GYÜMÖLCS LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • Bármilyen idény gyümölcs vagy befőtt ( alma, körte, meggy, barack, szilva, cseresznye )
  • 1-2 darab egész fahéjrúd
  • 2 citrom karika
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 ek. liszt
  • 1 csipet só
  • Elkészítés: A gyümölcs levest én nyáron idény gyümölcsből készítem, de télen mindég befőttből, hiszen sok-sok befőttet szoktam eltenni télire. Persze akkor is szoktam általában friss gyümölcsöt is hozzá használni, az pedig nem más, mint az alma. Mivel az általában van itthon, szívesen teszek a befőtt mellé 2-3 meghámozott és kisebb kockákra vágott almát is. Ha befőttet használok, a befőttlét természetesen nem szoktam a leveshez hozzáadni, csak a meggynek a levét. Hiszen attól szép piros lesz a színe a levesnek. De a szilva befőtt vagy őszibarack befőtt levet nem öntöm hozzá a leves alaphoz.

    A gyümölcsök megválasztása rajtunk múlik.
    Lehet a levesben meggy, cseresznye, barack, alma, szilva, s persze mind vegyesen.
    A leveshez a gyümölcsöket ha friss, mossuk meg, s ha kell pucoljuk meg és aztán daraboljuk fel. Gondolok itt az almára, barackra.
    A meggyet, cseresznyét előbb magozzuk ki.
    Ha befőttet használunk, akkor csak azt daraboljuk, amelyik nagyobb darab.
    S a meggy és/vagy  a cseresznye magozott befőtt legyen.
    A gyümölcsöket tegyük bele a fazékba és öntsük fel annyi vízzel, amennyit főzni szeretnénk.
    S persze a gyümölcsök mennyisége is eszerint változzon.
    Én általában egy fazék levest készítek, ami legalább 5-6 literes.
    Abba télen 1 ü. magozott meggy, 1 ü. szilva befőtt, 1 ü. őszibarack befőtt és 2-3 alma kerül.
    Idény gyümölcsnél mindenből legalább 30-40 dkg mennyiséget számolok.
    Miután felöntöttük a vízzel, beleadhatjuk az egész fahéjat is.
    Ha van otthon, akkor a citrom karikákat is tegyük hozzá és főzzük puhára a gyümölcsöket. 
    Természetesen a gyümölcsöknek nem kell sok főzési idő.
    Kb. 15 perc elég neki a forrástól számítva, főleg ha befőttből készül a levesünk, hiszen az már szinte puha.
    Közben, amikor feltettük főlni, ízesítsük cukorral, amit az ízlésünk szerint adagoljunk.
    Én 4 ek. cukrot szoktam hozzá adni ennyi mennyiséghez.
    A levesbe tegyünk egy csipet sót is, az jobban kiemeli az ízeket.
    Amikor puha a gyümölcs, a végén a tejfölt keverjük ki a liszttel és egy kevés vízzel. 
    Egy-két merőkanálnyi mennyiséget a levesből is merjünk hozzá a habaráshoz, mert így elkerülhető lesz a csomósodás. 
    Öntsük bele ezután a keveréket a levesbe.
    Én mindenkor szűrőn keresztül szoktam bele adni a habarékot a levesbe, mert így nem kerülnek bele csomócskák. 
    Azután ha beleöntöttük a habarékot, jól forraljuk össze az egészet. 
    Ha mégis maradna egy kevés tejföl darab a habarásból a leves tetején, miután beleöntöttük, az a forrás során szépen szét fog főlni.
    A gyümölcs levest egyébként nem csak lisztes tejföllel lehet behabarni, hanem használhatunk hozzá plusz egy csomag vaníliás pudingport is.
    Akkor a főzős vanília ízű pudingporhoz adjunk még hozzá 2 ek. lisztet is és a tejföllel, vízzel keverjük ki.
    Most is tegyünk hozzá a levesből - természetesen gyümölcs nélküli levet csak - és azzal együtt keverjük szép simára a habarást.
    Ezt szintén szűrőn keresztül öntsük a levesünkhöz.
    Ugyanúgy ezt is forraljuk ki, de itt 2-3 perccel tovább forraljuk a levest a hozzáadott pudingporral.
    De persze ez nem lesz sűrű pudingos, hiszen a folyadék mennyiségünk ahhoz sok, csak az íze vaníliásabb lesz.
    A harmadik változat pedig az, hogy tejföl helyett főzőtejszínt is használhatunk. 
    S van még egy változat, ami pedig az, hogy a pudingporhoz nem adunk lisztet pluszban és főzőtejszínt használunk hozzá.
    Ez utóbbit akkor készítettem el így, amikor kicsit kevesebb volt a leves mennyisége.
    A Főképen és a felső, illetve az alsó képen lévő leveseket tejfölös habarással készítettem. 
    Itt a  tejfölt egy csomag vaníliás pudingporral és 2 lapos evőkanál liszttel kevertem ki és azzal habartam be a levest. De az alsó képen lévő leves egy más alkalommal készült, de sokkal jobban látszanak benne a gyümölcsök. Ezért is tettem fel azt is.
    De a középső fotón lévő levesnél csak pudingport használtam, lisztet nem és a pudingport főzőtejszínnel kevertem csomómentesre.
    S azzal sűrítettem be a levest.
    Ott friss gyümölcsöket használtam a levesbe, vagyis nyáron készült az a leves.
    Így is - úgy is finom, aki gondolja, próbálja ki több féleképpen.
    A kész gyümölcs leves melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!