HAGYMA LEVES SAJTGALUSKÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
6-8 nagyobb fej vöröshagyma 1 ek. zsír 1 kk. ételízesítő só ízlés szerint Sajtgaluskához: 2 tojás 2 púpozott ek. liszt 1 kk. ételízesítő 1 kk. szódabikarbóna késhegynyi őrölt bors 15 dkg reszelt trapista sajt
Elkészítés: A hagyma leves a családunk körében igen közkedvelt étel, szívesen is készítem el, akár hétköznap, akár hétvégén kívánja meg a család.
A hagymákat megtisztítjuk és karikára vagy fél karikára szeleteljük. A fazékban, amiben főzni szeretnénk, a zsírt melegítsük fel és a felszelt hagymát a zsíron pirítsuk üvegesre. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni - 3-4 liter - és megfűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel. Főzzük addig, amíg a hagyma puha nem lesz. Ekkor a sajtgaluskához valókat dolgozzuk össze és egy teáskanál segítségével szaggassuk óvatosan a levesbe. A galuskák a főzés során nem fognak szét esni, szét főlni, ettől nem kell tartani, csak minimálisan fől le a galuskából egy-egy pici sajt. Elsőre ugyan úgy tűnhet, mintha összefolyna, összeállna a galuska egy kupacba, de a látszat csal. Amikor már megfőltek a galuskák, szépen egyesével lehet majd kimerni a levesből a hagyma darabokkal együtt.
A levest, miután beleszaggattuk a sajt galuskákat, ezután még hagyjuk picit főlni, kb. 5-7 percig, nem túl nagy lángon, amíg a sajtgaluska megdagad. ( Ezt látni lehet, a beleszaggatott tészta 2-3-szorosára fog megnőni. ) Miután beleszaggattuk a galuskákat, a levest keverni már nem szabad, mert akkor szét keverjük a galuskát.
Mint előbb is említettem, a galuskák amikor megnövekednek a levesben, olyannak láthatjuk, amikor készen van, mintha összefolyt, egybe ért volna, de a kimeréskor jól szét választható 1-1 galuska, de mindenképpen szép lassan kell kimerni a levest, hogy a pillekönnyű galuska ne szakadjon szét.
Ez a levesbetét más leveshez is illik, nagyon lágy, könnyű és nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Mint előbb is említettem, a galuskák amikor megnövekednek a levesben, olyannak láthatjuk, amikor készen van, mintha összefolyt, egybe ért volna, de a kimeréskor jól szét választható 1-1 galuska, de mindenképpen szép lassan kell kimerni a levest, hogy a pillekönnyű galuska ne szakadjon szét.
Ez a levesbetét más leveshez is illik, nagyon lágy, könnyű és nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok hozzá!