TOJÁS OMLETT
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 5-6 tojás
  • pici őrölt bors
  • kevés ételízesítő
  • 2 lapos ek. liszt
  • 1,5 dl tej
  • kevés zsiradék
  • Elkészítés: Az omlett remek választás reggelire vagy időhiányában akár egy gyors vacsorának is kitűnő. Emellett változatossá tesszük vele a tojásból készített ételünket. Nemcsak rántottát lehet sütni, hanem omlettet is készíthetünk egy saláta mellé. De nagyon szeretem sütőben sült ( egész ) krumplival, sült szalonnával, tepertővel és ecetes hagymával. 
    Bár az ecetes hagyma inkább hétvégére ajánlott, ha nem kell menni sehová, pl. dolgozni, mivel a hagymának igen intenzív illata van, de mégis nagyon finom.
    Az omlett elkészítése nagyon egyszerű.
    Készíthetjük 5 vagy 6 tojásból, de persze ettől kevesebből is és ettől több tojásból is. A hozzávalók aránya majd aszerint változzon.
    Én 6 tojásból készítettem.
    A tojásokat mossuk meg és töröljük szárazra.
    Majd üssük fel egy tálba és villával verjük fel.
    Adjunk hozzá sót, kicsi borsot és egy kevés ételízesítőt. Minden ízesítőt ízlésünk szerint adagoljunk.
    A tejet keverjük csomómentesre a liszttel, majd kézi habverővel dolgozzuk bele a tojásokba. 
    Egy ( magasabb falú ) serpenyőben olvasszunk kevés zsiradékot - ami lehet zsír vagy olaj - és öntsük bele a tojásos masszát. 
    Hagyjuk ezután sülni. 
    Sütés közben én úgy szoktam eljárni, hogy egy lapos fakanállal mindég itt-ott megemelem a szilárduló tojás szélét, s így alá folyik a még folyékony tojás.
    Ezt többször megismétlem. Sőt ha nem teflon serpenyőben sütöttem az omlettet, mert ilyen is volt, a fakanállal óvatosan alá nyúltam a szélétől a közepéig, s úgymond fellazítottam a tojás alját középen. Persze mindezt nagyon óvatosan kell tenni, nehogy megszakadjon a tojás.
    De teflon serpenyőnél ezt a műveletet már nem tettem, csak a széleit emeltem meg akkor is, hogy a folyékony tojás becsordogálhasson a nagyobb rész tojás alá. Ezzel elősegítettem a tojás hamarabbi sülését.
    Amint már majdnem megszilárdult a tojás teteje, fordítsuk meg a tojást és süssük meg a másik oldalát is. Itt a megfordított résznél már persze nem kell fakanállal rásegíteni az egyenletes sütésre.
    Én úgy szoktam megfordítani az omlettet, hogy veszek egy akkora nagy, lapos tányért, ami ráfér a serpenyőre és ráteszem a tojás tetejére, azaz a serpenyőre. 
    Egy hirtelen, de óvatos mozdulattal ráborítom a tojást a tányérra, majd gyorsan vissza csúsztatom a serpenyőbe.
    Természetesen a már megsült fele legyen felül. 
    S ezt a felét is megsütöm.
    De ennek a felének már nem kell annyi sütés, mint az első felének.
    A fotón látható, hogy kicsit sültebb a tojás felszíne, de persze nincs megégve, csak sültebb lesz, mint egy rántotta.
    Viszont a lisztnek és a tejnek köszönhetően egy nagyon finom, szivacsos tojáslepényt fogunk kapni.
    Érdemes kipróbálni.
    Bármilyen salátával, zöldségfélével vagy savanyúsággal és friss kenyérrel tálalható.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!