HAGYMA LEVES SAJTGALUSKÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 ek. zsír
  • 1 kk. ételízesítő
  • só ízlés szerint
  • Sajtgaluskához: 2 tojás
  • 2 púpozott ek. liszt
  • 1 kk. ételízesítő
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • késhegynyi őrölt bors
  • 15 dkg reszelt trapista sajt
  • Elkészítés: A hagyma leves a családunk körében igen közkedvelt étel, szívesen is készítem el, akár hétköznap, akár hétvégén kívánja meg a család.
    A hagymákat megtisztítjuk és karikára vagy fél karikára szeleteljük. A fazékban, amiben főzni szeretnénk, a zsírt melegítsük fel és a felszelt hagymát a zsíron pirítsuk üvegesre. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni - 3-4 liter - és megfűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel. Főzzük addig, amíg a hagyma puha nem lesz. Ekkor a sajtgaluskához valókat dolgozzuk össze és egy teáskanál segítségével szaggassuk óvatosan a levesbe. A galuskák a főzés során nem fognak szét esni, szét főlni, ettől nem kell tartani, csak minimálisan fől le a galuskából egy-egy pici sajt. Elsőre ugyan úgy tűnhet, mintha összefolyna, összeállna a galuska egy kupacba, de a látszat csal. Amikor már megfőltek a galuskák, szépen egyesével lehet majd kimerni a levesből a hagyma darabokkal együtt.
    A levest, miután beleszaggattuk a sajt galuskákat, ezután még hagyjuk picit főlni, kb. 5-7 percig, nem túl nagy lángon, amíg a sajtgaluska megdagad. ( Ezt látni lehet, a beleszaggatott tészta 2-3-szorosára fog megnőni. ) Miután beleszaggattuk a galuskákat, a levest keverni már nem szabad, mert akkor szét keverjük a galuskát.
    Mint előbb is említettem, a galuskák amikor megnövekednek a levesben, olyannak láthatjuk, amikor készen van, mintha összefolyt, egybe ért  volna, de a kimeréskor jól szét választható 1-1 galuska, de mindenképpen szép lassan kell kimerni a levest, hogy a pillekönnyű galuska ne szakadjon szét.
    Ez a levesbetét más leveshez is illik, nagyon lágy, könnyű és nagyon finom!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!