept:
A kevés zsiradékot felhevítjük egy lábasban és hozzáadjuk a lisztet. Kicsit pirítsuk meg, de ne pirítsuk túl a rántást. Húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a lekvárt.
Egy kevés vízzel higitsuk, tegyük vissza a tűzre és folyamatosan keverjük egy kézi habverővel. Ízesítsük egy pici sóval és annyi vizet adjunk még hozzá a keverés során, amennyi még szükségeltetik a megfelelő sűrűség eléréséhez.
Jól forraljuk ki és már tálalhatjuk is a finom vad sült mellé.
Én cukrot nem szoktam adni hozzá, mert éppen a savanykás ízre van szükség.
Ebből túl nagy mennyiség nem lesz, de szerintem a mártásból nem is kell sok a húsok mellé, de aki nagyobb mennyiséget szeretne készíteni, az növelje meg a hozzávalók adagolását.

Legutóbb ezt a mártást a pataki tálban sült vaddisznó karaj mellé tálaltam. Annak a receptje megtalálható az oldalon.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ehhez a mártáshoz nem szükségeltetik sok hozzávaló és mégis remek mártást varázsolhatunk az asztalra.

Íme a recept:
A kevés zsiradékot felhevítjük egy lábasban és hozzáadjuk a lisztet. Kicsit pirítsuk meg, de ne pirítsuk túl a rántást. Húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a lekvárt.
Egy kevés vízzel higitsuk, tegyük vissza a tűzre és folyamatosan keverjük egy kézi habverővel. Ízesítsük egy pici sóval és annyi vizet adjunk még hozzá a keverés során, amennyi még szükségeltetik a megfelelő sűrűség eléréséhez.
Jól forraljuk ki és már tálalhatjuk is a finom vad sült mellé.
Én cukrot nem szoktam adni hozzá, mert éppen a savanykás ízre van szükség.
Ebből túl nagy mennyiség nem lesz, de szerintem a mártásból nem is kell sok a húsok mellé, de aki nagyobb mennyiséget szeretne készíteni, az növelje meg a hozzávalók adagolását.

Legutóbb ezt a mártást a pataki tálban sült vaddisznó karaj mellé tálaltam. Annak a receptje megtalálható az oldalon.
Jó étvágyat kívánok hozzá!