GYÜMÖLCS LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
Bármilyen idény gyümölcs vagy befőtt ( alma, körte, meggy, barack, szilva, cseresznye ) 1-2 darab egész fahéjrúd 2 citrom karika 4-5 ek. cukor 1 kis doboz tejföl 1 cs. vaníliás pudingpor 2 ek. liszt 1 csipet só
Elkészítés: A gyümölcs levest én nyáron idény gyümölcsből készítem, de télen mindég befőttből, hiszen sok-sok befőttet szoktam eltenni télire. Persze akkor is szoktam általában friss gyümölcsöt is hozzá használni, az pedig nem más, mint az alma. Mivel az általában van itthon, szívesen teszek a befőtt mellé 2-3 meghámozott és kisebb kockákra vágott almát is. Ha befőttet használok, a befőttlét természetesen nem szoktam a leveshez hozzáadni, csak a meggynek a levét. Hiszen attól szép piros lesz a színe a levesnek. De a szilva befőtt vagy őszibarack befőtt levet nem öntöm hozzá a leves alaphoz.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

A gyümölcsök megválasztása rajtunk múlik.
Lehet a levesben meggy, cseresznye, barack, alma, szilva, s persze mind vegyesen.
A leveshez a gyümölcsöket ha friss, mossuk meg, s ha kell pucoljuk meg és aztán daraboljuk fel. Gondolok itt az almára, barackra.
A meggyet, cseresznyét előbb magozzuk ki.
Ha befőttet használunk, akkor csak azt daraboljuk, amelyik nagyobb darab.
S a meggy és/vagy a cseresznye magozott befőtt legyen.
A gyümölcsöket tegyük bele a fazékba és öntsük fel annyi vízzel, amennyit főzni szeretnénk.
S persze a gyümölcsök mennyisége is eszerint változzon.
Én általában egy fazék levest készítek, ami legalább 5-6 literes.
Abba télen 1 ü. magozott meggy, 1 ü. szilva befőtt, 1 ü. őszibarack befőtt és 2-3 alma kerül.
Idény gyümölcsnél mindenből legalább 30-40 dkg mennyiséget számolok.
Miután felöntöttük a vízzel, beleadhatjuk az egész fahéjat is.
Ha van otthon, akkor a citrom karikákat is tegyük hozzá és főzzük puhára a gyümölcsöket.
Természetesen a gyümölcsöknek nem kell sok főzési idő.
Kb. 15 perc elég neki a forrástól számítva, főleg ha befőttből készül a levesünk, hiszen az már szinte puha.
Közben, amikor feltettük főlni, ízesítsük cukorral, amit az ízlésünk szerint adagoljunk.
Én 4 ek. cukrot szoktam hozzá adni ennyi mennyiséghez.
A levesbe tegyünk egy csipet sót is, az jobban kiemeli az ízeket.

Amikor puha a gyümölcs, a végén a tejfölt keverjük ki a liszttel és egy kevés vízzel.
Egy-két merőkanálnyi mennyiséget a levesből is merjünk hozzá a habaráshoz, mert így elkerülhető lesz a csomósodás.
Öntsük bele ezután a keveréket a levesbe.
Én mindenkor szűrőn keresztül szoktam bele adni a habarékot a levesbe, mert így nem kerülnek bele csomócskák.
Azután ha beleöntöttük a habarékot, jól forraljuk össze az egészet.
Ha mégis maradna egy kevés tejföl darab a habarásból a leves tetején, miután beleöntöttük, az a forrás során szépen szét fog főlni.
A gyümölcs levest egyébként nem csak lisztes tejföllel lehet behabarni, hanem használhatunk hozzá plusz egy csomag vaníliás pudingport is.
Akkor a főzős vanília ízű pudingporhoz adjunk még hozzá 2 ek. lisztet is és a tejföllel, vízzel keverjük ki.
Most is tegyünk hozzá a levesből - természetesen gyümölcs nélküli levet csak - és azzal együtt keverjük szép simára a habarást.
Ezt szintén szűrőn keresztül öntsük a levesünkhöz.
Ugyanúgy ezt is forraljuk ki, de itt 2-3 perccel tovább forraljuk a levest a hozzáadott pudingporral.
De persze ez nem lesz sűrű pudingos, hiszen a folyadék mennyiségünk ahhoz sok, csak az íze vaníliásabb lesz.
A harmadik változat pedig az, hogy tejföl helyett főzőtejszínt is használhatunk.
S van még egy változat, ami pedig az, hogy a pudingporhoz nem adunk lisztet pluszban és főzőtejszínt használunk hozzá.
Ez utóbbit akkor készítettem el így, amikor kicsit kevesebb volt a leves mennyisége.
A Főképen és a felső, illetve az alsó képen lévő leveseket tejfölös habarással készítettem.
Itt a tejfölt egy csomag vaníliás pudingporral és 2 lapos evőkanál liszttel kevertem ki és azzal habartam be a levest. De az alsó képen lévő leves egy más alkalommal készült, de sokkal jobban látszanak benne a gyümölcsök. Ezért is tettem fel azt is.

De a középső fotón lévő levesnél csak pudingport használtam, lisztet nem és a pudingport főzőtejszínnel kevertem csomómentesre.
S azzal sűrítettem be a levest.
Ott friss gyümölcsöket használtam a levesbe, vagyis nyáron készült az a leves.
Így is - úgy is finom, aki gondolja, próbálja ki több féleképpen.
A kész gyümölcs leves melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!