PRÉZLIGOMBÓCOS CSIRKERAGULEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 csirkének aprólékai 30-40 dkg zöldborsó 5-6 szem burgonya 2 szál sárgarápa 2 szál petrezselyem gyökér 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma só ízlés szerint 5-6 szem egész bors 2 kk. ételízesítő 1 kk. őrölt pirospaprika petrezselyemzöld prézligombóchoz: 2 egész tojás só és ételízesítő ízlés szerint 1 ek. étolaj kb. 6 ek. zsemlemorzsa, amennyit felvesz a tojás
Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk. A csirkeaprólékot szintén megmossuk és a zöldségekhez adjuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Én 4-5 l-es fazékban készítem. Tudom ez elég sok, de én szeretem, ha a levesből későbbre is marad, hisz az felmelegítve is élvezhető. Befűszerezzük a pirospaprika és ételízesítő kivételével, majd hozzáadjuk a tisztított hagymát és fokhagymát. Miután 1-2-t forrt a leves, ízesítsük ételízesítővel. S addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek puhák nem lesznek. Ezt követően a pirospaprikával egy kis színt adunk a levesnek. Végül elkészítjük a prézligombócokat. A tojást villával kissé felverjük, sózzuk, ételízesítőzzük, s hozzákeverjük az olajat és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állaga legyen. Ne legyen túl híg se, de túl sűrű se, mert akkor kőkemény lesz a gombóc. Azért írtam kb. 6 ek.-nyi mennyiséget, mert függ a tojás nagyságától. Ha kisebb a tojás, kevesebb morzsát vesz fel, ha nagyobb, akkor többre van szükség.
Miután jól kikevertük, kis golyókat formálunk belőle, a levesbe tesszük és még kb. 10 percig főzzük tovább a levest, amíg a gombócok megpuhulnak. Én szoktam végezni egy ellenőrzést: egy gombócot kettévágok és ha már puha, akkor készen van a levesünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Miután jól kikevertük, kis golyókat formálunk belőle, a levesbe tesszük és még kb. 10 percig főzzük tovább a levest, amíg a gombócok megpuhulnak. Én szoktam végezni egy ellenőrzést: egy gombócot kettévágok és ha már puha, akkor készen van a levesünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!