GYÜMÖLCS LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
Bármilyen idény gyümölcs vagy befőtt ( alma, körte, meggy, barack, szilva, cseresznye ) 1-2 darab egész fahéj 2-3 karika citrom 4-5 ek. cukor 1 kis doboz tejföl 2 ek. liszt
Elkészítés: A gyümölcs levest én nyáron idény gyümölcsből készítem, de télen mindég befőttből, hiszen sok-sok befőttet szoktam eltenni télire. Persze akkor is szoktam általában friss gyümölcsöt is hozzá használni, az pedig nem más, mint az alma. Mivel az általában van itthon, szívesen teszek a befőtt mellé 2-3 meghámozott és kisebb kockákra vágott almát is. Ha befőttet használok, a befőttlét természetesen nem szoktam a leveshez hozzáadni, csak a meggynek a levét. Pl. szilva befőtt vagy őszibarack befőtt levet nem öntök hozzá a leves alaphoz.
A gyümölcsöket ha friss, megmossuk, feldaraboljuk a nagyobbakat, pl. az almát, barackot, ha befőtt, akkor azt daraboljuk, amelyik nagyobb darab.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A gyümölcsöket ha friss, megmossuk, feldaraboljuk a nagyobbakat, pl. az almát, barackot, ha befőtt, akkor azt daraboljuk, amelyik nagyobb darab.
Majd felöntjük vízzel, beleadjuk az egész fahéjat, a citrom karikákat és puhára főzzük. Természetesen a gyümölcsnek nem kell sok főzési idő, főleg ha befőttből készül a levesünk.
Közben, amikor feltettük főlni, ízesítsük cukorral, amit az ízlésünk szerint adagoljunk.
A végén a tejfölt keverjük ki a liszttel és egy kevés vízzel. Egy-két merőkanálnyi mennyiséget a levesből is merjünk hozzá a habaráshoz, mert így elkerülhető lesz a csomósodás.
Én mindenkor szűrőn keresztül szoktam bele adni a habarékot a levesbe és azután ha beleöntöttem, jól ki kell forralni a levest. Ha mégis maradna egy kis " csomó " a habarásból, az a forrás során szépen szét fog főlni.
A kész gyümölcs leves melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
Kipróbáltam már másképpen is behabarni a levest. A tejfölt egy csomag vaníliás pudingporral kevertem ki és azzal habartam be a levest és úgy is készítettem már, hogy a pudingport főzőtejszínnel kevertem csomómentesre és azzal sűrítettem be a levest.
Így is - úgy is finom, aki gondolja, próbálja ki, de leginkább a hagyományos módon szoktam elkészíteni a gyümölcs levest.
Jó étvágyat kívánok hozzá!