ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT SÜLT TOJÁSLEPÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
A tojáslepényhez: 5 tojás 15 dkg liszt kb. 2 dl tej 2-3 csipet tárkony 2-3 csipet. őrölt bors só ízlés szerint 1 kk. sütőpor Öntet: 3 tojás 2 dl főzőtejszín só ételízesítő Töltelék: 1 nagyobb fej brokkoli 30 dkg franciasaláta zöldségkeverék vagy zöldbab 10 dkg reszelt trapista sajt Teteje: 5 dkg reszelt trapista sajt A tepsi kikenéséhez vaj vagy liga vagy ráma a tojáslepény sütéséhez: zsiradék
Elkészítés: Ez a töltött tojáslepény valójában egy hús nélküli egytálétel és nagyon könnyen elkészíthető ételkülönlegesség. Bár kicsit időigényes az elkészítése, de a végeredmény egy ízletes zöldséges, tojásos fogás. A hozzávalók mennyisége eredetileg a megadottaknál a duplája volt, de időközben már kisebb mennyiségből, azaz a feléből készítettem el ezt az ételt. Így mostanra azokat a mennyiségeket is tüntetem fel. De ha valaki több adagra valót szeretne elkészíteni belőle, akkor a megadott hozzávalók mennyiségét duplázza meg.
Első lépésként a brokkolit szedjük rózsáira és mossuk meg. Majd ha fagyasztott, a zöldségkeveréket is öblítsük le folyó vízzel, hogy a rajta lévő jeges darabok ne maradjanak rajta. Viszont ha friss zöldbabot használunk hozzá, mert azzal is ízletes, akkor a zöldbaboknak a két végét vágjuk le és daraboljuk tetszőleges méretűre. De természetesen készen vásárolva, fagyasztottan ez már daraboltan kapható. Majd miután megmostuk a zöldségeket, sós vízben főzzük puhára.
Első lépésként a brokkolit szedjük rózsáira és mossuk meg. Majd ha fagyasztott, a zöldségkeveréket is öblítsük le folyó vízzel, hogy a rajta lévő jeges darabok ne maradjanak rajta. Viszont ha friss zöldbabot használunk hozzá, mert azzal is ízletes, akkor a zöldbaboknak a két végét vágjuk le és daraboljuk tetszőleges méretűre. De természetesen készen vásárolva, fagyasztottan ez már daraboltan kapható. Majd miután megmostuk a zöldségeket, sós vízben főzzük puhára.
Szűrjük le azután és tegyük félre.
A tojáslepényekhez keverjük ki a tojásokat egy robotgéppel habosra.
Majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és lazítsunk a sűrűségén a tejjel.
Annyi tejet adjunk hozzá, hogy kissé sűrű palacsintatészta jellegű masszát kapjunk.
Lehet, hogy 2 dl tejre lesz szükségünk, de lehet, hogy ennyi sem kell majd, mert ez függhet a tojások nagyságától és a liszt minőségétől is.
Adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót, őrölt fekete borsot, tárkonyt.
A tárkonynak egyébként elég intenzív íze, aromája van, így nem biztos, hogy mindenki szereti. Ezért, ha valaki nem kedveli ezt az ízvilágot, abban az esetben ne tegyen bele ebből a fűszerből.
Ennek a tésztának kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint egy palacsinta tésztának, de lényegében úgy néz ki a keverék, mintha palacsinta tésztát állítottunk volna össze.
Viszont a több tojástól és kevesebb folyadéktól a kisült lepénykék is vastagabbak, tömörebbek lesznek.
Palacsintasütőben, amit minden lepénynél kenjünk meg zsiradékkal, ami lehet olaj vagy zsír is, süssük ki a lepényeket - mindkét oldalról, mintha csak palacsintát sütnénk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Egy lepényhez egy közepes merőkanálnyi mennyiséget tegyünk a serpenyőbe és akár a merőkanál segítségével terítsük szét a palacsinta sütőben. Egyébként szépen elterül, de mivel nem olyan híg az állaga, a széleinél lehet, hogy rá kell segíteni, hogy kitöltse a palacsinta sütőt.
Miután kisütöttük az összes tészta adagot, töltsük meg őket.
Készítsük magunk elé a tojáslepényeket, a puha zöldségeket és a reszelt sajtot.
Majd a sütőtálat is, amit kenjünk ki rámával vagy ligával.
Közben a sütőt is kapcsoljuk be 200 fokra, alsó-felső sütési állásba.
A tojáslepények mindegyikének közepére halmozzunk a brokkoliból, a zöldségkeverékből, vagy zöldbabból és szórjuk meg 1 teáskanál reszelt sajttal.
Két oldalát a lepénynek hajtsuk fel a zöldségre és tekerjük fel, akár csak a palacsintákat és a zsiradékkal kikent tepsibe vagy sütőtálba rakjuk le sorban egymás mellé a töltött és feltekert lepényeket.
Miután szépen lesorakoztattuk a lepénykéket, a tetejére öntsük rá az öntetet, úgy, hogy mindenhol érje a tekercsek tetejét is az öntet.
Az öntethez üssük fel egy tálba a 3 tojást és egy villával vagy akár robotgéppel habosítsuk fel.
Sózzuk meg és adjunk hozzá egy kicsi ételízesítőt is.
Majd keverjük el benne a főzőtejszínt.
Ha ezzel is meg vagyunk, a lepények tetejét szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal.
Helyezzük be a tálat az előmelegített sütőbe és süssük kb. 20 percig.
Ezalatt a sütési idő alatt a tojás is szépen megszilárdul a tejszínben és a sajt is ráolvad a tekercsekre.
Krumplipürével és salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.
Régebben úgyis készítettem ezt az egytálételt, hogy öntet nem került rá, csak a reszelt sajt.
Azzal az elkészítési móddal is ízlett a családnak, de ahhoz mindenképpen valamilyen majonézes saláta illett, hogy ne legyen olyan " száraz ".
Azt akkor brokkolival és zöldbabbal készítettem.
De legközelebb már a zöldbab helyett a franciasalátához felhasználható zöldségkeverékkel készült ez a fogás.
S, hogy krémesebb legyen az állaga, öntetet is tettem hozzá.
Ez a változat jobban ízlett a családnak és azóta már csak ilyen formában készítem.
Próbáljátok ki ti is!
Jó étvágyat kívánok hozzá!