GYÜMÖLCS LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • Bármilyen idény gyümölcs vagy befőtt ( alma, körte, meggy, barack, szilva, cseresznye )
  • 1-2 darab egész fahéj
  • 2-3 karika citrom
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 ek. liszt
  • Elkészítés: A gyümilevest én nyáron idény gyümölcsből készítem, de télen mindég befőttből. Persze akkor is szoktam általában friss gyümölcsöt is hozzá használni, az pedig nem más, mint az alma.Mivel az általában van itthon, szívesen teszek a befőtt mellé 2-3 meghámozott és kisebb kockákra vágott almát is. Ha befőttet használok, a befőttlét természetesen nem szoktam a leveshez hozzáadni.
    A gyümölcsöket ha friss, megmossuk, feldaraboljuk a nagyobbakat, pl. az almát, barackot, ha befőtt, akkor azt daraboljuk, amelyik nagyobb darab.
    Majd felöntjük vízzel, beleadjuk az egész fahéjat, a citrom karikákat  és puhára főzzük. Természetesen a gyümölcsnek nem kell sok főzési idő, főleg ha befőttből készül a levesünk.
    Közben, amikor feltettük főlni, ízesítsük cukorral, amit az ízlésünk szerint adagoljunk.
    A végén a tejfölt keverjük ki a liszttel és egy kevés vízzel. Egy-két merőkanálnyi mennyiséget a levesből is merjünk hozzá a habaráshoz, mert így elkerülhető lesz a csomósodás. 
    Én mindenkor szűrőn keresztül szoktam bele adni a habarékot a levesbe és azután ha beleöntöttem, jól ki kell forralni a levest. Ha mégis maradna egy kis " csomó " a habarásból, az a forrás során szépen szét fog főlni.
    A kész gyümölcs leves melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. 

    Kipróbáltam már másképpen is behabarni a levest. A tejfölt egy csomag vaníliás pudingporral kevertem ki és azzal habartam be a levest és úgy is készítettem már, hogy a pudingport főzőtejszínnel kevertem csomómentesre és azzal sűrítettem be a levest.
    Így is - úgy is finom, aki gondolja, próbálja ki, de leginkább a hagyományos módon szoktam elkészíteni a gyümölcs levest.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!