AJÁNDÉK DOBOZ TORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta I. : 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Piskóta II. : 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. liszt
  • 1 mk. sütőpor
  • Krém: 2 eper ízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 kupak tejszínes mogyoró aroma
  • Teteje: fondant
  • Díszítés: fondant
  • szaloncukor, 2 kis üveg ital
  • Elkészítés: Ez a szülinapi torta több évvel ezelőtt, szintén egy barátnak készült, a fiam baráti társaságából. Valójában nem volt megbeszélve, hogy milyen torta legyen, ezt a döntést rám bízták, s hát én ezt találtam ki. Talán a doboz teteje és a masnik lehettek volna jobbak is, de talán elsőre elfogadható, a következő már biztosan jobb lesz. Akkor lássuk a receptet.

    A torta ajándék doboznak valóhoz sütöttem egy 6 tojásos sima piskótát és a tetejére egy 2 tojásosat.
    A 6 tojásoshoz a tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, s amint képeztünk egy kevés habot, adjuk hozzá a cukrot is és azzal együtt verjük fel a fehérjéket. A kemény habba keverjük bele a tojások sárgáit, majd a lisztet, amiben vegyítsük el a sütőport.
    Egy kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta tésztát.
    Előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt és azután hűtsük ki, majd vágjuk 3-4 lapba. Én 4-be vágtam, de ha nem sikerülne, 3 lapba is elég vágni.
    A 2 tojásos piskóta elkészítése és sütése ugyanígy történjen, csak a megadott hozzávalókkal, de ennek a sütési ideje  valamivel kevesebb lesz, ezt tűpróbával ellenőrizhetjük.
    Miután kihűltek a piskóták, kenjük meg krémmel. Kívülről is kenjük meg vékonyan a tortát mindenhol és a torta tetejét ( a 2 tojásos piskótából készültet )  szintén kenjük át  - ezt csak kívülről, hisz ez nincs töltve, csupán a fondant felhelyezése miatt van szükség a krémmel való bevonásra. 
    Ehhez a krémet úgy készítjük el, hogy a pudingporokat keverjük el csomómentesre a tejjel és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
    A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és keverjük el benne a mogyoró aromát is. A kikevert rámát végül dolgozzuk el a pudinggal.
    Miután megkentük kívül-belül a tortát, vonjuk be az egészet  fondanttal. ( A fondant elkészítését megtalálhatod a " Fondant " címszó alatt, most külön nem írnám le még egyszer, mert igen hosszadalmas.) A fondant színezése bármilyen ételfestékkel történhet, ez mindenki saját ízlésére van bízva. Én maga a tortát barack színű fondanttal vontam be.
    A tetejét is vonjuk be fondanttal, s én erre szürkés kék árnyalatúra színeztem a fondantot..
    Egy kevés fondantot színezzünk meg egy-két csepp kék ételfestékkel, gyúrjuk át, azután nyújtsunk ki belőle olyan hosszú csíkot, amennyi körbe éri a tortát. Ez a tortán lévő szegély lesz, ami világoskék színt fog kapni.
    A sablont helyezzük rá ( Ennek használatát megtalálhatod a " Puncs torta díszítése " címszó alatt ) és miután rányomtattuk, szabjuk ki. A vizes ecsettel lekent fondant felületre körbe-körbe helyezzük fel a szegélyt. A fondanttal bevont torta tetejére kissé előre tegyünk pár szem szaloncukrot - ez el is maradhat, de most azért kerültek a tortára, mert a születésnap karácsony tájékán volt, s 2 kis üveg alkoholt. Ma már sok üzletben lehet vásárolni valamilyen pici üveges pálinkát, de mi magunk is tölthetünk pl. kifogyott rumaromás üvegbe itókát.

    Az ajándék doboz tetejét díszítsük meg masnival. Ehhez vágjunk ki derelye vágóval a nekünk tetszőleges színűre színezett és kinyújtott fondantból csíkokat - nekem rózsaszín. Azt körbe helyezzük rá a tetejére, egymástól kellő távolságra. Kis kerek pöttyöket is szabjunk ki és azokat is helyezzük fel. A masnit pedig úgy készíthetjük el, hogy egy pár darab szélesebb téglalapot szabjunk ki, hajtsuk ketté, a két végét kicsit nyomjuk össze és a meglévő hajtás közé, a lukba tegyünk egy kis vattát vagy papírzsepit. Helyezzük így fel körbe a doboz tetején középre és hagyjuk így megszáradni. Ezt követően óvatosan helyezzük a torta és üvegecskék tetejére az ajándék doboz tetőt. Miután már száraz a fondant masni, szedjük ki a vatta darabokat és az egész tortát kenjük át vékonyan vizes ecsettel. Ettől fényes bevonatot fogunk kapni.
    Remélem nem túl bonyolult. A masni elkészítésének teljes munkamenetét a Kreatív Torta  oldalról Cakeni útmutatásai szerint ti is végig követhetitek.
    Nagyon sok jó ötlettel látja el az oldalra látogatókat.

    Jó étvágyat és kellemes időtöltést kívánok hozzá!