ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT SÜLT TOJÁSLEPÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • A tojáslepényhez: 5 tojás
  • 15 dkg liszt
  • kb. 2 dl tej
  • 2-3 csipet tárkony
  • 2-3 csipet. őrölt bors
  • só ízlés szerint
  • 1 kk. sütőpor
  • Öntet: 3 tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • ételízesítő
  • Töltelék: 1 nagyobb fej brokkoli
  • 30 dkg franciasaláta zöldségkeverék vagy zöldbab
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • Teteje: 5 dkg reszelt trapista sajt
  • A tepsi kikenéséhez vaj vagy liga vagy ráma
  • a tojáslepény sütéséhez: zsiradék
  • Elkészítés: Ez a töltött tojáslepény valójában egy hús nélküli egytálétel és nagyon könnyen elkészíthető ételkülönlegesség. Bár kicsit időigényes az elkészítése, de a végeredmény egy ízletes zöldséges, tojásos fogás. A hozzávalók mennyisége eredetileg a megadottaknál a duplája volt, de időközben már kisebb mennyiségből, azaz a feléből készítettem el ezt az ételt. Így mostanra azokat a mennyiségeket is tüntetem fel. De ha valaki több adagra valót szeretne elkészíteni belőle, akkor a megadott hozzávalók mennyiségét duplázza meg.

    Első lépésként a brokkolit szedjük rózsáira és mossuk meg. Majd ha fagyasztott, a zöldségkeveréket is öblítsük le folyó vízzel, hogy a rajta lévő jeges darabok ne maradjanak rajta. Viszont ha friss zöldbabot használunk hozzá, mert azzal is ízletes, akkor a zöldbaboknak a két végét vágjuk le és daraboljuk tetszőleges méretűre. De természetesen készen vásárolva, fagyasztottan ez már daraboltan kapható. Majd miután megmostuk a zöldségeket, sós vízben főzzük puhára. 
    Szűrjük le azután és tegyük félre. 
    A tojáslepényekhez keverjük ki a tojásokat egy robotgéppel habosra.
    Majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és lazítsunk a sűrűségén a tejjel. 
    Annyi tejet adjunk hozzá, hogy kissé sűrű palacsintatészta jellegű masszát kapjunk. 
    Lehet, hogy 2 dl tejre lesz szükségünk, de lehet, hogy ennyi sem kell majd, mert ez függhet a tojások nagyságától és a liszt minőségétől is.
    Adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót, őrölt fekete borsot, tárkonyt.
    A tárkonynak egyébként elég intenzív íze, aromája van, így nem biztos, hogy mindenki szereti. Ezért, ha valaki nem kedveli ezt az ízvilágot, abban az esetben ne tegyen bele ebből a fűszerből.
    Ennek a tésztának kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint egy palacsinta tésztának, de lényegében úgy néz ki a keverék, mintha palacsinta tésztát állítottunk volna össze. 
    Viszont a több tojástól és kevesebb folyadéktól a kisült lepénykék is vastagabbak, tömörebbek lesznek.
    Palacsintasütőben, amit minden lepénynél kenjünk meg zsiradékkal, ami lehet olaj vagy zsír is, süssük ki a lepényeket - mindkét oldalról, mintha  csak palacsintát sütnénk.
    Egy lepényhez egy közepes merőkanálnyi mennyiséget tegyünk a serpenyőbe és akár a merőkanál segítségével terítsük szét a palacsinta sütőben. Egyébként szépen elterül, de mivel nem olyan híg az állaga, a széleinél lehet, hogy rá kell segíteni, hogy kitöltse a palacsinta sütőt. 
    Miután kisütöttük az összes tészta adagot, töltsük meg őket.
    Készítsük magunk elé a tojáslepényeket, a puha zöldségeket és a reszelt sajtot.
    Majd a sütőtálat is, amit kenjünk ki rámával vagy ligával.
    Közben a sütőt is kapcsoljuk be 200 fokra, alsó-felső sütési állásba.
    A tojáslepények mindegyikének közepére halmozzunk a brokkoliból, a zöldségkeverékből, vagy zöldbabból és szórjuk meg 1 teáskanál reszelt sajttal. 
    Két oldalát a lepénynek hajtsuk fel a zöldségre és tekerjük fel, akár csak a palacsintákat és a zsiradékkal kikent tepsibe vagy sütőtálba rakjuk le sorban egymás mellé a töltött és feltekert lepényeket.
    Miután szépen lesorakoztattuk a lepénykéket, a tetejére öntsük rá az öntetet, úgy, hogy mindenhol érje a tekercsek tetejét is az öntet.
    Az öntethez üssük fel egy tálba a 3 tojást és egy villával vagy akár robotgéppel habosítsuk fel.
    Sózzuk meg és adjunk hozzá egy kicsi ételízesítőt is.
    Majd keverjük el benne a főzőtejszínt.
    Ha ezzel is meg vagyunk, a lepények tetejét szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal.
    Helyezzük be a tálat az előmelegített sütőbe és süssük kb. 20 percig.
    Ezalatt a sütési idő alatt a tojás is szépen megszilárdul a tejszínben és a sajt is ráolvad a tekercsekre.
    Krumplipürével és salátával vagy savanyúsággal tálaljuk. 
    Régebben úgyis készítettem ezt az egytálételt, hogy öntet nem került rá, csak a reszelt sajt.
    Azzal az elkészítési móddal is ízlett a családnak, de ahhoz mindenképpen valamilyen majonézes saláta illett, hogy ne legyen olyan " száraz ".
    Azt akkor brokkolival és zöldbabbal készítettem.
    De legközelebb már a zöldbab helyett a franciasalátához felhasználható zöldségkeverékkel készült ez a fogás.
    S, hogy krémesebb legyen az állaga, öntetet is tettem hozzá.
    Ez a változat jobban ízlett a családnak és azóta már csak ilyen formában készítem.
    Próbáljátok ki ti is!


    Jó étvágyat kívánok hozzá!