RÁNTOTT KARFIOL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 nagyobb fej karfiol só ételízesítő kb. 10 dkg liszt 2-3 tojás kb. 1/2 cs. zsemlemorzsa zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
A rántott karfiolt nagyon imádja itthon a család, ezért a karfiol szezonja idején sokszor készítek ilyen főételt.
De télen sem hiányozhat az asztalról, mert igyekszem nyár végén, ősz elején a harmadéréskor - olcsóbban - többet megvásárolni, s rózsáira szedve lefagyasztani.
A recept viszont roppant egyszerű.
A karfiolt szedjük szét rózsáira és mossuk meg. Majd annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára. A főzővízbe tegyünk egy kevés sót és egy kis ételízesítőt.
Miután puhára főztük a karfiolt - de csak annyira, hogy ne essen szét - szűrjük le. Egy kevés hideg vízzel is öblítsük le, hogy ne legyen olyan forró, amikor dolgozunk vele. Amint lecsepegtettük a karfiolt, sózzuk be és panírozzuk be a szokásos módon.
Előbb lisztbe forgassuk meg, majd a villával felvert tojásba és végül a zsemlemorzsába.
A bepanírozott karfiol rózsákat bő, forró olajban vagy zsírban süssük arany barnára.
Egy szalvétára kiszedve, itassuk fel a felesleges zsiradékot.
A rántott karfiolt igen sokféle körettel kínálhatjuk.
Én jelenleg gombás rizzsel és savanyított paradicsommal tálaltam. A gombás rizs receptjét megtalálhatjátok az oldalon.
Szeretném még megosztani veletek egy konyhai fortélyomat.
Az ilyen kisebb zöldségeknél - mint a karfiol, a gomba, a cukkini, de ide tartozik a csirkeszárnyból kialakított comb is - mindég úgy oldom meg a panírozást, hogy 3 olyan műanyag tálba teszem bele a panírozó anyagokat, amiket le lehet a fedelükkel zárni. Bele teszem a lisztbe a panírozandó zöldséget, egyszerre lehet többet is, lezárom a tetejét és jól megrázom. Így panírozom be a tojásban és a zsemlemorzsában is. Hús panírozásánál ezt a technikai elemet kihagyom, azt szépen villával fordítom meg a panírban, mert az nagy szelet és nem lenne rajta szép a panír.
Próbáljátok ki, remélem segítettem az ötlettel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A rántott karfiolt nagyon imádja itthon a család, ezért a karfiol szezonja idején sokszor készítek ilyen főételt.
De télen sem hiányozhat az asztalról, mert igyekszem nyár végén, ősz elején a harmadéréskor - olcsóbban - többet megvásárolni, s rózsáira szedve lefagyasztani.
A recept viszont roppant egyszerű.
A karfiolt szedjük szét rózsáira és mossuk meg. Majd annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára. A főzővízbe tegyünk egy kevés sót és egy kis ételízesítőt.
Miután puhára főztük a karfiolt - de csak annyira, hogy ne essen szét - szűrjük le. Egy kevés hideg vízzel is öblítsük le, hogy ne legyen olyan forró, amikor dolgozunk vele. Amint lecsepegtettük a karfiolt, sózzuk be és panírozzuk be a szokásos módon.
Előbb lisztbe forgassuk meg, majd a villával felvert tojásba és végül a zsemlemorzsába.
A bepanírozott karfiol rózsákat bő, forró olajban vagy zsírban süssük arany barnára.
Egy szalvétára kiszedve, itassuk fel a felesleges zsiradékot.
A rántott karfiolt igen sokféle körettel kínálhatjuk.
Én jelenleg gombás rizzsel és savanyított paradicsommal tálaltam. A gombás rizs receptjét megtalálhatjátok az oldalon.
Szeretném még megosztani veletek egy konyhai fortélyomat.
Az ilyen kisebb zöldségeknél - mint a karfiol, a gomba, a cukkini, de ide tartozik a csirkeszárnyból kialakított comb is - mindég úgy oldom meg a panírozást, hogy 3 olyan műanyag tálba teszem bele a panírozó anyagokat, amiket le lehet a fedelükkel zárni. Bele teszem a lisztbe a panírozandó zöldséget, egyszerre lehet többet is, lezárom a tetejét és jól megrázom. Így panírozom be a tojásban és a zsemlemorzsában is. Hús panírozásánál ezt a technikai elemet kihagyom, azt szépen villával fordítom meg a panírban, mert az nagy szelet és nem lenne rajta szép a panír.
Próbáljátok ki, remélem segítettem az ötlettel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!